Cene iznajmljivanja nekretnina u gradovima Evrope

Cene iznajmljivanja stanova u najvećim gradovima Evrope tokom 2019. godine nastavile su da rastu. I dok taj rast nije bio toliko drastičan u najskupljim gradovima, poput Londona, Amsterdama ili Minhena, u većini drugih gradova cene su naglo skočile. Ovo se naročito odnosi na Berlin, Barselonu, Madrid, Beč i Brisel.

Izveštaj kompanije HousingAnywhere za četvrti kvartal 2019. godine samo potvrđuje ono što se već duže vremena dešava na tržištu nekretnina. Njihov Internacionalni indeks rentiranja jasno pokazuje tendenciju približavanja cena stanova za iznajmljivanje u nešto jeftinijim gradovima sa cenama u najskupljim. Po nekim predviđanjima, te cene se do kraja 2020. godine u pojedinim gradovima mogu čak i izjednačiti. Kao glavni razlog za ovakav trend ističe se veća potražnja od ponude nekretnina.

Isto tako, očekuje se da tokom 2020. godine budu primetni prvi efekti onih mera koje su sprovele vlade i opštine u pojedinim zemljama i gradovima kako bi ublažile nedostatak ponude stanova za iznajmljivanje.

I u Beogradu i drugim našim gradovima nekretnine za izdavanje imaju sve veću cenu, ali smo, shodno našem standardu, još uvek daleko od onih cena koje su aktuelne u velikim gradovima razvijenih evropskih zemalja. Evo koliko je u proseku potrebno novca da bi se iznajmio stan u najskupljim gradovima Evrope.

Najskuplji evropski gradovi za iznajmljivanje stana

Najskuplji evropski grad je, kao i prethodnih godina, London. U glavnom gradu Velike Britanije prosečna cena za iznajmljivanje jednokrevetne sobe je na kraju 2019. godine dostigla 697 evra, čime je ostvaren rast od 0,9% na godišnjem nivou. Garsonjera se u Londonu može iznajmiti za prosečnih 1.142 evra (rast od 0,3%), dok se za iznajmljivanje jednosobnog stana u proseku plaća 1.747 evra mesečno, što je za 1% više u odnosu  na cenu s kraja 2018. godine.

Drugi najskuplji evropski grad za iznajmljivanje stanova je Amsterdam. U njemu je zabeležen godišnji rast cena najma jednosnobnih stanova za 0,5%, pa je prosečna cena na kraju prošle godine bila 1.683 evra. Međutim, kada su u pitanju garsonjere i jednokrevetne sobe za iznajmljivanje, Amsterdam je na trećem mestu (996 evra mesečno za garsonjeru i rast od 0,8%), odnosno tek na šestom mestu za nameštene jednokrevetne sobe. Sobe se u holandskoj prestonici mogu iznajmiti po prosečnoj ceni od 627 evra (što je godišnje povećanje cena za 2%).

Selimo se u Nemačku, tačnije u Minhen. Mesečna kirija za iznajmljen jednosoban stan u Minhenu skočila je u poslednjih godinu dana za 1,2% i sada iznosi 1.525 evra. Ovo stavlja Minhen na treće mesto najskupljih evropskih gradova. Istovremeno, ova nemačka metropola je drugi najskuplji grad Evrope za iznajmljivanje garsonjera. Prosečna cena je 1.034 evra za mesečnu zakupninu, i to je rast za 0,9%. Minhen je takođe i drugi najskuplji grad za rentiranje jednokrevetnih soba. Prosečna cena je 688 evra za nameštenu jednokrevetnu sobu mesečno, što je godišnje povećanje od 1,1%.

Kada je reč o Heslinkiju, četvrtom najskupljem gradu, prosečne cene iznajmljivanja jednosobnih stanova i garsonjera ostale su na istom nivou kao i prethodne godine. One iznose 1.398 evra za mesečni najam jednosobnog stana, odnosno 920 evra mesečno za garsonjeru. Iznos za zakup jednokrevetnih soba u glavnom gradu Finske je povećan za 0,2%, pa je prosečna mesečna renta sada 669 evra.

Petoplasirani Utreht je takođe imao neznato povećanje cena za iznajmljivanje nekretnina. Prosečna zakupnina za jednosoban stan u Utrehtu je 1.289 evra, što je rast od tek 0,1%. Povećanje je nešto veće kada su u pitanju garsonjere i iznosi 0,6%, sa prosečnom cenom rente od 995 mesečno. Cene iznajmljivanja jednokrevetnih soba ostvarile su najveću stopu rasta (1,4%), i sada je za iznajmljivanje jednokrevente sobu u ovom holandskom gradu u proseku potrebno izdvojiti 648 evra mesečno.

5 gradova sa najvećom stopom rasta cena iznajmljivanja nekretnina

Najveći rast cena jednosobnih stanova za izdavanje u 2019. godini ostvario je Beč. Povećanje je bilo 8,9%, tako da je prosečna cena za najam jednosobnog stana u prestonici Austrije sada 971 evro. Rast cena za garsonjere bio je u proteklih godinu dana još veći – čitavih 14,6%, čime je prosečna cena iznajmljivanja garsonjere u Beču skočila na rekordnih 804 evra mesečno. Najmanje poskupljenje od 6,1% zabeleženo je za zakup jednokrevenih soba, koje se sada iznajmljuju po prosečnoj ceni od 480 evra.

Već duži niz godina Barselona beleži drugi najveći rast cene iznajmljivanja nekretnina u gradovima Evrope. Prosečno, iznajmljen jednosoban stan u Barseloni plaća se 1.249 evra mesečno, što znači da je cena porasla za 9,6%. Iznajmljivanje garsonjera poskupelo je za 8% (896 evra mesečno), dok su cene za najam jednokrevetnih soba u Barseloni skočile za 8,2%, tako da je u proseku potrebno izdvojiti 509 evra za mesečnu kiriju.

U Madridu su cene za jednosobne stanove porasle za 5%, na 1.127 evra mesečno, cene garsonjera za 10,3% (837 evra), dok je prosečna cena iznajmljivanja jednokrevetne sobe uvećana za 8,5% i sada iznosi 543 evra.

U poređenju sa 2018. godinom, prosečna cena zakupa jednosnobnog stana u Berlinu porasla je za 8,3%, pa je sada na nivou od 1.142 evra mesečno. Zakupnina garsonjera je takođe porasla i to za 8,7%, i prosečno košta 883 evra mesečno. Za rentu jednokrevente sobe u Baseloni traži se 5,8% viša suma nego prethodne godine, odnosno 579 evra mesečno.

Brisel je peti grad sa najvećim rastom cena iznajmljivanja nekretnina u proteklom jednogodišnjem periodu. Jednosobni stanovi za iznajmljivanje u Briselu sada su skuplji za 6,8% i prosečna cena rentiranja je 963 evra. Garsonjere stanodavci nude za 681 evro prosečno, čime je ostvaren rast od 6,1%. U odnosu na prošlu godinu, cena iznajmljivanja jednokrevetne sobe u Briselu ima najveće povećanje od  8,9%, i njena prosečna vrednost je 580 evra.

Kako se određuje HousingAnywhere Internacionalni indeks rentiranja?

Za Internacionalni indeks rentiranja, HousingAnywhere je analizirao 94.311 nekretnina koje su bile u ponudi za izdavanje na njihovoj internet platformi u periodu oktobar 2018. – decembar 2019. U analizu nisu bile uključene luksuzne nekretnine velike kvadrature sa previsokim cenama, kao i one sa najnižim cenama iznajmljivanja, kako rezultati ne bi dali „iskrivljenu sliku“ o cenama. Izveštaj sadrži gradove koji mogu da obezbede dovoljno velik uzorak (broj nekretnina za izdavanje), da bi podaci bili što relevantniji.

Podaci su prikazani za jednokrevetne sobe, garsonjere i jednosobne stanove.

HousingAnywhere je najveća internet platforma na svetu za iznajmljivanje smeštaja za studente i za mlade poslovne ljude. Na sajtu se emituje preko 50.000 aktivnih oglasa. Ima više od 8 miliona korisnika iz 60 zemalja sveta. Sedište kompanije se nalazi u Roterdamu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *