Šta sve podrazumeva kardiološki pregled

Kardiološki pregled

Šta je kardiologija?

Kardiologija je medicinska disciplina koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti srca i krvnih sudova.

Kardiološki pregled izvodi specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom iz kardiologije. Kardiološki pregled je potpuno bezbolan, komforan za pacijenta, obično traje oko pola sata i ne zahteva prethodnu pripremu. Obavlja se u sedećem i ležećem položaju pacijenta. Najvažnije je da se obavi na vreme!

Kada je vreme za posetu kardiologu?

Budući da su kardiovaskularne bolesti veoma opasne (glavni uzrok smrt u svetu) svakako je najbolje posetiti kardiologa kada se pojave prvi, najmanji simptomi koji ukazuju na bolesti srca i krvnih sudova. Redovni kardiološki pregledi su obavezni kod osoba koje već imaju dijagnostikovane srčane bolesti, koje su imale infarkt miokarda i ugrađen pejsmejker ili stent.

Sledeći simptomi su siguran znak da vam je potreban kardiološki pregled:

 • Bol u sredogruđu
 • Teško disanje
 • Nemogućnost spavanja na ravnom
 • Glavobolje i vrtoglavice
 • Gušenje
 • Probadajući bol u grudima
 • Lako umaranje pri svakodnevnom naporu
 • Lupanje i preskakanje srca
 • Zamor i opšta slabost
 • Neobjašnjiva mučnina
 • Promene u vidu
 • Često krvarenje iz nosa
 • Otok potkolenica

Takođe, redovni kardiološki pregledi su obavezni ukoliko osoba ima sumnju ili dijagnostikvanu neku od sledećih bolesti: poremećaj srčanog ritma, srčane slabosti, upalno stanje srca i perikarda, bolest srčanih zalistaka, šum na srcu, srčane mane, hipertenziju, koronarnu bolest, arteriosklerozu, preživljen infarkt miokarda ili obolele krvne sudove srca.

Kako izgleda kardiološki pregled?

Na početku kardiološkog pregleda se obavlja uzimanje anamneze, odnosno iscrpan razgovor sa pacijentom o njegovoj istoriji bolesti, operacijama, kardiološkim bolestima bliskih srodnika, trenutnim simptomima i lekovima koje koristi. U razgovoru sa pacijentom se sagledaju potencijalni rizici po razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Zatim sledi:

 1. Opšti pregled (visina, težina, statika i simetričnost tela, telesna temperatura, krvni pritisak i puls obe ruke, EKG snimak, laboratorijske analize krvi)
 2. Pregled glave i vrata (stanje vena na vratu, pulsacije, pokretljivost štitne žlezde)
 3. Pregled venskog sistema (izraženst vena na telu, varikoziteti, otoci i deformiteti na ekstremitetima)
 4. Pregled pluća (ritam disanja, oblik grudnog koša, respiratorna pokretljivost hemitoraksa, zvuk pluća pri disanju, pojava šuma pri disanju)
 5. Pregled rada srca (srčane kontrakcije, srčani tonovi, pojava šumova)
 6. Pregled abdomena (stanje i osetljivost trbušnog zida, prisustvo slobodne tečnosti u abdomenu, šumovi abdominalne aorte, osetljivost bubrega).

Veoma su značajne i pomoćne dijagnostičke metode:

 • Ehokardiografija – ultrazvuk srca
 • RTG srca i pluća
 • 24- časovni EKG holter monitoring
 • 24- časovni holter krvnog pritiska
 • Ergometrija – test fizičkog opterećenja srca
 • MSCT – angiografija krvnih sudova pluća i srca
 • Celodnevni ambulantni montoring krvnog pritiska

Ergometrija

Ergmetrijski pregled na posredan način ispituje funkcionalnu sposobnost krvnih sudova koji snabdevaju srce krvlju u trajanju od pola sata. Obavlja se sa ciljem dijagnostikovanja i praćenja koronarne bolesti, onosno postojanja suženja na malim krvnim sudovima koji ishranjuju srce ili poremećaja srčanog ritma.

Pregled se obavlja na pokretnoj traci sa određenim nagibom po kojoj se kreće pacijent tokom testa. Tokom testa pacijent je povezan sa aparatima za merenje srčanog ritma, disanja, električnu aktivnost srca i krvnog pritiska. Testiranje traje dok se ne postigne određeni broj otkucaja srca u minuti. Može se prekinuti u bilo kom momentu kada se pacijent požali na neki od simptoma.

Ultrazvuk srca

Ehokardiografija omogućava rano otkrivanje funkcionalnih i patološkoanatomskih poremećaja srčanog mišića. Ovaj pregled obavljaju isključivo vrlo iskusni kardiolozi, koji su posebno obučeni da pronađu određena mesta na grudnom košu na kojima se može sagledati srce ultrazvukom.

Pregled je potpuno bezbolan i neškodljiv jer se izvodi putem specijalne sonde prislonjene na grudni koš pacijenta. Ultrazvuk srca se koristi kako u početnoj dijagnostici srčanih bolesti, tako i za praćenje lečenja ili razvoja bolesti.

Ova metoda omogućava otkrivanje mnogih bolesti kao što su: kardiomiopatije, prolapsi, regurgitacje i stenoze srčanih zalistaka, srčane mane, tumori i ciste na srčanom mišiću i perikardu.

24- časovni EKG holter monitoring

Jednodnevno snimanje električne aktivnosti srca (EKG) je grafički prikaz ritma srčanog rada uz pomoć malog prenosivog aprata – holtera. Holter se postavlja nakon kardiološkog pregleda sa EKG-om, a pacijent ga nameštenog nosi kući i vraća nakon 24 časa. Ova metoda omogućava praćenje određenih nepravilnosti u srčanom radu koje se možda neće manifestovati prilikom kardiološkog pregleda. Može da se koristi i za praćenje dejstva prepisane terapije.

24 – časovi holter krvnog pritiska

Budući da kućni aparati za merenje krvnog pritiska nisu uvek precizni, preporučuje se 24- časovno merenje krvnog pritska u kućnim uslovima uz pomoć specijalnog aparata. Holter za krvni pritisak se tokom kardiološkog pregleda montira na podlakticu pacijenta. Kardiolog podešava na aparatu vreme merenja krvnog pritiska, a vrednosti se memorišu i na raspolaganju su prilikom vraćanja aparata. Može da se obavi i 48- časovno merenje pritiska radi veće sigurnosti u dobijene rezultate.

Određivanje dijagnoze i lečenje

Po završetku dostupne dijagnostike, lekar će odrediti dijagnozu (ukoliko postoji oboljenje) i prepisati terapiju. Nekada je potrebno obaviti dodatne dijagnostičke procedure koje nisu trenutno dostupne ili dodatne lekarske preglede (nefrološki, oftamološki, pulmološki, endokrinološki). Kardiološki pregled uključuje i savete o promenama u ishrani i stilu života koje pacijent treba da uvede.  

Atlas opšta bolnica je jedna od najbolje opremljenih medicinskih ustanova u zemlji, pa i šire, kada je u pitanju dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti. Uz to zapošljava vrhunske stručnjake iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, na čijem iskustvu počiva rad kardiologije Atlas klinike. Izuzev kardiološkog pregleda i dodatnih dijagnostičkih procedura, pacijenti kod nas mogu obaviti različite hirurške operacije na venama i interventnu kardiohirurgiju (ugradnju stenta i pejsmejkera, ugradnju bajpasa, intervencije kod aneurizme srca i infarkta miokarda itd.).

Za dodatne informacje pozovite telefon: +381 11 785 88 88.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *