Upotreba difuzora kod korišćenja eteričnih ulja

difuzor

Poznato je da jesen i blagi pad temperature obično sa sobom nose prehlade, ali i razne viruse. Da biste sprečili sezonske bolesti da zakucaju na vaša vrata, ili bar ublažili simptome, potrebno je da redovno provetravate prostorije u kojima boravite, ali i da dezinfikujete životni i radni prostor. U tome mogu da vam pomognu difuzori i eterična ulja.

  1. Šta je difuzor

Difuzor, tačnije aroma difuzor, je mala kućna naprava koja ima zadatak da razloži eterično ulje i rasprši ga u vazduh u koncentraciji koja neće opteretiti vazduh u prostoriji, nego ga održati prijatnim za disanje.

Postoje različite vrste difuzora, od onih koji raspršuju paru, do onih koji samo emituju osvežavajući miris eteričnog ulja. U zavisnosti od toga kakve su vaše želje i potrebe, na tržištu možete da pronađete difuzore sa raspršivačem, koji koriste vazduh pod pritiskom, zatim ovlaživače, koji uz pomoć ultrazvučnih vibracija stvaraju finu paru. Takođe, postoje difuzori sa ventilatorom kod kojih ulje isparava i tako emituje miris, zatim električni difuzori, gde miris ulja isparava zagrevanjem, a postoje i mali, USB difuzori, koje možete da uključite u laptop, automobil ili neke druge uređaje sa USB priključkom.

  1. Na koji način se koriste difuzori

Kao što smo već pomenuli u uvodu, difuzori se koriste za osvežavanje i dezinfekciju vazduha, koristeći eterična ulja. Njihova upotreba se razlikuje od toga koja vrsta difuzora je u pitanju, a ono što je zajedničko za sve je da su izuzetno laki za upotrebu.

Ukoliko koristite difuzor za čiji rad je potrebna voda, savetujemo vam da ne koristite vodu iz česme jer ona u sebi sadrži kamenac koji može da dovede do oštećenja aparata. Najbolje je da koristite destilovanu vodu, a nju možete da pronađete u svakoj apoteci. Vodu sipajte do nivoa koji je označen, a u zavisnosti od vrste i veličine difuzora, treba da stavite od tri do deset kapi eteričnog ulja. Difuzor bi bilo najbolje postaviti na sredinu prostorije, kako bi se para ravnomerno raspršila. Ukoliko koristite mali USB difuzor potrebne su vam jedna do dve kapi eteričnog ulja.

U zavisnosti od vrste i jačine ulja, različito je i vreme aktivnosti difuzora. Preporuke su da difuzor radi od 30 do 60 minuta, ali ukoliko koristite ulje intenzivnijeg mirisa, trebalo bi da rad difuzora ograničite na 20 do 30 minuta. Osetićete sami da li je miris previše intenzivan. Ukliko se to desi ili imate bilo kakve negativne reakcije, potrebno je da ga isključite, kako biste sprečili negativne efekte na zdravlje.

  1. Koja eterična ulja mogu da se stavljaju u difuzore

Eterična ulja za difuzore birate isto kao za masažu ili drugu vrstu upotrebe, u zavisnosti od toga koje tegobe imate ili koji efekat želite da postignete. U nastavku ćemo navesti nekoliko eteričnih ulja koji se najčešće koriste za osvežavanje prostora uz pomoć difuzora.

Ulje lavande – Poznato je da lavanda deluje umirujuće, pa tako možete da je koristite ukoliko ste napeti ili loše spavate. Takođe, njen blag, prijatan miris, ulepšaće vaš životni ili radni prostor.

Ulje limuna – Ovo eterično ulje ima snažna anribakterijska svojstva i odlično je ukoliko želite da dezinfikujete svoj radni ili životni prostor. U vreme prehlada i virusa može da vas zaštiti od ovih bolesti, a poznato je i da miris limuna pomaže kod glavobolje, tako da možete da sipate ovo eterično ulje u difuzor i ukoliko imate problema sa neprijatnim bolom u glavi.

Ulje divlje mente – Ulje divlje nane ili mente takođe je poznato kao snažan saveznik protiv prehlade, tako da vam savetujemo da već sada nabavite zalihe ovog eteričnog ulja. Takođe, ova aroma blagotvorno deluje na vaše disajne puteve i može da pomogne kod začepljenih i upaljenih sinusa. Prijatan miris ove biljke ispuniće vaš prostor, ali vodite računa o tome koliko kapi ulja stavljate jer miris može da bude jak. Iako ulje divlje nane ne može da šteti, previše intenzivan miris može da stvori neprijatnost.

Ulje čajevca – Još jedan veliki saveznik u borbi protiv širokog spektra virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija je etarsko ulje čajevca. Ovaj prirodni antiseptik je proizvod koji će vam pomoći da se izborite sa sezonskim oboljenjima, ali i kao prevencija drugih bolesti jer su njegova lekovita svojstva naširoko poznata. Preporučuje se da se u difuzer stavi od pet do deset kapi ulja čajevca i da se koristi tri puta dnevno, kako bi efekat bio potpun.

Ulje kamilice – Eterično ulje kamilice se, kao i većina eteričnih ulja, koristi i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. S obzirom na to da kamilica deluje umirujuće, možete da nekoliko kapi stavite i u difuzor i njome oplemenili svoj prostor. 

Mešavina ulja limuna, ruzmarina i peperminta – U zavisnosti od efekta koji želite da postignete, možete da mešate nekoliko vrsta ulja, ali je najbitnije da ne prekoračite dozvoljenu količinu. S obzirom na to da je počela škola, a tu su i ispitni rokovi, mešavina ova tri ulja pomoći će vam da se bolje koncentrišete prilikom učenja. Preporučena doza je 6 mililitara eteričnog ulja limuna, 3 mililitra eteričnog ulja ruzmarina i 1 mililitar eteričnog ulja pitome nane, odnosno peperminta.Veliki izbor različitih difuzora, ali i eteričnih ulja možete pronaći na online shopu kompanije Asso, koja se već dugi niz godina bavi proizvodnjom i distribucijom ovih proizvoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.