Put do bebinog mirnog stomaka

Kada beba dođe na svet roditelji bi baš čitav taj svet dali za svoje dete. Briga o detetu i njegovom zdravlju zato je na prvom mestu roditeljima. Ishrana odojčeta jedna je od najvažnijih stavki, a posebna pažnja posvećuje se dojenju, za koje se smatra da jača imuni sistem bebe. Ono što takođe može da utiče na jačanje bebinog zdravlja jeste i probiotik za bebe

Zašto bebama treba probiotik

Mnogi se, opravdano, pitaju zašto je tako savršenom stvorenju, kao što je beba, potreban probiotik. Da bismo ovo razumeli, moramo da se vratimo u majčin stomak, gde je beba boravila devet meseci. Iako se dugo smatralo da je plodova voda sterilna, vremenom se pokazalo da to nije tačno i da je ona zapravo uvod za bakterijsku izloženost beba. Još ako se tome doda da beba dolazi u kontakt i sa bakterijama iz majčinog rodnog kanala, tokom porođaja, eto još jednog razloga za potencijalnu infekciju. Dok je beba još u stomaku majke, njena crevna flora izložena je svemu onome što majka uzima. Različiti antibiotici, industrijska hrana, slatkiši, sve to dovodi do disbalansa bebinih creva. Zato je probiotik za bebe neophodan. Da uspostavi ravnotežu.

Neravnoteža bebine crevne flore

Ukoliko se probitoik za bebe ne koristi, beba bi mogla da bude izložena brojnim neugodnostima. Najpre grčevi, zatvor ili proliv. Svi ovi digestivni problemi mogu mučiti vašu bebu, a da biste to sprečili nemojte zaobilaziti probiotik za bebe. Loše funkcionisanje creva utiče i na funkcionisanje imunog sistema. To da li je bebin imuni sistem narušen najbolje ćete znati po tome koliko često je bolesna ili ima neku infekciju. Probiotik za bebe može rešiti blaže oblike prehlade. Loše bakterije u crevima mogu uticati i na težinu bebe. Njihovim povećanjem na udaru je jetra, ali i ostali organi. Zato često dolazi do povećanja težine iako se ne unosi previše hrane. Osim toga veliki broj loših bakterija utiče i na raspoloženje, pa čak izaziva i depresiju. Teško da će beba biti u depresiji, ali ono što probiotik za bebe može da predupredi jeste razdražljivost i plač, nastao usled grčeva u stomaku. Koža bebe je vrlo osetljiva, a ukoliko  se u njenom stomaku nalazi veliki broj bakterija, nije nemoguće da se to manifestuje na koži. Da bi se to izbeglo, probiotik za bebe bi trebalo imati u vidu.

Probiotik za bebe nije štetan

Kada se dete, a i vi sa njim, u prvim mesecima života borite protiv grčeva, ni čajevi kao pomoćno sredstvo nisu dozvoljeni. Probitik za bebe jeste. Zvuči čudno, ali istina je da probiotik za bebe nema neželjena dejstva i nije štetan. Naprotiv, pomaže. Olakšava bebi, a i vama. Korisne bakterije koje se nalaze u probiotiku ne samo da ublažavaju grčeve već čine da se beba celokupno dobro oseća. Probiotik za bebe najčešće dolazi u obliku kapi, kako bi se bebama što više olakšala primena. Kapi se mogu dodati u mleko, vodu, a mogu se piti i direktno sa kašike, u zavisnosti od uzrasta bebe. Svakako je savet da se o dozi i uzimanju probiotika najpre posavetujete sa pedijatrom koji brine o vašoj bebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *