Šta se postiže peskirenjem zuba?

Peskirenje za zube relativno je nova stomatološka procedura koja se može koristiti umesto bušenja da bi se pomoglo očistiti zube i ukloniti kvarenje. Većina pacijenata više voli ovu tehniku, jer nije toliko bolno i nema neugodne zvukove. Ova tehnika je takođe poznata i kao abrazija u vazduhu.

Abrazija u vazduhu obično se naziva peskirenje zuba zbog očigledne sličnosti. Umesto peska koristi se moćan tok aluminijum oksida. I umesto da sa zida očistite nešto poput boje, propadanje se uklanja sa površine zuba.

Koje su prednosti peskiranja zuba?

Abrazija vazduhom se ne može koristiti za sve postupke čišćenja zuba. Ova tehnika se može koristiti za uklanjanje naslaga, propadanja zuba, pa čak i nekih mrlja. Zubi se pripremaju za uklanjanje karijesa i druge postupke i pomažu u otkrivanju skrivenih šupljina u zubima. Abrazija vazduhom je takođe brža od tradicionalnog bušenja i omogućava stomatologu da tretira više kritičnih mesta u usnoj duplji.

Preventivne mere

Zubna brana koristi za zaštitu delova usta i desni koji se neće tretirati tehnikom abrazije vazduhom. Zaštitne naočare takođe obično nose i pacijent i stomatolog tokom postupka kako bi se smanjio rizik od nastanka čestica u oči.

Da li je peskiranje zuba bolno?

Abrazija vazduhom se generalno smatra bezbolnom metodom, posebno u poređenju sa mnogim tradicionalnim stomatološkim tehnikama Međutim, neki pacijenti osećaju malu količinu bola. Konkretno, pojedini pacijenti osećaju nelagodu kada čestice nečistoća udare u desni umesto u zube. Oprezni zubar može istovremeno ograničiti taj kontakt i ograničiti potencijal za bol.

Posledice

Nema utvrđenih neželjenih efekata abrazije vazduha, odnosno peskirenja zuba. U postupku se ne koriste lekovi, a pacijentima se uglavnom ne daje sedativ, osim ako poseban stomatološki zahvat koje se izvodi u istoj sesiji ne zahteva sedativ.

Peskirenje zuba jedan je od glamuroznijih tretmana estetske stomatologije. Ovaj tretman omogućava uklanjanje svih obojenja površine uzrokovanih kafom, čajem ili cigaretama. Tretman peskirenja omogućava zubima nekadašnju belu boju i sjaj, čineći ovaj postupak potpuno sigurnim i bezbolnim.

Za šta se koristi peskiranje zuba?

Tretman peskirenja zuba preporučuje se za temeljno uklanjanje promena boje i naslaga nastalih pijenjem kafe, čaja ili pušenjem cigareta. Takve promene boje je vrlo teško ukloniti drugim metodama ili četkanjem zuba. Nakon njihovog uklanjanja, zubi vraćaju nekadašnju svetliju boju i sjaj.

Česta dilema pacijenata jeste da li je peskiranje zuba bolno. Pravilno peskirenje zuba je potpuno bezbolno, kao i potpuno neškodljivo za tkiva zuba i desni.

Posle peskirenja preporučuje se takozvana bela ishrana u trajanju od 24 sata. Posebno treba upozoriti pacijente na kafu, čaj, cigarete, tamne sokove i druga tamnija pića i hranu. Posle ovog vremena može se koristiti uobičajena ishrana.

Efekat peskiranja zuba zavisi od stepena brige o higijenskim i nutricionističkim navikama i obično traje od 6 meseci do 2-3 godine.

Prevencija je pola zdravlja!

Ljudi treba da posete zubara svakih šest meseci radi preventivne nege. Ove godišnje posete obično uključuju pregled zuba i usta, rendgen i čišćenje. Na zubima se mogu nakupiti naslage čak i kod osoba koje ih četkaju nakon svakog obroka. Čišćenjem se uklanjaju naslage kamenca i hrane. Većina pacijenata nema veću nelagodu tokom čišćenja zuba, ali neki posle dožive bol u zubima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *