VTO – metode vantelesne oplodnje koje se najčešće primenjuju

Vantelesna oplodnja podrazumeva različite medicinske postupke koji za cilj imaju začeće. Tokom ovih postupaka jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela. Skraćeno se postupci nazivaju VTO.

Postupci koji se izvode, se sprovode u ordinacijskim i laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja ima svoj tok trajanja i ona obuhvata preglede, analize i unapred utvrđene medicinske postupke. Više je metoda kojima se može izvršiti vantelesna oplodnja.

Početak vantelesne oplodnje

Na samom početku vantelesne oplodnje očekuje vas stimulacija jajnika. Ova faza vantelesne oplodnje najčešće traje desetak dana. Tokom tog perioda najverovatnije ćete primati hormonsku terapiju kao stimulaciju jajnika. U odnosu na rezultate prethodnih pregleda i analiza, možda ćete primati i neke druge medikamente.

Stimulacija jajnika se vrši kako bi došlo do razvoja što optimalnijeg broja folikula i većeg broja janih ćelija. Razvoj događaja se prati tokom redovnih kontrola i analiza.

Procedura vantelesne oplodnje

Nakon stimulacije janika na redu je procedura vađenja jajnih ćelija. Postupak vađenja jajnih ćelija se izvodi u položaju za ginekološki pregled. On se zakazuje i traje oko 10 minuta. Nije bolan, niti neprijatan. 

Nakon tog postupka se preporučuje ostajanje u bolnici u trajanju od nekoliko sati. Narednih nekoliko dana se savetuje mirovanje u kućnim uslovima.

Oplodnja jajnih ćelija

Izvađene jajne ćelije se oplođuju. Oplodnja jajnih ćelija se vrši u laboratorijskim uslovima, a tokom tog postupka se spajaju polne ćelije. Kao rezultat postupka, dobija se embrion. Embrion se nakon nekoliko dana smešta u matericu.

Stopa uspeha začeća postupcima vantelesne oplodnje iznosi oko 30%. Trudnoća do koje se došlo vantelesnom oplodnjom se ne razlikuje od trudnoće koja su nastala prirodnim putem.

Metode VTO koje se najčešće primenjuju su: In Vitro Fertilizacija (IVF), ICSI metoda i In Vitro Maturation. Ove metode podrazumevaju postupke u okviru kojih se jajne ćelije oplođuju spermatozoidima u laboratorijskim uslovima, odnosno van tela.

Metoda In Vitro Fertilizacija 

Ova metoda se skraćeno naziva IVF. Tokom nje je važno praćenje menstrualnog ciklusa. Jajne ćelije se prikupljaju nakon stimulisanja ovulacije. Kao što je već opisano, nakon stimulacije janih ćelija vrši se spajanje sa muškim jajnim ćelijama u laboratorijskim uslovima. 

Pre nego što se jajne ćelije smeštaju u matericu odnosno pre nego što se izvrši embriotransfer, prethodi period kultivacije koji traje 2 do 6 dana.

Metoda ICSI

Metoda ICSI se obično preporučuje onima koji imaju problema sa neplodnošću muškaraca, zatim kada postoji nizak kvaliteta jajnih ćelija, veoma nizak broj jajnih ćelija, ukoliko je kod para ustanovljen slab kontakt jajne ćelije i sperme, kao i nakon neuspešnog prethodnog pokušaja IVF metodom.

Tokom ove metode se za oplodnju ne koristi više spermatozoida, već samo jedan, po kvalitetu i performansama najbolji. On se u laboratorijskim uslovima uvodi u jajnu ćeliju, specijalizovanom opremom.

Problemi sa neplodnošću koji se javljaju kod muškaraca su: astenospermia, teratozoospermia, oligospermija, azoospermia.

Metoda In Vitro Maturation

Tokom metode pod nazivom In Vitro Maturation jajne ćelije se prikupljaju iz jajnika u periodu kada one još uvek nisu “zrele”. Dalje “sazrevanje” se dešava u laboratorijskim uslovima.

Postupak tokom koga se prikupljaju jajne ćelije se radi oko desetog dana menstrualnog ciklusa i nije bolan. 

Nakon dva dana sazrevanja jajnih ćelija u laboratorijskim uslovima, tokom kojih se one izlažu malim količinama hormona, sledi oplodnja a nakon toga embrion se unosi u matericu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *