Zanimljivosti koje niste znali o Mosadu

Možemo reći da je Mosad jedna od najbolje organizovanih tajnih služnbi na svetu. Njihove tajne operacije su uvek tačne, precizne i konkretne, i zahvaljujući njima Izrael se izdigao u visine i pretvorio u jaku vojno-političku silu. Mosad uživa veliki ugled, i ne treba ni napominjati koliki je njihov uticaj na razvoj Izraela.

Istorijat MOSAD-a

Mosad je osnovan 13. decembra 1949. godine. Prvi direktor i osnivač bio je Ruben Zeslanski, nazvan Šiloah, od reči „sailah“ što znači onaj koji je odgovoran za doseljavanje Jevreja u Izrael. Naziv je izveden od  složenice „Ha-Mossad le – Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim što u prevodu znsči Institut za obaveštajne i specijalne zadatke. Cilj formiranja ove tajne službe podizanje na viši stepen saradnjeizmeđu postojećih obaveštajno bezbednosnih službi, Šin Beta i Amana. Zato ne treba da čudi moo službe koji glasi “Gde nema saveta ljudi padaju, ali u mnoštvu savetnika leži bezbednost”. Šilova ideja vodilja bila je saradnja sa NATO paktom i SAD, povezivanje izraelske države sa arapskim i nearapskim zemljama i objedinjavanje svih bezbednosno obaveštajnih Agencija.

Predsednik Vlade Izraela rukovodi celim sistemom bezbednosti, dok službom rukovodi direktor, Jasi Koen, koji je direktno odgovara predsedniku Vlade, Benjaminu Netjanjahuu. Osim Jasija Koena i Rubena Šiloaha, direktori Mosada su bili: Isar Harel, Meir Amit, Cvi Zamir, Jizhak Hofi, Naum Admoni, Šabatai Šavit, Deni Jatom, Efraim Halevi, Meir Dagan i Tamir Pardo.

Operacije i akcije Mosada

Mosad je formiran kao civilna služba, ali njeni službenici i operativci su uglavnom bivši oficiri izraelske armije IDF. Prevashodno je ova tajna služba organizovana kako bi sprečila terorističke napada na izraelske ciljeve u inostranstvu, da bi sprečila nabavku naružanja neprijateljskih zemalja, ali i kako bi prikupila ekonomske, naučne, tehničke i tehnološke informacije koje mogu biti od kjučnog značaja za Izrael.

Jedna od najvažnijih operacija Mosada jeste lociranje Adolfa Ajhmana. Dosije o čuvenom nacisti Mosad je vodio pod nazivom “Dibuk”. Ajhman je vešto pobegao američkim vojnicima i nastanio se u Argentini. Tamo je vodio miran i idiličan žovot jer je uspeo da promeni identitet. Ali, njegovoj idili mogao se naslutiti kraj kada je njegov sin Nik počeo da se zabavlja sa izvesnom Silvijom. Operativci Mosada su locirali Ajhmanovu kuću i zahvaljujući prisluskivacima potvrdili su njegov identitet. Nakon potvrde identiteta, Ajhmana su 11. maja sačekala sedmorica članova eminentne izraelske tajne službe. Nekoliko dana kasnije Ajhman je deportovan u Izrael gde mu je suđeno za strašne ratne zločine. Osuđen je na smrtnu kaznu i pogubljen vešanjem.

Među ostale važnije tajne operacije koje su uspešno obavljene spadaju prikupljanje informacija o nuklearnom reaktoru Ozirak, likvidacija Abu Džihada, kao i odgovornih za masakr na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Mosad je pretrpeo i neuspehe

Jedan od retkih neuspeha dogodio se 1973. godine u Norveškoj. U toku akcije odgovornih za stravičan masakr u Minhenu, greškom je ubijen Ahmed Bučhiki, nesrećni marokanski konobar čiji je lik pomešan sa zloglasnim Ali Haasnom Salmehom, šefom Arafatove operacionalne grupe „Grupa 17″ i članom „Crnog septembra“, odgovornim za smrt  izraelskih sportista na Olimpijadi. Norveška policija je tom prilikom uhapsila pet Mosadovih agenata, koji su 1975. godine pomilovani i poslani u Izrael.

Ako izuzemo ovaj i još nekolicinu manjih neuspeha Mosad se zbog stučnosti i obučenosti svojih operativaca smatra za je jednu od najvažnijih obaveštajnih službi na svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *