Top 3 saveta: Kako pravilno održavati garderobu?

Višečlane porodice znaju kako to izgleda kada se korpa za nečistu garderobu napuni stvarima i kod kojih je najčešće zastupljeno uključivanje veš mašine skoro svako veče. Adekvatno i odgovorno pranje garderobe glavni je preduslov za održavanje higijene i zdravlja generalno govoreći, a uz to važno je i kako se ona održava. 

Ispravno i posvećeno održavanje utiče na očuvanje kvaliteta tkanine kao i na njenu mekoću i očuvanje boje, te je zato važno korak po korak kako se taj proces izvodi. 

Iako većina ljudi zna kako se pravilo pere i održava različita garderoba određene nedoumice postoje kada je u pitanju činjenica koji deterdžent treba koristiti, na kojoj temperaturi se peru koji komadi, da li se nešto stavlja u veš mašinu ili ne i šta to treba prati ručno, kao i u vezi sa sušenjem i peglanjem stvari. 

Adekvatno pranje u veš mašini može produžiti životni vek stvarima 

Kada je pranje u veš mašini u pitanju postoji nekoliko pravila koja su vrlo jednostavna i koja vam mogu pomoći u održavanju. Kada se nakupi dovoljno komada garderobe potrebno je da se ona razvrsta po kategorijama i podelite je u gomile (bele stvari, tamnije stvari, šareno…). Osim podele po osnovu boje treba voditi računa i o materijalu (pamuk, lan, sintetika itd.). 

Preporučuje se da se sa program pranja u mašini za veš započne sa peškirima jer njima treba kasnije najviše vremena da se osuše, a oni su u svakodnevnoj upotrebi. 

Treba voditi računa o optimalnoj težini i količini stvari kojih ne treba da bude ni premalo, ni previše u veš mašini. Dodajte deterdžent i omekšivač u tačno određenoj količini i na tačno određenom mestu za to. 

Kako danas postoje razni modeli veš mašina treba detaljno proučiti uputstvo za svaki model pojedinačno i toga se pridržavati, ali treba pratiti i oznake koje stoje na svakom komadu garderobe o načinu na koji ju je najbolje održavati.

Saveti za sušenje

Ko koristi mašinu za sušenje veša takođe treba da se detaljno upozna sa uputstvom i načinom na koji se ona koristi. A ako se stvari suše same treba pratiti sledeća upustva. 

Stvari ne treba da stoje duže od 24 sata u mašini nakon pranja. Ali svakako mogu odstojati malo pre nego ih raširite. 

Tek kada ste stigurni da je sve potpuno suvo možete skinuti za žice i složiti u ormar, u suprotom stvari se mogu ubuđati i osećati neprijatno. 

Nova garderoba, pogotovo ako su u pitanju tamnije boje preporuka je da se opere na ruke prvi, a možda i drugi put. 

Izbeljivač se sipa samo u odeću koja je bela, nikako na druge vrste i boje odeće. 

Pravila vezana za peglanje veša

Treći neizostavni deo ovog procesa čini peglanja veša koji je pre toga opran i dobro osušen. Za nju ne postoje kućne mašine, pa je jedina koja se mora obavljati ručno, ali i pažljivo. 

Iako mnogi misle da je za peglanje najbolje vreme kada je odeća potpuno suva stručnjaci kažu a je za lakše obavljen posao mnogo bolje kada je ona bar malo vlažna. 

Pegle na paru znatno olakšavaju posao, a danas su dostupne i one sa parnom stanicom. 

Savet plus je da kada organizujete posao peglanje, pre početka, razvrstate garderobu po vrsti tkanine i debljine što će na neki način ubrzati proces. Osetljive materijale možete peglati preko peškira, ili pek papira. 

Pre stavljanja u ormar ostavite dovoljno vremenskog prostora da se stvari ohlade. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *