Kako do blistavog osmeha

Mali broj ljudi se može pohvaliti besprekorno belim zubima koji su jednake veličine i nalaze se u istoj ravni. Zbog toga mnogi moraju da se podvrgnu različitim intervencijama kako bi postigli „holivudski osmeh“. Na sreću, danas su razvijene različite tehnike koje su potpuno bezbolne, a koje su se pokazale kao veoma dobre u postizanju efekta idealnih zuba.

Ugradnja bezmetalnih krunica jedna su od tih tehnika, a poslednjih godina postala je posebno popularna. U nastavku pročitajte o čemu se zapravo radi.

Šta su bezmetalne krunice ili navlake za zube

Bezmetalne krunice su estetska nadoknada i napravljene su od keramike. Ove krunice izgledaju potpuno prirodno, jer oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost baš kao i zubi. Bezmetalne krunice ili navlake za zube su odlično rešenje ukoliko želite da upotpunite zubni niz, ili ako želite da zubi izgledaju lepše. Važno je naglasiti da su keramički materijali od kojih se prave ove krunice potpuno biokompatibilni, što znači da ne nadražuju desni. Štaviše, ovi materijali stimulišu da se desni oblikuju oko krunice, kao i u sličaju prirodnog zuba.

U čemu je razlika između metalne i bezmetalne krunice

Metalne krunice se takođe često koriste u estetskoj stomatologiji. U suštini, oba tipa krunica za cilj imaju postizanje estetskog efekta, ili nadomešćivanje izgubljenog zuba. Međutim, ove krunice se izrađuju od različitih materijala. Naime, kod njih je jezgro napravljeno od legure metala, a oko jezgra se nanosi keramički materijal. S druge strane, bezmetalne krunice su u potpunosti napravljene od keramičkih materijala.

Prednost bezmetalnih krunica je u tome što ne postoji mogućnost za stvaranjem sivih rubova krunica kada desni počnu da se povlače. S obzirom da su one u potpunosti bele, u ovom slučaju povlačenje desni neće biti tako uočljivo. Pored estetske prednosti, ugradnja bezmetalnih krunica zahteva manje oštećenje, odnosno brušenje zuba. U slučaju ugradnje ovih krunica potrebno je skinuti do 1 mm sloja gleđi, dok ugradnja metalnih krunica zahteva skidanje i do 3 mm sloja.

Od kog materijale se prave bezmetalne krunice

Kao što smo naveli, bezmetalne krunice u potpunosti su napravljene od keramičkih materijala. Najčešće se koristi materijal cirkonijum i litijum disilikatna keramika. Ovi materijali su se pokazali kao veoma dobri jer su čvrsti i izdržljivi, a krunice napravljene od ovih materijala su lagane i po izgledu podsećaju na pravi zub. Zbog prirodnog izgleda i velike izdržljivosti na mehaničke pritiske, bezmetalne krunice su postale veoma popularne i tražene.

Kako izgleda ugradnja bezmetalnih krunica

Kao i u slučaju metalnih krunica i ugradnja bezmetalnih je potpuno bezbolna. Međutim, pre same ugradnje potrebno je utvrditi da li je potrebno izvaditi neki zub. Nakon urađenog ortopana stomatolog će proceniti da li treba izvaditi neki zub. Ukoliko je takva vrsta intervencije neophodna, onda je potrebno sačekati oko mesec dana da rana zaraste pa tek onda stavljati krunicu. Nakon toga, stomatolog zajedno sa pacijentom bira izgled i boju budućih krunica. Veoma je važno da u ovom koraku učestvuje i pacijent, jer on treba da odluči šta mu se najviše dopada. Sledeći korak je uzimanje otisaka kako bi stomatolog imao detaljan uvid u položaj, veličinu i raspored zuba pacijenta. Tokom ove posete stomatologu pacijentu će biti izbrušeni zubi i stomatolog će staviti privremene dentalne krunice. Nakon nekoliko dana pacijent dolazi na probu bezmetalnih krunica i tada će imati priliku da vidi kako će izgledati njegovi zubi nakon ugradnje krunica. U ovoj fazi pacijent može sugerisati da li je potrebno nešto izmeniti. A u poslednjem koraku vrši se fina obrada krunica i njihovo cementiranje za zube. Nakon ove faze nije moguće raditi korekcije boje krunice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *