Policistični jajnici: epidemija problema i sve što treba da znate o tome

Policistični jajnici, pre nekoliko decenija nepoznat termin većini žena, predstavljaju jedan od najčešćih endokrinih poremećaja reproduktivnog sistema danas. Ova kompleksna medicinska pojava karakteriše se pojavom cističnih formacija na jajnicima, neravnotežom hormona i različitim metaboličkim promenama. Iako su nekada bili tema rezervisana za medicinske krugove, policistični jajnici danas predstavljaju izazov koji pogađa sve više žena, gotovo postajući epidemija modernog doba.

Pročitajte detaljnije šta su policistični jajnici, kako se manifestuju, koji su simptomi karakteristični za ovaj poremećaj, kao i koji su dostupni tretmani i mogućnosti za žene koje se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom.

Šta su policistični jajnici i kako ih prepoznati?

Policistični jajnici, ili PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) se odnose na stanje u kojem ženski jajnici proizvode veći broj folikula nego što je uobičajeno. Ti folikuli, koji su u normalnim stanjima postavljeni kao mali mehurići koji sadrže jajnu ćeliju, mogu ostati nerazvijeni, stvarajući karakteristične ciste. Ova neravnoteža hormona može dovesti do niza simptoma, uključujući nepravilne menstruacije, poteškoće sa začećem, višak telesne težine, akne i pojačanu maljavost svuda po telu. Ali nisu samo folikuli problem, već generalno rezultat poremećaja u radu endokrinog sistema, koji reguliše hormone u organizmu. 

Ali kako dolazi do ovog stanja? Nažalost, tačni uzroci PCOS-a još uvek nisu potpuno razjašnjeni. Zna se da genetika igra ulogu, jer žene čije majke, sestre ili bake imaju PCOS imaju veći rizik od razvoja istog stanja. Međutim, i faktori kao što su nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i gojaznost mogu doprineti njegovom nastanku. Najčešće se javljaju periodu između 18. i 44. godine života.

Simptomi policističnih jajnika variraju u intenzitetu i ne moraju se svi pojaviti kod svake žene. Takođe, dijagnoza policističnih jajnika zahteva medicinsku procenu, koja se dobija na osnovu rezultata koje pokažu biohemijske analize, fizičkog pregleda, ultrazvuka karlice i drugih testova koje preporuče ginekolog i endokrinolog. 

Ipak, ono što treba da vas uputi na odlazak kod lekara su neki od sledećih simptoma:

 1. Menstrualne promene, nepravilni menstrualni ciklusi, produžene ili izostale menstruacije, kao i nepravilno krvarenje.
 2. Pojava neželjene, muškog tipa, dlakavosti na licu, grudima, leđima ili drugim delovima tela. Ovo je posledica povećane proizvodnje muških polnih hormona (androgena).
 3. Pojava izraženih akni, posebno na licu, vratu, grudima ili leđima, zbog hormonalnih promena.
 4. Gojaznost ili povećanje telesne mase, iako veza između ova dva stanja nije u potpunosti jasna.
 5. Bol u karlici, koji može biti stalni ili se pojavljivati periodično.
 6. Problemi sa plodnošću, poteškoće u začeću ili održavanju trudnoće.
 7. Insulinska rezistencija, povećani rizik od dijabetesa tipa 2.
 8. Gubljenje kose.
 9. Ostali simptomi kao što je umor, promene raspoloženja, problem sa spavanjem i glavobolje.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili imate bilo kakve zabrinutosti u vezi sa svojim reproduktivnim organima, važno je da se obratite lekaru radi dalje procene i eventualnog lečenja.

Kako se leče policistični jajnici?

Lečenje policističnih jajnika je danas veoma jednostavno i dostupno, a najviše je usmereno na regulisanje menstrualnog ciklusa i poboljšanje plodnosti. Evo nekoliko metoda koje se često koriste u terapiji ovog stanja:

 1. Promena načina života: Uvođenje zdravih navika kao što su redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana pomaže u kontroli simptoma. Gubitak težine kod gojaznih pacijentkinja može posebno biti koristan jer dovodi do hormonalnog balansa i funkcionisanja jajnika.
 2. Hormonska terapija: Oralni kontraceptivi su često prvi izbor u lečenju policističnih jajnika. Oni regulišu menstrualni ciklus, smanjuju nivoe androgena i sprečavaju nastanak novih cističnih formacija na jajnicima.
 3. Lekovi za plodnost: Kod pacijentkinja koje imaju problema sa plodnošću, lekovi kao što su klomifen citrat ili metformin u kombinaciji, stimulišu ovulaciju i povećavaju šanse za začeće.
 4. Insulinski lekovi: Već pomenuti metformin, lek koji se često koristi i u lečenju dijabetesa, koristan je kod žena sa policističnim jajnicima, posebno kod onih koje imaju insulinsku rezistenciju. Ovaj lek može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju nivoa insulina, što može povoljno uticati na funkciju jajnika.
 5. Veštačka oplodnja: Za pacijentkinje koje imaju težak oblik policističnih jajnika i koje ne uspevaju da ostanu trudne uprkos drugim terapijama, moguće je koristiti metode kao što su intrauterina inseminacija (IUI) ili in vitro fertilizacija (IVF) kako bi se povećale šanse za začeće.

Naravno, samo lečenje policističnih jajnika zahteva individualni pristup i kontinuiranu saradnju sa stručnjacima kao što su ginekolozi, endokrinolozi i specijalisti za plodnost, kako bi se pronašao najbolji plan lečenja za svaku ženu. 

Ishrana koja pomaže kod PCOS

Ishrana za PCOS treba da bude uravnotežena, bogata hranljivim sastojcima i smanjenog glikemijskog indeksa. Iako keto ishrana kod nekih žena pokazuje dobre rezultate, važno je da se posavetujete s lekarom ili nutricionistom. Opšte smernice za pravilnu listu za kupovinu bi bile:

 • Nemasni proteini: Namirnice poput pilećeg mesa, ribe, jaja, nemasnog mesa i mahunarki. Proteini su važni za održavanje mišićne mase i podršku metabolizmu.
 • Nemasni mlečni proizvodi: Birajte niskomasne ili nemasne opcije mleka, jogurta i sira. Ove namirnice su bogate kalcijumom i vitaminom D, koji su važni za zdravlje kostiju.
 • Povrće: Konzumirajte raznovrsno sveže povrće poput spanaća, brokolija, kelja, paprike, paradajza i šargarepe. Povrće je bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, što je dobro za regulisanje nivoa šećera u krvi.
 • Voće sa niskim glikemijskim indeksom: Bobičasto voće, jabuke, kruške i trešnje. Ovo voće ima niži glikemijski indeks, što znači da neće izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi.
 • Cela zrna: Integralne žitarice poput smeđeg pirinča, ovsenih pahuljica, kinoe i heljde bogate su vlaknima i nutritivno bogatije od belih rafinisanih žitarica.
 • Zdrave masti: Maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi i semenke. Ove masti regulišu hormone i čine nas vitkim.
 • Omega-3 masne kiseline: Riblje ulje, laneno seme i orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju inflamacije povezane sa PCOS-om.

Disciplina je ključna u procesu lečenja, jer zahteva posvećenost, upornost i fokusiranost. Takođe, savremene medicinske metode i terapije su veoma efikasne u suzbijanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života žena koje se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom. Preventivni pregledi će pokazati da li imate razloga za zabrinutost, ukoliko ih obavljate na vreme. Zakažite svoj već danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *