(Neprepoznatljivo) lice glamura u 21. veku

„Glamur je stav – to je izraz prave vrste poverenja; glamurozna žena je uvek elegantna, ali ona takođe ima i dozu misterije i uzbuđenja; ona je dramatična, skoro nedodirljiva“, rekao je Ralf Loren.

Složili biste se?

Glamur je jedan od onih pojmova oko čije univerzalne definicije nikada nećemo moći da se dogovorimo.

Da li je to nešto materijalno, opipljivo? Ili pak stanje uma?

Naime, još 2007 je Elizabet Vilson u svom eseju „Beleska o glamuru“ (A note on Glamour) zabeležila kako se glamur pojavio još tokom Romantičarskog perioda, u romanima Voltera Skota koji je tada idealizovao divlju, pre-galsku kulturu punu heroizma i natprirodnih pojava.

Pa ipak, kada smo nedavno pitali ljude na šta pomisle po pomenu ove reči, uglavnom smo kao odgovor dobili bisere, visoke potpetice, haljine (različitih dužina, doduše), kristalne čaše, lustere, skupoceno vino i šampanjac, što nas je možda najviše podsetilo na sliku iz perioda Američke prohibicije, ili pak balove koji su se odigravali na evropskim dvorovima.

Dve potpuno suprotstavljene ideje, zar ne?

Ne bismo trebali da budemo tako iznenađeni. Sa razvojem čovečanstva je evoluirao i ovaj pojam, a vrlo je verovatno da još uvek nije poprimio svoj konačan oblik.

Dok iščekujemo sledeći korak ka transformaciji, mogli bismo da odemo par koraka u nazad i prisetimo se starih dana.

perle

Rodno mesto modernog glamura

Može se reći da je Los Anđeles, tačnije Holivud, svetska meka glamura, mesto odakle je potekla slika savremenog glamura koji se manifestuje prevashodno kroz ljude i jedinstvenu kulturu ovog grada. Ovde ćete naići i na najrazličitije varijacije ovog pojma koje se oslikavaju u filmskoj industriji, finansijama, ekstravagantnoj kuhinji i arhitekturi koja mnoge ostavlja bez daha.

Od prve polovine 19. do kasnih godina 20. veka su zlato i plemeniti metali, pa čak i učestalost odlaženja u kabaree imali uticaja na dobijanje statusa glamura. Termin je komercijalizovan negde 20-ih godina prošlog veka, a njegova popularnost najavila je zlatno doba Holivuda.

Frajer

Glamurozni muškarci

Tokom 19. veka, elegantan muškarac na sebi je nosio nenapadno odelo koje mu je stajalo kao po meri – taman kaput, dugačke pantalone i svetlu košulju sa mnogo čipke oko vrata, a neretko i cilindar i štap.

A ako se osvrnemo malo oko sebe, videćemo da se današnji stil ne razlikuje mnogo kada je u pitanju kroj samog odela, ali možemo reći da uviđamo promene u detaljima: džepni sat je zamenjen ručnim, bujna kragna na košulji kravatom ili leptir mašnom, umesto štapa ćete ih videti da uz sebe nose torbu, a cilindar je zamenjen bujnom kosom i dugom bradom.

Ženska elegancija – nekada i sad

A žene? Kod njih smo nekako pratili transformaciju balske haljine sa svim onim podsuknjama kojima se nije znao broj u usku pencil suknju čija bi dužina trebala da pređe dužinu kolena, dok su se visoke punđe ukrašene biserima spustile nešto niže, ili se kosa pak potpuno raspustila. Biseri su oduvek neizostavan aksesoar, pa i šeširi, posebno u Velikoj Britaniji, dok smo na suncobrane u potpunosti zaboravili i zamenili ih sunčanim naočarima u najrazličitijim oblicima i bojama.

Ako obratite pažnju na godišnju dodelu Oskara, možda će vam se učiniti da se stvari nisu toliko promenile. I dalje su najelegantnije žene u dugim, satenskim ili čipkanim haljinama na visokim potpeticama i kosom zavijenim u (makar neobavezne) punđe. Ali pored njih probijaju se modne ikone poput Viktorije Bekam u sakou i uskim pantalonama sa satenskim detaljima koji odišu ženstvenošću.

Neizostavni aksesoar

Ono što je već decenijama (a možda i vekovima) karakteristično za glamurozne pripadnike oba pola je cigareta. Kada pomislite na Odri Hepbern, kao jedna od prvih asocijacija nam pada na pamet njena dugačka muštikla; zatim tu je i slika gospođice Monro sa Edvardom Murovom koji joj tako džentlmenski pali cigaretu; a možda je i najpoznatija fotografija Monike Beluči opkoljene muškarcima koji su tu sa upaljačima.

A kada se na filmskom platnu pojavio Džoni Dep u filmu „Turista“ (The Tourist), naslutili smo prvi prelaz u moderno doba glamura gde je tradicionalna cigareta zamenjena elektronskom. Da li biste mogli da zamislite neku poznatu glumicu u sledećem filmskom spektaklu kako koristi IQOS kao glamurozniju verziju klasične cigarete koja ne emituje dim i neprijatne mirise, a pritom sadrži pravi duvan.

Savremeni pogled na glamur

Grad Anđela i dan danas važi za epicentar glamura, tj. nešto malo drugačije slike – danas je pojam redefinisan kada je u pitanju ponašanje ljudi, odevni predmeti koje na sebi nose, pa i mesta na koje izlaze; odlasci u kabaree su zamenjeni večerama u skupocenim restoranima, odlascima na koncerte popularnih grupa, modne revije i sportske utakmice.

A iz svega ovoga vidimo da je glamur jedan zaista bezvremenski koncept. U njegovoj evoluciji učestvovali smo svi mi, bilo da smo više ili manje imali prilike da zaista iskusimo pogodnosti koje sa ovim terminom dolaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *