Saveti za selidbu bez stresa

Svako ko je imao barem jedno iskustvo preseljenja, ili ko se na to priprema, zna vrlo dobro koliko to može biti zahtevan zadatak. Treba misliti na mnogo elemenata selidbe, a u nastavku teksta saznajte kako da ceo proces prođe što jednostavnje.

Kontaktirajte agenciju koja će umesto vas obaviti celo preseljenje

Ukoliko se niste mnogo puta selili i nemate ideju kako da preseljenje obavite na što bezbolniji način, angažovanje agencije, čije vam profesionalne i povoljne usluge selidbe mogu pomoći u tome, jeste pun pogodak.

Selidba pomoću agencije najčešće podrazumeva nekoliko faza. Prva je svakako dolazak radnika agencije na vašu adresu i procena obima posla, a u skladu sa tim dogovor sa vama o najboljem rešenju za preseljenje.

Nakon procene pravi se plan preseljenja i priprema stvari za transport. Radnici imaju zadatak da vam pomognu da kutijama i zaštitnom folijom obložite najpre lične stvari (garderoba, knjige, posuđe i sl), a potom sledi demontiranje nameštaja. U poslednjoj fazi stvari se iznose na novu adresu, u vaš novi životni ili radni prostor, tamo se raspakuju i montiraju. 

Agencije imaju još jednu prednost – kod mnogih od njih možete skladištiti svoje stvari ukoliko se rokovi vašeg iseljenja iz starog i useljenja u novi prostor razlikuju, pa kod njih možete smestiti svoje pokućstvo čak i na nekoliko dana, nedelja ili meseci.

Detalji na koje morate misliti pre dolaska radnika iz agencije

Pomoć ljudi koji će dodatno zaštiti vaše stvari, preneti ih, demontirati na staroj i montirati na novoj adresi, neprocenjiva je. Međutim, postoji toliko toga što treba uraditi pre nego što glavni deo selidbe dođe na red.

Napravite ček-listu

Kao što smo već naveli, prilikom selidbe se mora misliti na mnogo pojedinačnih zadatka, zato je dobro staviti ih sve na papir po prioritetu. Vođeni tom listom, smanjićete rizik da neke važne stvari izostavite i izložite sebe dodatnom stresu zbog toga.

Odmrznite frižider

Jedna od prvih stvari na vašoj chek listi svakako treba da bude i odleđavanje frižidera (i zamrzivača ukoliko ga imate). Za to je potrebno određeno vreme, a nakon odmrzavanja treba ga i očistiti, što zahteva dodatno vreme.

Na ovaj način ćete izbeći njegovo curenje prilikom nošenja, kao i mogućnost da u njemu ostane hrana koja može propasti i širiti neprijatne mirise.

Prelepite ogledala

Teško da možemo stoprocentno zaštititi ogledalo od razbijanja, posebno ono većiih dimenzija, ali ako ga prelepimo lepljivom trakom u obliku velikog X, barem ćemo ublažiti udar, a i ako se staklo razbije, zadržaće se na jednom mestu.

Zaštitite nakit 

Nakit je lomljiv i može da se pokida, zato je najbezbednije spakovati ga u manje kartonske kutije i prelepiti trakom. Ukoliko strepite od mršenja lanaca, obmotajte ih oko nekog čvrstog predmeta i zalepite.

Ispunite prazan prostor mekanim stvarima

Ćoškove kutija sa knjigama, nakitom i drugim teškim stvarima koje se mogu pahabati možete iskoristiti da spakujete dečje plišane igračke. One se mogu prilagoditi gotovo bilo kom prostoru, a sprečiće da se osetljive stvari oštete. Za to takođe mogu poslužiti i manji jastuci ili pokrivači.

Fotografišite kablove 

Ovo je nešto što često zaboravimo, zaletimo se da raspakujemo računar i njegovu opremu, ali to nam može zadati muke kada pokušamo da ga montiramo u novom stanu ili poslovnom ambijentu. To se može izbeći vrlo jednostavno – fotografisanjem kablova pre raspakivanja, što će vam uštedeti i vreme i nerve kada ih ponovo budete povezivali.

Napravite kutiju za prvu pomoć

Ma koliko da ste organizovani i hitri i ma koliko da je agencija koju angažujete efikasna, selidba se često protegne na nekoliko dana. Za to vreme se nastavljaju redovne aktivnosti, poput obedovanja, spavanja, održavanja lične higijene.

Kako se ne biste mučili da pronađete veš, pidžamu i sredstva za higijenu, oformite kutiju za prvu pomoć, u kojoj će se nalaziti najneophodnije stvari, koje onda nećete morati da tražite po svim kutijama, ionako umorni od procesa seljenja.

Obeležite sve kutije

Kako bismo spakovali i od transporta zaštitili lične stvari, najčešće ih odlažemo u kartonske kutije, kojih na kraju bude pregršt. Da ne biste napravili sebi dodatnu pometnju, napišite šta se u kojoj nalazi. Tako ćete znati u kojem trenutku koju od njh da otpakujete i izbegnete otvaranje svih kutija u isto vreme kako biste našli knjige, posuđe i sl.

Na kraju, ne zaboravite da proslavite svoje preseljenje u novi prostor i opustite se nakon nekoliko isrcrpljujućih dana seljenja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *