5 saveta kako da zaštitite svoj dom od provalnika

Obezbeđivanje doma od provalnika je bitna tema zato što se provale u privatne stanove i kuće neretko dešavaju. Kako bismo mirno i sigurno živeli u svom domu, svako od nas bi trebalo da se upozna sa mogućnostima za zaštitu doma od nasilnog upada provalnika.

Da ne bismo bili žrtve provalnika, o ovoj temi bi trebalo da razmišljamo na vreme i da se informišemo o različitim načinima zaštite. Pročitajte koje smo savete o zaštiti doma od provalnika izdvojili za vas.

Sigurnosna vrata – provale se dešavaju najčešće preko ulaznih vrata

Kada govorimo o obezbeđivanju stana ili kuće ulazna vrata, kao i unutrašnja vrata su prvo mesto  kroz koje provalnici ulaze. Sigurnosna ulazna vrata bi trebalo da imaju čvrstu strukturu, dobru sigurnosnu bravu i jako unutrašnje pojačanje. Pravi se razlika između sigurnosnih vrata za stanove i onih za kuće. Sigurnosna vrata namenjena za kuće su dodatno otporna na atmosferske uticije, sunce, kišu, sneg, itd.

Što se tiče estetike  sigurnosna vrata bi pored uklapanja u okruženje trebalo da se ne izdvajaju izgledom i da ne skreću pažnju na sebe.

Postoje različiti nivoi bezbednosti i klasifikuju se u šest kategorija po nivou sigurnosti. Ova klasifikacija se vrši prema vremenu koje je potrebno da bi se određena vrata provalila, alatu i opremi koja se koristi za obijanje i nivou buke koja se pravi tom prilikom.  

U poslednjem nivou sigurnosti su najjača sigurnosna vrata i ona se koriste u raznim ustanovama, bankama, vojnim i industrijskim objektima, itd. U komercijalne svrhe se najviše  koriste vrata sa trećeg nivoa sigurnosti, što bi značilo da je vreme za provalu oko 20 minuta uz povišenu buku. Za četvrtu klasu vrata provala se dešava uz kompletan alat, oko 30 minuta i uz visoku buku.

Važnost sigurnosnih brava kod sigurnosnih vrata

Obzirom da se obične brave mogu otvoriti čak i kreditnom karticom,  najznačajniju ulogu u zaštiti kod sigurnosnih vrata imaju brave. Postoje dve vrste sigurnosnih brava: sigurnosne cilindar brave i sigurnosne brave sa kasa(sefovskim) ključem. Neka sigurnosna vrata, kako bi pojačala sigurnost, imaju dve brave, kao kombinaciju cilindra i kasa brave.

Kasa sigurnosne brave su jak sigurnosni sistem kod kojih se zaključavanje  vrši u najmanje tri pozicije u pravcu brave, kao i po jednoj poziciji u gornji i donji deo vrata. Ključevi za kasa bravu se lako kopiraju i prilično su masivni i zbog toga nepraktični za nošenje.

Cilindar brave imaju kodirane ključeve koji su jedinstveni i odgovaraju samo jednoj bravi. Ovi ključevi su manji i lakši za nošenje. Cilindri se razlikuju po kvalitetu koji je određen materijalom od kojeg je izrađen, brojem rotirajućih diskova, brojem elemenata koji učestvuju u sistemu zaključavanja.

Pametne sigurnosne brave

Kao što vidimo sistem brava kod sigurnosnih vrata je veoma bitan element zaštite.Sa napretkom tehnologije, usavršio se i ovaj način zaštite.  Ako ste u skladu sa tehnološkim razvojem i imate dovoljno sredstava da izdvojite za “smart” tehnologiju, iskoristite sve njene prednosti – lako i jednostavno korišćenje, mogućnost daljinskog upravljanja i stalnog nadzora, veća sigurnost objekta.

U tom smislu imamo sigurnosne brave sa mehaničkom tastaturom i elektronske brave.

Mehanička tastatura se koristi jednostavnim ukucavanjem šifre prilikom otvaranja i zatvaranja vrata. Šifra se može menjati tako da nema bojazni da ukoliko ne želite da neko ko je ranije imao kod za ulazak da će ga imati i u budućnosti.

Kod elektronskih brava ključ je zamenjen drugim oblicima zaključavanja kao što su kartice, otisak prsta, mobilni telefon. Putem senzora očitava se sigurnosni kod kod posedovanja kartice. Prislanjanjem prsta na biometrijski senzor otvaraju se vrata. Pre koriščena je neophodno da se očita tj. registruje otisak našeg prsta.

Putem aplikacija na mobilnom telefonu vlasnik otključava svoja vrata i daje šifru za korišćenje drugim korisnicima.  Vrata mogu da se automatski otključavaju kada se vlasnik sa telefonom približi vratima, jer sigurnosna brava prepoznaje telefon.

Obezbedite se kamerama

Sigurnosne kamere na kojima blinka crveno svetlo će odvratiti svakog lopova od namere da nasilno ulazi u vaš dom. Video nadzorom snimate u svakom trenutku šta se događa na mestu gde ste postavili bezbedonosne kamere.

Broj postavljenih kamera zavisiće od površine objekta kao i od njegove strukture. Pokazalo se da je optimalan broj kamera za stan u stambenoj zgradi od dve kamere. Što se tiče kuća optimalno je da ih ima četiri.

Kameru biramo prema rezoluciji slike koju emituje, odnosno koliko je jasna slika koju dobijamo i na kojoj daljini. Sami ćemo znati da li želimo kameru koja snima samo danju ili onu koja ima i noćni režim snimanja. Takođe je bitan materijal od kojeg je  napravljena kamera. Za otvorene prostore, kao što je prostor ispred kuće, je potrebna kamera sa izdržljivijim i vodootpornim materijalom.

U  opremu za video nadzor se ubrajaju snimači koji se uvezuju sa kamerama sa određenim kapacitetom diska za snimanje.  

Alarmi kao efikasan način bezbednosti

Alarmi su se pokazali kao veoma efikasni načini za zaštitu od lopova. Alrami daju zvučni signal ukoliko lopov pokuša da nasilno uđe u kuću. Upravo taj zvuk čini alarme efikasnim zato što je veoma jak i prodoran i može da se čuje i na razdaljini od 100 metara. Lopovi odmah beže sa lica mesta kada se alarm upali.  Alarmi se povezuju sa telefonima vlasnika kuće i ostalih ukućana. Kada sa alarm aktivira vlasnici telefona momentalno dobijaju poruku da se nešto dešava u kući.

Alarmi za kuću se postavljaju lako i jednostavno. Osnovnu opremu koja je dovoljna za bezbednost doma, čine aparat sa brojčanikom i detektori za prolaz koji se postavljaju kod ulaznih vrata ili mesta gde pretpostavljamo da bi provalnik mogao da uđe u stan.

Alrmi se isto tako vrlo jednostavno koriste. U brojčanik se ukuca šifra koju alarm zapamti i koju vlasnici koriste prilikom ulaska i izlaska iz doma. Svaki nasilni upad koji je detektova senzor na alarmu i uz koji nije korišćena data šifra, aktivira jaku sirenu alarma.

Savremeni alarmi mogu da budu uvezani sa pametnim telefonom pomoću aplikacije. Pored standardnih alarma postoje  alrmi koji nisu povezani sa kablom na struju nego preko Bluetooth-a ili bežičnog interneta sa vašim telefonom ili nekim drugim pametnim uređajem.

Oterajte provalnike svetlosnim senzorima

Svetlosni senzori su još jedan vid zaštite koji tera provalnike sa vašeg praga. Dobro osvetljena kuća neće privući nezvanog gosta. Svetla se automatski pale kada se neko približava objektu što je već dovoljno upozorenje. Svetla mogu da se programiraju pomoću tajmera i da se pale u određeno vreme, kada niste kod kuće, kada idete na spavanje ili kada počne da pada mrak.

Zaštita doma uz pomoć svetla je efikasna kod kuća, kuća koje su okružene dvorištem ili imanja koji imaju okućnicu. Takođe su svetla neprocenjiva zaštita u mračnim hodnicima zgrada, zavučenim i mračnim prostorima i mestima na kojima je slaba vidljivost i po dnevnom svetlu.

Izbor je na vlasnicima objekta kakvu vrstu bezbednosnog svetla žele. Sigurnosna svetla mogu da se automatski pale čim počne da pada mrak i da ostanu tako upaljena preko cele noći, sve do ujutru kada počne da sviće. Druga opcija je da su svetla isključena, ali da putem senzora registruju svako približavanje i kretanje i da se tada automatski pale.  

Za sve savete i detaljno informisanje oko problematike sigurnosnih vrata i brava zahvaljujemo se kompaniji Nikon vrata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *