Šta je beta hCG i na šta sve upućuje?

doktorka objašnjava pacijentkinji šta je beta hcg

Horionski gonadotropin kojem se često ispred dodaje i „humani“ predstavlja hormon koji se proizvodi u membrani fetusa ljudskog embriona. Drugim rečima, radi se o hCG, tj. beta hCG hormonu koji služi utvrđivanju trudnoće, ali i praćenju njenog razvoja, kao i utvrđivanju nekih abnormalnosti. 

Najvažniji zadatak hCG hormona jeste održavanje žutog tela koje se formira nakon oplođivanja jajne ćeije, odgovorno je za sintezu progesterona, a samim tim za ranu trudnoću i njeno uredno održavanje. Ono što je većini ipak, na samom početku, najvažnije jeste to što beta hCG omogućava rano saznavanje trudnoće.

Dijagnostikovanje trudnoće – beta hCG

Pojava ovog hormona u telu žene omogućava rano otkrivanje trudnoće. Analiza putem krvnog seruma pokazuje trudnoću već nakon 24 časa otkad se dogodila implantacija jajne ćelije u matericu. Ono što beta hCG omogućava jeste otkrivanje trudnoće putem test trakica iz apoteke, odnosno, korišćenjem apotekarskog testa za trudnoću. Međutim, mnogo tačniji i merodavan način, posebno kada se radi o ranoj trudnoći, jeste uzimanje uzorka krvi gde se proverava nivo beta hCG hormona. 

Sa testom za trudnoću za koji se koristi urin može da dođe do greške. Nekada test može da bude lažno pozitivan, a dosta češće je da bude lažno negativan, posebno kada je trudnoća na samom početku. Kada se radi analiza iz krvnog seruma rezultati su uvek tačni, a test je pozitivan kada koncentracija beta hCG hormona bude iznad 5 mlu/ml. Kada analiza krvi potvrdi trudnoću sledeći, neophodan korak, jeste poseta ginekologu kako bi se trudnica registrovala, najpre, a onda sledi ultrazvučni pregled. Normalna trudnoća se potvrđuje onog momenta kada doktor ustanovi da se embrion nalazi u uterinoj šupljini, odnosno, da je implementiran u materici uredno. 

Tokom trudnoće nivo beta hCG hormona se menja, nekada raste, nekada se smanjuje. Praćenje vrednosti hormona služe za ustanovljavanje urednosti trudnoće, kao i eventualnih problema u vezi sa razvojem fetusa. 

Beta hCG i nedelje trudnoće

Kao što smo naveli, nivo ovog hormona se tokom trudnoće povećava i smanjuje. Logično, na samom početku se beta hCG uvećava, što i omogućava prema rezultatima otkrivanje trudnoće. Tada hormon konstantno raste, na 48 do 72 sata se njegov broj udvostručuje, bar je tako u proseku. Tokom celog prvog tromesečja se dešavaju takve promene u njegovim brojkama. Najviše vrednosti beta hCG hormon dostiže negde oko 11. nedelje trudnoće, kada vrednosti iznose do 225 000 mlU/ml. Nakon prvog tromesečja, novi ovog hormona se smanjuje, ali konstantno ostaje povišen, jer je njegova uloga i dalje bitna u održavanju trudnoće i pravilnom razvoju fetusa. 

Kod trudnica beta hCG u svojim povišenim vrednostima ukazuje na normalnu trudnoću, ali može ukazati na višeplodnu trudnoću, dijabetes mijalitis, toksikozu, produženu trudnoću, abnormalnosti fetusa, kao i na neusklađenosti stvarne i utvrđene gestacijske starosti. Kada su vrednosti beta hCG u trudnoći umanjene onda to može ukazati na opasnost od spontanog pobačaja, vanmateričnu trudnoću, odložen razvoj fetusa, kao i na smrt fetusa. 

Kao i uvek, redovno praćenje vrednosti hormona beta hCG, kao i vrednosti drugih parametara, odnosno, redovne posete lekaru i rađenje potrebnih pregleda, od vitalnog je značaja za održavanje trudnoće i zdravlja kako bebe, tako i majke. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *