Adaptacijom vrtića do lepše i sigurnije budućnosti naše dece

Jedna od najvećih želja roditelja  jeste da obezbede svojim mališanima normalne uslove za život i sredinu u kojoj će se njihov život nesmetano i bezbrižno odvijati. Na kraju krajeva, svi mi volimo da vidimo iskren dečiji osmeh i da čujemo veselu dečiju graju. Ništa od toga ne bi bilo moguće da naši mališani ne odrastaju u normalnim uslovima – vrtićima, u kojima će im vaspitačice biti prvi učitelji, u kojima će se prvi put zaljubiti, u kojima će steći prijatelje, možda za ceo život.

Realnost je sasvim drugačija…

Međutim, realnost je sasvim drugačija. Ta surova stvarnost nateraće i najtvrđeg čoveka da zaplače od tuge. Veliki broj je u katastrofalnom stanju jer se zidovi i fasade urušavaju, boja je izbledela i neprepoznatljiva, a okolo njih raste korov. Situacija je toliko loša da neki vrtići jedva preživljavaju i krpe kraj sa krajem. Zato, ne treba očajavati, nego što pre popraviti situaciju.

Postoji mnogo humanitarnih i dobrotvornih organizacija koje se uvek rado odazovu kada je je ovakav tip pomoći potreban. Ali, često je potrebno mnogo brže da se reaguje, pa se u celu priču uključuju roditelji kao organizovaniji tip pomomoći.

Ne kaže naš narod džabe „pogledaj prvo svoje dvorište“. Ono je prvo što običnom šetaču „pada“ prvo u oči. Pokosite i uništite korov, jer ako je dvorište uredno, čisto i pokošeno imaćemo za početak mnogo lepšu sliku privatnih i državnih vrtića. Možda je i privatnim vrtićima na području Beograda je potrebna pomoć, pa se zato ne libite da popričate sa nekim od rukovodećih lica ovih ustanova. Tek nakon toga slede „pravi“ radovi jer je potrebno ofarbati, okrečiti i izlakirati mesto za Vaše mališane.

Pištolji za farbanje i lakiranje su velika pomoć u ovako zahtevnom poslu. Uz njih ćete lako i ugodno ofarbati i izlakirati velike površine. Velika prednost ovog alata jeste da je zbog jednostavne primene olakšan posao i dešnjacima i levacima, stolarima, farbarima i svim ljudima dobre volje koji hoće da pomognu. Kao veoma štedljivi, ekonomični i ergonomični alati neće biti uzaludnog i nepotrebnog razbacivanja električne energije pa će doći do izražaja i njihov značaj u zaštiti životne sredine. Važno je napomenuti i da pri radovima ne zaboravite na masku za farbanje, jer razne čestice prašine, raspršivanja, kontamiranog okruženja i organskih rastvarača pare mogu ostaviti posledice po Vaše zdravlje.

Sitnice koje će oduševiti decu

Nakon završenih radova možete se pozabaviti sitnicama koje će ulepšati dan Vašim mališanima. Oslikaje nekog Diznijevog junaka, jer priznaćete da slika Mikija Mausa, Paje Patka, Šilje, Plutona ili neka druga slika mnogo lepše izgleda nego praznina tek okrečene prostorije. Nije lako nacrtati tako nešto, ali deca će biti oduševljena, a roditelji – majstori će im tako ostaviti jednu lepu edukativnu poruku.

Na ovaj način roditelji uz puno pozitivne energije mogu dokazati da je potrebno malo truda i zajedničke energije da se našim mališanima olakša boravak i igra u vrtićima i time stvori okruženje koje će biti prijatnije, lepše i zanimljivijije. A na kraju imaćete jasan rezultat – puno dečije igre, smeha i druženja, a Vi ćete biti ispunjeniji jer ste uradili jedno lepo delo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *