Bolovi u stomaku koje ne smete da zanemarite

Osećate povremene bolove u predelu stomaka? Evo koje simptome nikako ne biste smeli da zanemarite…

Ukoliko osećate bilo kakvu vrstu bola u predelu abdomena poput probadanja, oštrog ili tupog bola koji se javlja na momente a zatim prestane, obavezno posetite lekara. Nekada se može raditi o bezazlenoj stvari, dok u drugim situacijama može ukazivati na postojanje nekog težeg oblika bolesti. Kako biste bili sigurni o kakvom problemu je reč, raspitajte se da li u vašoj okolini postoji neki dobar hirurg kod kojeg biste mogli da odete kao i da obavite sve neophodne analize.

Da biste uopšte došli do hirurga koji će vam odraditi ultrazvuk abdomena, najpre treba da odete kod izabranog lekara opšte prakse koji će vam dati potreban uput i zakazati slobodan termin kod hirurga. Ono što je važno je da slušate svoje telo i da na vreme reagujete ukoliko osetite bilo kakve neobične promene ili bolove u predelu određenih organa.

Ultrazvuk abdomena – kada ga je potrebno uraditi?

Sa ovom vrstom analize mogu se ustanoviti najrazličitiji tipovi bolesti, od pojave kamenca u žučnoj kesi ili bubrezima, ciroza jetre, postojanje cisti ili tumora na pojedinim unutrašnjim organima kao i razna druga oboljenja. Ultrazvuk abdomena nije pregled koji se radi kratko vreme. Nekada je potrebno i do trideset minuta kako bi se detaljno odradila analiza svih organa. Zbog toga se pacijentima savetuje da budu strpljivi kao i da se na vreme pripreme za obavljanje ove vrste pregleda.

Kao što napomenusmo na samom početku teksta, svi pacijenti koji osećaju bilo kakvu vrstu bola u predelu abdomena, kao i simptome poput učestalih mučnina i povraćanja, otečenost stomaka kao i osećaj težine u predelu abdomena trebalo bi što pre da zatraže pomoć stručne osobe.

Posebnu pažnju treba obratiti i na neke od simptoma koji mnogima mogu izgledati bezazleno poput neprijatnog zadaha u ustima, hronične iscrpljenosti, neobjašnjivog mršavljenja, podrigivanje, a koji mogu ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Kako se treba pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Kao i kod bilo koje druge vrste lekarskog pregleda, tako i kod ultrazvuka stomaka, poželjno bi bilo da se adekvatno pripremite. Dva do tri dana pre pregleda trebalo bi da se držite propisne dijete koja podrazumeva unos lagane hrane u organizam poput prepečenog hleba, barenog povrća i dr. Tešku hranu koja nadima nikako ne biste smeli da konzumirate. Ovde pre svega mislimo da u širokom luku zaobiđete pasulj, krastavce, grašak i kupus kao i sve ostale namirnice koje mogu izazvati gasove kod pacijenata.

Na dan kada vam je zakazan pregled ne biste smeli ništa da jedete, osim ukoliko vam je termin zakazan u popodnevnim časovima. Tada možete samo doručkovati malo dvopeka i čaja. Ukoliko pacijent obavlja ultrazvuk prostate, važno je da sat vremena pre pregleda napuni bešiku. To znači da je potrebno da popije oko 1,5 l obične vode i pre pregleda nikako ne bi trebao da mokri.

Da li procedura ultra-zvučnog pregleda potpuno bezbedna?

Da. Radi se o apsolutnobezbednoj metodi koja ne zahteva upotrebu bilo kakvih lekova poput anestetika. Sam pregled može se raditi i po nekoliko puta s obzirom da je bezbolan i ni na koji način ne ugrožava zdravlje pacijenta.

Pacijent u toku pregleda leži na leđima, a po potrebi može biti okrenut na levi ili desni bok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *