Koja su najbolja kolica za bebe?

Došlo je vreme da razmišljate o kolicima za bebe koja su vam potrebna kada na svet dođe vaše novorođenče. Kod izbora kolica bitno je da se u njima dete oseća komforno i dobro, kao i da ona budu praktična i funkcionalna za roditelje.

Najbolje je da se unapred raspitamo  o raznim vrstama kolica kako bismo bili spremni prilikom same kupovine. Prvo što je potrebno da znamo je da su najbolja kolica za bebe ona koja odgovaraju potrebama, navikama i načinu života roditelja.

Kako biramo kolica za bebe?

Pre potrage za idealnim kolicima dovoljno je da promislimo o nekoliko važnih aspekata, a koji se tiču našeg načina i uslova života. Godišnje doba kada je dete rođeno određuje koja ćemo kolica kupiti.  Bitno je koliko često izlazimo napolje i koliko dugo se zadržavamo. Potrebno je obratiti pažnju na teren kojim ćemo se kretati sa kolicima, kao i o tome gde živimo, da li u kući ili u zgradi sa liftom ili bez njega. Važno je znati da li ćemo da koristimo auto za prevoz deteta.

Prilikom kupovine je najbolje je da svaki model kolica za bebe, uz pomoć prodavca, probamo na licu mesta. Da proverimo njihovu težinu, da li nam odgovara visina  i vrsta ručki, da li su nam točkovi odgovarajući i da li nam je mehanizam sklapanja i rasklapanja lak za korišćenje.

Vrste kolica za bebe

Za tek rođene bebe koriste se kolica sa korpom za novorođenče. Ova korpa se montira na kolica i praktična je za prve mesece bebinog života, sve dok je ona ne preraste. Standardna kolica za bebe su ona koja imaju podesive naslone.

Prednosti duo i trio sistema

Trio sistem, odnosno kolica 3 u 1 predstavljaju kolica za bebe koja imaju i korpu za nošenje i autosedište. To rešava sve situacije sa prevozom deteta od rođenja do njegove treće godine.

Kolica 2 u 1 su ona uz koja se dobijaju autosedište ili nosiljka za bebe. Kolica sa autosedištem su praktična za vožnju bebe u kolima i često se roditelji opredeljuju za njih jer beba brzo preraste nosiljku.  Autosedište se lako montira na kolica za bebe do šest meseci. Posle tog perioda dete se vozi u kolicima u poluležećem ili sedećem položaju.

Kolica za veću mobilnost

Kišobran kolica se sklapaju u obliku kišobrana i poseduju razdvojene ručke. Praktična su jer se brzo sklapaju i tako sklopljena ne zauzimaju mnogo prostora prilikom odlaganja, kao i za transport i putovanja. Uglavnom su to kolica koja nemaju podesiv nasloni i iz tog razloga se koriste onda kada dete počne da sedi.

Kolica sa tri točka su postala veoma tražena. Ako je potrebna veća mobilnost ili kretanje po  neravnim terenima, takozvane, trokolice su idealan izbor. Točkovi kod ovih kolica su malo veći i gume šire, tako da je dobro proveriti da li staju u prtljažnik kada se sklope.

Kolica za blizance su prilagođena za prevoz dve bebe. Ova kolica imaju dupla sedišta koja mogu da budu postavljena na više načina – jedno pored drugog, zatim, sedišta koja su okrenuta jedno prema drugom kada se bebe gledaju ili su sedišta postavljena jedno iza drugog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *