Kada je zaista potrebno uraditi zubne krunice

Rehabilitacija u medicini predstavlja svaku aktivnost koja ima za cilj povrat izgubljene ili narušene funkcije nekog organa ili organizma. Oralna rehabilitacija u širem smislu znači svaku stomatološku aktivnost koja obnavlja narušenu funkciju sistema za žvakanje.

Praktično i jeste tako – svaki zahvat u ustima koji se sprovodi radi estetike i povratka funkcije viličnog sistema može se smatrati rehabilitacijom (rekonstrukcija, restauracija, restitucija). Ponekad se pod ovim podrazumeva polucirkularni most, ponekad kombinacija fiksnih i mobilnih nadoknada, zajedno sa mnogim drugim konstrukcijskim elementima.

Bilo kako bilo, oralna rehabilitacija je stomatološka grana koja se zasniva na koordinisanom delovanju svih stomatološkim disciplina. Krunice, mostovi i drugi fiksno- protetski konstrukcijski elementi često su temeljne tehnike u kombinovanoj rehabilitaciji (fiksno-mobilna).

Cilj oralne rehabilitacije

Probajmo da je ovako definišemo: cilj je uspostaviti i održati optimalni funkcionalan i estetski sklad; poboljšanje defektnog žvačanog i govornog sistema pomoću rekonstrukcije zuba; stomatološki zahvat radi rekonstrukcije okluzije za normalnu funkciju i očuvanje preostalih zuba zajedno s njihovom potpornom strukturom.

Naravno, shvatimo da ova sažeta definicija predstavlja samo osnovnu delatnost stomatološke protetike; složena materija oralne rehabilitacije puna je novih, sjajnih otkrića u ovoj oblasti. Skoro svake godine stižu nove informacije, metode, materijali i tehnike. Tako da problemi kao što su okluzijski odnosi, suspenzorni aparat, vertikalna dimenzija, temporomandibularni zglob, neurosmuskulatorni kompleks, bivaju savladani novim tehničkim dostignućima.

Kada se postavljaju zubne krunice?

Zubna krunica je zubna kapica koja se postavlja preko zuba – da pokrije zub kako bi vratila njegov oblik, veličinu, snagu i poboljšala njegov izgled. Krunice, kada su cementirane na mestu, potpuno zatvaraju ceo onaj vidljivi deo zuba koji leži na i iznad linije desni.

Dakle, zašto i kada nam je potrebna zubna krunica?

Zubna krunica može biti potrebna u sledećim situacijama:
– Da zaštiti slab zub (od propadanja, trošenja, krnjenja, od loma ili od naprsnuća delova napuknutog zuba)
– Da biste obnovili već slomljeni zub ili zub koji je jako istrošen
– Za pokrivanje i podupiranje zuba kada u vilici  nema mnogo ili dovoljno zuba
– Da bi držale zubni most stabilnim, na mestu
– Da bi se prekrili zubi koji su bili oštećeni ili drugačije obojeni od ostalih zuba
– Za pokrivanje zubnog implantata
– Želite da napravite neku kozmetičku modifikaciju

Šta bi trebalo pitati stomatologa?

Zašto mi je potrebna krunica?
Očekujte odgovore: ako vas boli kad grizete, moguće je da je vaš zub napukao. Ako je zub napukao, to je ozbiljno stanje i obično zahteva krunicu kao zaštitu. Za razliku od slomljene kosti, fraktura u napuknutom zubu neće zarasti.
Vertikalne pukotine koje se pojave i idu sve do linije desni su situacija za “puno pokrivalo” u vidu krunice. Ako pukotina padne ispod linije desni, zubu treba i kanal korena rešiti, dakle produžiti krunicu ili možda ekstrakcija zuba sa sve korenom.
Međutim, ponekad nam se čini da je zub napukao, a on u stvari po sebi ima uzdužne linije, nabore, falte koje vrlo često i nisu štetne. Većina svakog zuba kod odrasle osobe ima te krivine i falte. To su samo jednostavne talasaste linije koje ne ukazuju nužno da zubu treba protetičar.
U slučaju da vam baš smetaju ti talasi na zubu, koji, uzgred, ne urušavaju njegov strukturalni integritet, možete odabrati niz različitih opcija da ih popravite. Najmanje invazivna od njih je izbeljivanje kada se praktično izbele te mrlje iz pukotina pa se onda manje vide i manje vam smetaju. Međutim, ponekad dublje brazde na zubu mogu ukazati na početne faze napsnuća zuba. Pitajte zato svog stomatologa za savet i objašnjenje.

Koje su moje mogućnosti i opcije?
Mogući odgovor vašeg stomatologa: U nekim slučajevima je krunica jedna od mogućnosti, ali mogu postojati i druge. Umesto toga možete se odlučiti za neku od plombi. Imajte na umu, međutim, da vam plombiranje ne rešava ceo problem, možda vam ipak, kasnije, zatreba krunica. Isto tako, ako vam fali znatan deo vašeg zuba, bolje rešenje je krunica, jer vam plombe (ispune) ne daju istu vrstu zaštite kao krunice. Takođe, ako je plomba tj. ispuna zuba izuzetno velika, može biti uzrok pucanju zuba, što ga čini nepopravljivim.

Šta ako još malo sačekam?
Mogući odgovor vašeg stomatologa: Ništa se neće dogoditi. Zub će se dalje ili kruniti ili puknuti i na kraju će mu svakako trebati krunica. Tada će možda zatrebati (jer čekanje može biti uzrok tome) i intervencija na korenskom kanalu. Zub bi se mogao raspuknuti u deliće, a to bi značilo produženje krunice ili ekstrakciju.

Je li je potrebno lečiti korenski kanal?
Mogući odgovori vašeg stomatologa:

Većina krunica ne zahteva lečenje korenskog kanala. Ako zub nije zaražen ili akutno upaljen, neće mu trebati lečenje kanala.
Da li stara, prilično velika srebrna plomba traži postavljanje krunice?
Mogući odgovori vašeg stomatologa: Ako je srebrno punjenje 2/3 širine zuba ili više, može se desiti da treba uraditi krunicu. Mala količina zuba koja je ostala u tom starom punjenju može biti ugrožena. Sve zavisi od vaše odluke: ako želite biti proaktivni i sprečiti pucanje, stavite lepu, novu krunicu. Ako ste konzervativniji, i ako zub i plomba nisu slomljeni, nemojte ga popravljati.

Zaključak:

U svakom slučaju, ako doktor proceni da je pacijentu potrebna krunica, pokrenuće sledeće postupke: anamneze, preglede, uzimanje otisaka, izrada modela, analiza funkcije i okluzijska dijagnostika, rendgenska slika zuba, kosti, zglobova, izrada privremenih krunica, nagrizne ploče, konsultacije (ako je potrebno sa ostalim specijalistima), plan terapije, protetska rekonstrukcija i na kraju- izrada završnih modela i postavljanje krunica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *