Kandida – najčešći uzroci infekcije
Kandida (Candida abicanis) je gljivica, ali se ovaj naziv koristi i za infekciju izazvanu ovom gljivicom.Ovaj tip gljivične infekcije je vrlo čest i danas sve više slušamo o tome.
Najčešće se se nalazi u crevnom sistemu, ustima ili vaginalnom području, ali može uticati i na kožu i sluzokožu. Ova gljivična infekcija ne predstavlja ozbiljan problem ukoliko imuni sistem ljudi dobro funkcioniše. Čim dođe do pada imunog sistema to je prilika za kandidu da napadne organizam i dovede do infekcije.
Kada kažemo da kandida napada za vreme oslabljenog imuniteta to ne znači da treba doći do drastičnog nivoa opadanja imuniteta, to ide postepeno, kandida napada sporo i veoma uporno, zato treba konstantno jačati svoj imunitet dobrom ishranom na prvom mestu, a onda i vitaminima i zdravim životnim navikama.
Ukoliko dođe do poremećaja prirodne ravnoteže Ph vrednosti u organizmu preti opasnost od ubrzanog rasta i širenja kandide. Takođe ukoliko kandida pređe iz crevnog sistema u krvotok nastaje sindrom propusnog creva (vrsta poremećaja prilikom kojeg dolazi do stvaranja određenih rupa kroz koje u krvotok prolaze one supstance koje ne bi trebalo da se nalaze u krvotoku, a to su nesvarena hrana, virusi, bakterije, gljivice, toksini…).
Najčešće promene koje ljudi mogu primetiti jesu osetljivost na neke namirnice kao što su gluten, mlečni proizvodi, slatkiši, jaja. U početku mnogi ih nisu ni svesni, ali kako to postaje sve učestalije, dođe do toga da možda vaša omiljena hrana smeta vašem organizimu, a pomaže kandidi u njenom rastu. Najbolji saveznici u borbi protiv ovako dosadne i uporne infekcije jesu dobre bakterije i dobar imuni sistem.
Šta dovodi do ovakve gljivične infekcije?
Infekcija kandidom najčešće biva isprovocirana ishranom koja je bogata šećerom i rafiniranim ugljenim hidratima, zatim izazivanju ove infekcije uveliko doprinosi i prekomerna upotreba alkohola. Zbog poslovnih i nekih drugih obaveza ili okolnosti, često su ljudi primorani na jednoličnu, nezdravu ishranu koja podrazumeva peciva iz pekare, koja su takođe prava poslastica za kandidu. Ukoliko kolači i čokolade, čips i druge grickalice ili poslastice postanu zamena za doručak i ručak samo je pitanje vremena kada će kandida napasti.
Koji su još uzročnici kandide?
Osim loše ishrane i nezdravih navika, postoje i neki drugi uzročnici za koje se smatra da mogu doprineti širenju kandide i nastanku infekcije. Ovo su samo neki od njih:
- Antibiotici – Prekomerna upotreba antibiotika predstavlja savršeno područje za razmnožavanje kandide. Razlog je to što antibiotici ubijaju bakterije u ljudskom organizmu, ali kako oni ne mogu praviti razlike između dobrih i loših bakterija, ubijaju i neke korisne bakterije, u zavisnosti od toga koliko su antibiotici jaki i koliko se dugo koriste. Eliminisanjem dobrih bakterija imuni sistem slabi što sve pogoduje pojavi i rastu kandide.
- Dijabetes – Pošto je kandida takva gljivična infekcija koja se hrani šećerom osobe sa dijabetesom izložene su većem riziku od prekomernog rasta kandide.
- Kontraceptivne pilule – Za razliku od antibiotika čija prekomerna upotreba dovodi, odnosno razvija gljivičnu infekciju kandidu, upotreba kontraceptivnih pilula kao takvih ne može izazvati ovakvu gljivičnu infekciju, ali ukoliko njihovo uzimanje prate i loše navike i nezdrava ishrana, šanse za infekciju kandidom se značajno povećavaju.
O simptomima, dijagnostifikovanju i lečenju kandide korisne informacije možete pročitati na sajtu Probotanic.