Android ili iOS, koji sistem je bolji?

Mobilni instagram

Ako planirate novi mobilni telefon verovatno se pitate da li da kupite iOS ili Android, odnosno iPhone ili neki iz široke ponude telefona koji dolaze sa Androidom. 

Ovde postoji bitna razlika pa smo se potrudili da dodamo po koju reč o tome na šta bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini

Nećemo kriti, pa moramo na početku da kažemo da je ovde tesna trka između dve dobre platforme sada već iskusnih operativnih sistema namenjenih za telefone i tablete. 

Novije verzije Androida sve bolje u odnosu na iPhone (iOS)

Poslednjih godinu ili dve, Android polako počinje da dostiže nivo na kojem se nalazi iOS. Danas već možda i dele najpopularnije mesto među operativnim sistemima. 

Naravno, moramo se ograničiti kada je Android u pitanju i obratiti pažnju na proizvođača, odnosno na hardver na kojem taj OS radi. Ukoliko je hardver dobar i sistem lepo upeglan, radiće odlično, u suprotnom može biti pada u performansama.

Uglavnom, Android se kreće ka vrhu od početka i radi to temeljno i sigurno na duže staze. 

Ako se pitate kako to da Androidu treba toliko vremena, morate imati u vidu da je Android pravljen i pravi se da radi na što više različitih uređaja, dok iOS treba da radi samo na jednom i to na upravo onom za koji je predviđen – iPhone

Za razliku od iOS-a, Android se unapređuje na sistemskom nivou, zatim takva unapređenja preuzmi proizvođači i dodaju svoj doprinos prilagođavajući ga svom telefonu. Oni koji u tome budu bolji, nude i bolje Android telefone

Ako pogledamo koji je cenovno prihvatljiviji

Android telefoni su jeftiniji, iPhone telefoni su skuplji, ali zašto je to tako? 

Ovo pitanje je bitno jer nam upravo ono pomaže da pronađemo da li Android ili iPhone, i da otkrijemo koji je bolji. 

iPhone telefoni se prave sa najboljim i najnovijim hardverom. Imaju poseban sistem (iOS) koji se kreira namenski i tesno prilagođava radu na upravo tom hardveru. U slučaju kvara na telefonu, servis za iPhone mobilne telefone je po pravilu skuplji nego za Android telefone. 

Android telefoni se prave i na najjeftinijem i na najskupljem hardveru. Nemaju poseban sistem za svaki telefon, već se pravi jedan kojeg proizvođači telefona dorađuju i prilagođavaju. 

Međum, ako pronađemo pravi odnos hardvera i proizvođača koji je uradio dobar posao sa Androidom možemo da nađemo našeg ličnog pobednika koji će nam omogućiti da sledećih 2-3-5 godina imamo dobar telefon za manje para

Ukoliko bismo to uspeli, pobednik bi bio Android. 

Ako pogledamo u koji se više ulaže, situacija se menja u korist iOS-a

Kada kažemo ulaganje, ne mislimo uvek na novac, već i na vreme koje dizajneri i programeri provode koncentrisani na detalje koji su bitni činioci u lakšem i lepšem korišćenju telefona

iOS je u ovom delu (kao i OSX za računare) još uvek teško dostižan jer se mnogo pažnje pridaje tome da korisnici lako koriste sve što mogu da nađu na Apple uređajima. 

Ne možemo da kažemo da Android ne mari za to u toj meri, već Android ima mogućnosti za mnogo širu upotrebu koje je nasledio od Linux-a na kojem je i zasnovan. 

Znači ako gledamo ulaganje u zadovoljavanje potreba krajnjih korisnika na način da te potrebe budu tačno zadovoljene bez bilo kakvih okolišanja, iOS je pobednik

Šta je sa aplikacijama na Android i iOS telefonima? 

Ako ćemo meriti koliko koja platforma ima aplikacija evo kako stoje rezultati: 

  • Android: 2,7 miliona
  • iOS: 1,8 miliona

Dakle, pobednik u brojevima je Android ali to zaista nije bitno, videćete zašto. 

Android ima mnogo lakšu politiku oko toga šta može da uopšte uđe u Google prodavnicu i postane aplikacija dostupna za korisnike. 

Zbog toga imamo mnogo slučajeva beskorisnih aplikacija koje niko ne koristi ili čak malicioznih aplikacija (brzo budu obrisane) koje takve stoje neko vreme u prodavnici i čine ukupan udeo u broju aplikacija. 

Sa druge strane, iOS ima mnogo strožije uslove i ne dozvoljava da bilo šta uđe u ponudu za njihove verne korisnike koji inače skuplje plaćaju i uređaje i aplikacije. 

Po pitanju aplikacija najrealnije da kažemo ovako: 

  1. iOS ima manje aplikacija, ali to što ima zaista i vredi
  2. Android ima više aplikacija, ali među tim brojkama ima i mnogo toga beskorisnog

U ovoj trci, kada je kvalitet u pitanju, pobednik je iOS. 

Trajanje baterije – Android ili iOS

E sada dolazimo do boljke mnogih današnjih telefona. Trajanje baterije može da odluči koji sistem je bolji i pomogne Vam da se odlučite između Androida i iOS-a. 

iOS telefoni su napravljeni, ponuda je gotova, možete da birate između ponuđenog, a baterija je takva-kakva i može da Vam se sviđa koliko traje ili ne. 

Međutim, Android telefoni imaju mnogo veći izbor uređaja, hardvera i veličina baterija. Na Androidu možete da tražite i odaberete telefon sa što većom baterijom (mereno u mAh) koja će Vam duže trajati od punjenja do punjenja. 

Generalno, Android telefoni su oduvek u većoj prednosti po pitanju baterije, a tu se naročito istuču Huawei i Samsung

Na primer, Samsung Galaxy M30s sa 6.000 mAh je prava zver u odnosu na iPhone 12 sa baterijom od 2.815 mAh. A u našem ličnom primeru, Huawei Y7 2019 sa baterijom od 4.000 mAh drži oko 4 dana što nije lako ponoviti na bilo kom iPhone telefonu. 

Široka ponuda mnogo većih baterija i odabir između različitih proizvođača, donosi pobedu Androidu definitivno. 

Pozivi, SMS, e-mail na Andoid i iOS

Dobro, ovde već sve zavisi od toga šta biste više voleli. Sve ove opcije su podjednako dobre na obe platforme, ali slobodno se može reći da iOS i ovde pravi malo lepše poteze i pojednostavljuje korišćenje. 

Android može biti malo komplikovan zbog pokušaja da progura razne Google servise kao što je Hangouts i Duo i omogući da preko ovih aplikacija radite sve ostalo putem interneta. Može se učiniti da u ovim pokušajima ima i malo komplikacija koje zbunjuju korisnike. 

Za razliku od toga, iOS je sve unapred podesio i prilagodio i tu nema mnogo lutanja jednom kada uzmete iPhone u ruke. Zna se kako radi Facetime, iMessage i tu nema zabune, a naročito ako često komunicirate sa ljudima koji takođe imaju iPhone. 

Ovde ćemo reći da blagu prednost ima iOS

Kamera – Android ili iOS?

Ovde sada opet imamo sličnu situaciju kao kod baterije. Ako Vam treba dobra kamera, morate da tragate. Najnoviji modeli iPhone telefona isporučuju čuda od kamera koje su savršeno upakovane sa pratećim softverom pa postižu profesionalne rezultate u svetu fotografije i video produkcije. 

Android takođe u ponudi već duže vreme ima kvalitetne kandidate za ovu trku, jedino što kod Androida morate biti pažljivi i dobro istražiti. 

Na primer, iPhone 12 PRO sa cenom od oko 150.000 dinara nudi pravi mali kvalitetni foto i video studio zapakovan u kućište telefona, ali isto to možete pronaći i na skoro upola jeftinijem Android telefonu Google Pixel 5 koji trenutno košta oko 80.000 dinara. 

Međutim, sam hardver kamere za iPhone nikada nije bio na prvom mestu, već softver koji prati taj hardver

Ako uzmemo Xiaomi telefone koji nose verovatno najjače hardverske kamere bez dovoljno dobrog softvera da to isprati do kraja, takve kamere nisu dovoljno iskorišćene i ne znači Vam puno samo zato što ih imate. 

iPhone, odnosno iOS, ima softver koji i u ovom slučaju prati korisnika i pokriva većinu radnji (i radi to mnnogo lako, na 1 klik) koje su očekivane i potrebne za svaki dan, posao ili hobi. 

Samo zbog toga, ako nas pitate, odabrali bismo iPhone odnosno iOS sistem pre Androida

Ko je bolji? iOS ili Android?

Bićemo diplomate pa ćemo reći da su svi dobri, ali u zavisnosti od vremena i novca, potreba i želje za istraživanjem i učenjem, krajnji odabir je na Vama. 

Ako imate vremena za istraživanje, biranje, testiranje, učenje i eksperimentisanje preporučujemo Android koji možete dobiti po dosta povoljnijoj ceni

Ako želite savršeno skrojeni softver u lepo upakovanom novom i jakom hardveru, po zasluženo većoj ceni koja prvenstveno cilja građane SAD-a, preporučujemo iOS telefone

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *