Prirodni sokovi – zdravlje u čaši

Jesen je pravo vreme da se krene raditi na podizanju imuniteta organizma.

Prirodni sokovi su odličan način unosa velike količine vitamina i minerala, a da ujedno imate i trenutno uživanje u ukusu i momentalni osećaj podizanja energije. Ceđeni sokovi važe za odličan način da se započne dan i „napune baterije“ za sve izazove.

Prirodni sokovi u borbi sa prehladama

Da bi organizam mogao da se bori sa virusima i bakterijama treba mu snažan osnov u vidu zalihe vitamina i minerala koju poseduje organizam. Zato se te zalihe moraju praviti na vreme!

Ono što mnogi ne znaju je to da su prirodni sokovi daleko efikasniji nego neki fabrički stvoren suplement. Razlog je u tome što voće sadrži optimalnu količinu vitamina koje organizam može da apsorbuje, dok se sve veće doze samo izluče kroz urin.

Domaći, ceđeni prirodni sokovi se mogu kombinovati, pa ako neki proizvod ne volite da jedete – ovo je izvrstan način da se napravi kombinacija sa drugim voćem, da se ukus zamaskira, a zdravlje ostaje.

Bobičasto voće je prepuno vitamina, ali i antioksidanata koji su ključni u borbi sa prehladom. Zato su sok od maline, sok od kupine ili sok od crne zove nezaobilazna baza za ostale sastojke pri spravljaju energetske bombe koja podiže imunitet.

Uz sve ovo, mnogo je jeftinije kupiti nekoliko namirnica kao što su kupina, malina i crna zova i iscediti sok nego kupiti suplemente  i vitamine.

Telo će vam biti zahvalno i vratiti kroz više energije, zdraviju kosu i kožu, blistaviji ten…

Da li je tačno da je sok bolji izbor od svežih namernica?

U većini slučajeva mnogo je bolje da se koriste prirodni sokovi nego da se konzumira velika količina voća i povrća.

Objašnjenje se nalazi u tome da se sok mnogo lakše vari nego mnogo voća i povrća. Naravno da je važno unositi i sirove proizvode, ali kada govorimo o koncentracijama koje će ojačati imunitet, mnogo je bolje popiti sok od maline sa dodatkom drugog voća nego pojesti istu količinu svakodnevno. Organi za varenje, jetra i bubrezi tako nisu opterećeni.

Ceđeni sokovi omogućavaju prijatnije unošenje svih namernica koje je inače neprijatno jesti sirove ili barene. Pa tako, cvekla mnogima ne prija, ali ako se napavi sok od cvekle pomešan sa sokom šargarepe, limunom i drugim voćem sa malo meda…dobija se slastan napitak koji je zaista i čisto „zdravlje u čaši“.

Treba biti oprezan pri unosu!

Deca će radije popiti sok nego što će pojesti sveže voće. Baš zato što im je jako ukusan, treba obratiti pažnju na količine koje unose i zbog kvarenja zuba, ali i zbog optimalne doze vitamina. Ni u čemu ne treba preterivati!

Isto važi i za odrasle. Doziranje zavisi od toga koliko energije trošite, ali je optimalno da se unese oko 600 ml dnevno tj. 3 čaše.

Poželjno je kombinovati sastojke, ali treba voditi računa i o alergijama i naročito ako spravljate napitke za decu budite sigurni da su svi sastojci bezbedni.

Brinite o svom zdravlju! Nemojte da sačekate hladne dane sa narušenim imunitetom. Voće se može držati zamrznutim tako da cele godine imate mogućnost da sebi napravite eliksir zdravlja. Ispijanje ceđenog soka će postati dobra rutina, zdrava, a jeftina. Okrenimo se prirodi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *