Najčešće tretirane regije pri liposukciji

Za liposukciju se kaže da predstavlja umetnost oblikovanja tela sličnu vajarstvu, samo znatno složeniju. Bitno je istaći i napraviti razliku između liposukcije i nastojanja da se smanji broj kilograma tj. redukuje telesna težina. Liposukcija ima za cilj da se telo oblikuje po želji pacijenta, te samim tim nema veze sa neuspešnim dijetama i neadekvatnim vežbanjem, niti predstavlja zamenu za njih. Naravno da će pacijent liposukcijom odstraniti višak masti, samim tim vidno smanjiti obim određenog dela tela. Međutim, ukoliko se nastavi sa starim i lošim navikama efekti liposukcije vremenom će nestati. U tom smislu liposukcija treba da bude dodatni motiv za održavanje savršene linije.

Različite liposukcijske metode

Danas postoji veliki broj različitih liposukcijskih metoda, od kojih se za par njih može reći da su standardne:

  • Standardna aspiraciona liposukcija – usisava (aspirira) masnoću snagom vakuuma,
  • Vibraciona liposukcija – kod ove tehnike vibracija kanile predstavlja osnovu procesa liposukcije,
  • Ultrazvučna liposukcija – odstranjuje masno tkivo ultrazvukom koji može da se koristi u kontinualnom ili pulsirajućem režimu i
  • Laserska liposukcija – skulpturiranje lica i tela izvodi se prienom elektromagnetne energije talasa koju emituje laser fiber tj. sonda koja se priključuje na kanilu. Kanila se uvodi u potkožno tkivo kroz minimalnu inciziju kože.

Regije koje se najčešće podrvgavaju liposukciji

Uglavnom je reč o delovima tela kod kojih ni iscrpljujuće dijete i uporno vežbanje ne daju rezultate.
Obično se izvodi na nazovimo „problematičnim“ delovima tela kao što su: stomak, donji deo leđa, kolena odnosno liposukcija nogu, unutrašnji deo kolena, zatim regija iznad zadnjice, te na ispod zadnjice, na bokovima i na bočnim stranama zadnjice. Rezultati liposukcije su vrlo uočljivi, a period oporavka znatno skraćen. Ipak treba istaći da i drugi delovi tela mogu biti tretirani, kao što su: ruke, spoljašnji i unutrašnji deo butina i vrat.

Odstranjenim masnim tkivom do brazilske zadnjice

Liposukcijom se izvlači neželjeno i suvišno masno tkivo koje odlikuje bogastvo matičnim ćelijama i faktorima rasta. Te se „isisana“ masnoća može upotrebiti i transplantirati na druge delove tela. Tako se masne stanice mogu upotrebiti za oblikovanje potpuno drugačije zadnjice, kao što je brazilska, koja je poslednjih godina trend u svetu. Masnoća može biti upotrebljena za podmlađivanje lica i vrata, popunjavanje bora, uvećanje usana, ali i grudi.

Postoperativni tok i oporavak

Nakon uspešno sprovedene liposukcije, obavlja se provera stanja pacijenta, rezovi se zbrinjavaju flasterom sa koncem koji biva prelepljen običnim flasterom. Pacijent dobija pantalone koje mora da nosi, a čija je uloga da stisne tretirane regije u cilju ublažavanja oteklina i sprečavanja nastanka podliva i trombova. Upotreba Brufena, Aspirina, Andola ili bilo kog drugog leka koji pospešuje krvarenje je zabranjena. Par sati nakon liposukcije koža ostaje otupljena. Nakon prestanka dejstva anestezije mogu da se jave blagi do umereni bolovi koji se ublažavaju primenom adekvatnog analgetika (samo onih koje vam preporuči hirurg).

Potencijalne komplikacije

Kao što to može biti slučaj kod bilo koje vrste hiruške intervencija, tako i kod liposukcije može doći do pojave komplikacija. Ipak važno je istaći da je učestalost pojave lakših komplikacija zanemarljiva. Tu spada pojava otoka, manja i blaža krvarenja i osećaj „otupljenja kože“ koji vremenom nestaje.

Teže komplikacije, u vidu: infekcija, tromboze, plućne embolije, pojave cisti, težih krvarenja, nastanka opekotina uz trajna oštećenja tkiva su izuzetno retki. Njihova pojava se beleži u 0,1% slučajeva.
Konačni rezultat liposukcije ne zavisi samo od vrsti primijenjenih tehnika, već i od stručnosti hirurga, njegovog talenta i isukstva, kao i od kvaliteta tkiva pacijenta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *