Vodič za pranje veša – kako da beli veš ostane beo, a obojen ne izbledi

Od svih kućnih poslova koje obavljamo, možda se čini da pranje veša zahteva namanje truda. Jednostavno stavite veš u mašinu za pranje, sipate deterdžent i startujete uređaj. Iako ovaj postupak izgleda jednostavno, često pranje može naneti štetu vašoj odeći. 

Zato je važno da se ispoštuju neka nepisana pravila uz čiju će pomoć vaša odeća biti uvek lepo oprana i zaštićena od prevremenog habanja. Ako se pitate kako da sprečite da bele košulje postanu sive a da odeća u boji izbledi, pratite ove savete koji će vam u tome pomoći. 

Kako da belo ostane belo?

Glavni razlog zašto beli veš postaje tokom vremena siv je u stvari pogrešno sortiranje odeće koja treba da se pere. Ljudi obično imaju malo belog veša pa često, kako bi napunili veš mašinu, mešaju odeću drugih boja sa belom. Nažalost, neke vrste tkanina, poput pamuka, nisu postojane u boji, pa se boja sa njih odvaja i taloži na drugim materijalima, što je, naravno, najočigledinije na odeći bele boje.

Pranje jako zaprljane odeće, poput sportskih čarapa zajedno sa belim čaršavom, može zaprljati čaršav, naročito ako ne sipate dovoljno deterdženta koji će pokupiti čestice prljavštine. 

Kvalitet vode takođe može uticati na to koliko će beli veš nakon pranja zapravo ostati beo. Tvrda voda (voda koja je bogata kalcijumom i magnezijumom) može učiniti deterdžent manje efikasnim i sprečiti da prašak pokupi čestice nečistoće.

Belu odeću i veš perite odvojeno od obojene. Najbolji način da belo ostane belo je da beli veš nakon sortiranja perete na najvišoj temperaturi (tako se najefikasnije uklanja nečistoća). Takođe, možete koristi deterdžent sa izbeljivačem, tako što ćete u dozer staviti maksimalnu količinu praška sa izbeljivačem koji je preporučen po uputstvu proizvođača. 

Pre zajedničkog pranja, jako zaprljanu odeću operite posebno. Takođe je bitno da nakon pranja, ako sušite veš u posebnom uređaju, pratite uputstva proizvođača. Mašine za sušenje veša takođe imaju programe predviđene za različitu vrstu odevnih predmeta.

Tretirajte masne i druge mrlje pre pranja u mašini

Kako biste uklonili masne mrlje, prethodno ih tretirajte tečnim deterdžentom, sredstvom za pranje sudova ili šamponom (naravno, poželjno je koristiti bezbojne). Nežno, četkicom za zube nanesite tečnost i dobro utraljte pa je nakon toga stavite na pranje. Mrlje od hrane, poput mrlja od kafe ili soka, ili žutila ispod pazuha od ostataka znoja i dezodoransa najbolje je pre pranja tretirati tečnim sredstvom za beljenje direktno na mrlju. 

I od vode zavisi kako će se garderoba oprati

Voda koja sadrži više gvožđa, kao i topla voda u kombinaciji sa izbeljivačima na bazi hlora mogu na vašoj odeći ostavi žute mrlje, tako da u tom slučaju izbegavajte ovu vrstu izbeljivača. Za tvrdu vodu (koju možete prepoznati po naslagama kamenca u kupatilu) potrebno je koristiti više praška za pranje (na nekim deterdžentima postoji i posebno uputstvo za količinu primene kada je tvrda voda u pitanju).

Nije sve uvek ni do vas

Čak i kada pravilno sortirate garderobu, i kada stavljate pravu količinu praška, uvek se može desiti da stvari tokom vremena ne budu čisto bele kao kada ste ih kupili. Razlog leži u činjenici da proizvođači bele tkanine često koriste hemikalije koje pojačavaju belinu materijala od kog je odeća sačinjena. Vremenom će se te hemikalije isprati i vaša garderoba će dobiti prirodnu boju, koja nije čisto bela.

Kako da odeća u boji ne izbledi?

Odevni predmeti se tokom pranja u mašini mešaju i udaraju jedni o druge. To za posledicu ima pucanje površinskih vlakana i otkrivanje novih slojeva u koje boja nakon farbanja tkanine nije doprela u potpunosti. Na ovaj način se oštećuje površinski sloj tkanine, pa oko vidi manje boje, a garderoba bledi. Sušenje u mašini za sušenje veša takođe može naneti štetu obojenoj garderobi, ali u manjoj meri. 

Takođe, preporučuje se pranje obojene odeće u vodi koja nije vruća, jer to ubrzava razlaganje boje a odeća bledi. Šta više, kod nekih tkanina kao što je pamuk, gotovo je neizbežno da boja vremenom izbledi, tu jednostavno ne možete učiniti ništa.

Kako pravilno prati obojenu odeću?

Perite obojenu odeću odvojeno. Kako biste što duže sačuvali boju, obojenu garderobu perite u hladnoj vodi koristeći kraći ciklus pranja. Posebno se to odnosi na  garderobu koja na sebi ima štampu, poput štampanih majci jer se i boja sa štampe lakše rastvara u vreloj vodi. Naravno, u zavisnosti od stepena zaprljanosti odaberite odgovarajući ciklus koji preporučuje proizvođač. 

Što se tiče praška za pranje, stručnjaci kažu da on ne dovodi do ispiranja  boje. Šta više, pojedini deterdženti za pranje veša imaju posebne formule koje su prilagođene obojenoj odeći. 

Kako biste smanjili mogućnost da se vaša odeća oštećuje i da se boja sa nje spira, možete je izvrnuti naopako. Takođe, dobar savet bi bio i da perete odeću slične težine zajedno. Na primer, ne perite džemper i farmerke zajedno samo zato što su sličnih boja.

Kako pravilno osušiti obojenu garderobu i veš? 

Kad god je to moguće, okačite obojenu, a posebno tamno obojenu odeću da se suši na mestu gde nije direktno izložena sunčevim zracima, jer ćete tako najduže sačuvati njen prvobitan izgled. Kada koristite mašinu za sušenje veša, odlučite se za sušenje na najnižoj temperaturi na kojoj se može sušiti ta vrsta materijala. Čak bi najbolje bilo da mašina za sušenje veša ne osuši veš u potpunosti, već da on ostane pomalo vlažan. Ovo će pomoći da se garderoba ne skuplja previše.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći da bela ostane bela, a obojena garderoba manje izbledi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *