Kada treba operisati kataraktu?

Zamućenje očnog sočiva dovodi do oboljenja poznatog pod nazivom katarakta. Obično se ovo stanje vezuje za stariju životnu dob, mada do pojave katarakte može doći i u ranijem uzrastu, a primarno usled povreda oka ili pojedinih oboljenja.

Kada je u pitanju katarakta, navažnija je blagovremena dijagnostika, a zatim i pravovremena odluka o tome kada treba pristupiti operaciji i na koji način. Iz tog razloga je potrebno obratiti se stručnjaku, a u ovom slučaju lekaru specijalisti oftalmologije, kako bi obavio pregled i utvrdio najpre prisustvo oboljenja. Zatim će on predložiti pacijentu različite vrste sanacije ovog problema, odnosno intervencije koje su dostupne i pogodne u konkretnom slučaju.

Koji su simptomi katarakte?

U većini slučajeva se pacijenti obraćaju specijalisti oftalmologije kada primete da im nošenje naočara za vid više ne pomaže, odnosno kada se pojave poteškoće, koje traju.

Čak se neretko događa da se pacijenti obrate lekaru, jer misle da imaju problem sa dioptrijom, koja se povećala, a onda im oftalmolog tokom pregleda utvrdi postojanje ovog oboljenja.

Jedan do simptoma je svakako oslabljen vid. Pacijenti to opisuju kao da vide kroz maglu.

A kod pojedinih se javlja i slabiji vid pri jakom svetlu, kao i poteškoće u vidu zablještenja, a tokom vožnje noću najčešće. Može se javiti i takozvano rasipanje svetla, dok su se pojedini pacijenti žalili i na pojavu duplih slika.

Operacija katarakte

Na osnovu stanja oka pacijenta će oftalmolog predložiti koji vid intervencije bi trebalo da bude izvršen i u kom roku.

Kod ovog oboljenja, u principu ne postoji drugačiji vid sanacije, osim intervencije. Tom prilikom se ugrađuje veštačko sočivo umesto oštećenog.

Osim klasične hiruške metode, u praksi se sve češće primenjuje i operacija katarakte uz primenu ultrazvuka.

Kako izgleda operacija katarakte?

Zahvaljujući primeni savremenih, potpuno bezbolnih i nadasve bezbednih metoda, danas se operacija katarakte vrši prilično brzo. Koristi se lokalna anestezija i specijalna ultrazvučna metoda, u većini slučajeva.

Tom prilikom će zamućeno očno sočivo biti vrlo brzo zamenjeno novim, a rez koji se pravi je minimalan. Koriste se posebni aparati, koji uključuju ultrazvučne talase, mada mnogi tu metodu nazivaju i laserskom.

U svakom slučaju, operacija katarakte traje vrlo kratko. U većini slučajeva je to 15 do 20 minuta. Operacija je u potpunosti bezbolna, a zahvaljujući primeni ultrazvuka, nema potrebe da pacijent ostaje da leži u bolnici. Dovoljno je da sutradan dođe na kontrolu i poštuje preporuke lekara.

Sa druge strane, ukoliko se neko odluči za klasičnu metodu, te ovu operaciju zakaže u državnoj instituciji, treba da bude spreman i na boravak u bolnici nakon operacije. Koliko će dana ostati na odeljenju će zavisiti isključivo od njegovog stanja nakon intervencije, odnosno od odluke nadležnog lekara.

Oporavak nakon intervencije podrazumeva da će pacijent poštovati sve preporuke lekara. U većini slučajeva je za potpuni oporavak, te vraćanje vida u normalnu potrebno od 7 do 14 dana, ali sve zavisi od vrste intervencije i naravno od stanja samog pacijenta.

Što se tiče kontrolnih pregleda, praksa je da pacijent nakon ultrazvučne intervencije bude pušten kući i da sutradan dođe na kontrolu. Naredna kontrola je obično nakon 7 dana od intervencije, dok na treću kontrolu pacijent treba da ode nakon što istekne mesec dana od dana operacije.

Svakako će nadležni oftalmolog napomenuti pacijentu da li je potrebno i u kom periodu da koristi kapi ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *