Osnovne informacije o podnom grejanju

U poslednje vreme podno grejanje dobija pažnju koju i te kako zaslužuje. Šta više, ukoliko se radi o novogradnji podno grejanje polako, ali sigurno, postaje glavni izbor kada je u pitanju instalacija grejanja. Veliki plus koji ide u korist ovom tipu grejanja je to što spada u grupu grejanja obnovljivih izvora.

Dakle, radi se o ekološki prihvatljivom tipu grejanju, a pored toga radi se o vrlo isplativoj tehnologiji; u šta ćete se uveriti kada vam stigne račun za struju. U nastavku teksta predstavićemo osnovne informacije o načinu funkcionisanja i vrstama podnog grejanja. Međutim, pre same instalacije grejanja, potrebno je uraditi još nešto.

Poželjno je unapred znati kakva će biti podna obloga


U zavisnosti od provodljivosti jedne podne obloge će odgovorati podnom grejanju dok druge neće. Vrlo je važno da odaberete podnu oblogu pre postavljanja podnog grejanja, zato što podnom grejanju najviše odgovaraju materijali koji su dobri provodnici toplote. Kada birate podnu oblogu, odnosno provodnik, pogledajte da li i u kojoj meri odgovara podnom grejanju jer neće svi materijali, koji inače provode toplotu, činiti to na podjednako dobar način. Za dobre provodnike, smatraju se materijali poput keramike, obloge od betona i kamena, tanjeg parketa i jednoslojnog vinila.

Vrste podnog grejanja

1. Toplovodno podno grejanje
Podno grejanje spada u grupu niskotemperaturnih grejanja što znači da se grejanje vrši na nižim temperaturama. U slučaju toplovodnog podnog grejanja, grejanje se vrši vodom na nižim temperaturama (27-29 stepeni Celzijusa) u odnosu na klasično toplovodno grejanje (60-80 stepeni Celzijusa).

Toplovodno podno grejanje se preporučuje za dobro izolovane domove, ali to nije pravilo. Iako će temperatura u kući biti veća kada se grejete klasičnim radijatorima, sa podnim grejanjem će boravak u prostoriji biti prijatniji. U slučaju podnog grejanja prostorija se ravnomerno greje, tj. toplota je ravnomerno podeljena u odnosu na radijator i toplotu, koja je fokusirana na predeo oko radijatora. Zbog čega je to tako? Ključ se krije u principu rada ovog

tipa grejanja. Podno grejanje funkcioniše na taj način što toplotu prenosi sa cevi na podnu oblogu čime pod ili zid pretvara u grejnu površinu i time postiže ravnomerno zagrevanje. Temperatura je najviša pri podu i to ćete prvo primetiti, što predstavlja osetnu razliku, kada imamo na umu da hladno ide s poda, odnosno nogu.

Još jedna prednost koja se tiče toplovodnog podnog grejanja jeste to što pri provetravanju sobe nećete je ohladiti skroz, zato što se toplota duže zadržava upravo zbog osobine ravnomernog zagrevanja i činjenice da je temperatura najviša pri podu. Na taj način, gubici toplote su manji dok je utrošak električne energije mnogo niži u odnosu na klasično grejanje. Iako je isntalacija podnog grejanja skuplja, uložen novac će se uveliko isplatiti, u šta ćete se uveriti kada vam stigne račun za struju.

2. Električno podno grejanje
Princip rada kod električnog podnog grejanja je u suštini kao kod toplovodnog jer i jedna i druga vrsta spadaju u grupu niskotemperaturnih grejanja.
Obe vrste postižu zagrevanje podne površine pri nižim temperaturama, s tim što električno podno grejanje koristi kao energent energiju koja se izvodi grejnim kablom ili grejnom mrežom, a toplovodno koristi zagrevanje preko toplotne pumpe ili energiju preko električnog grejača.

Grejni kabl je bolje rešenje jer je otporno na habanje, samim tim prilagodljiv je različitim uslovima montaže. Može se postaviti ispod keramičkih pločica, drvenih laminantnih podova ili cementnog estrihta.

Grejna mreža je nešto manje debljine, stoga jednostavnija za upotreba. Grejna mreža se najčešće postavlja kod rekonstrukcije kupatila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *