Sam svoj majstor – kako napraviti papuče

Svi imate bar jedan par japanki, koji vam ničemu ne služi, koje možda niste voleli ni kada ste ih kupovali na aerodromu jer ste svoje omlijene zaboravili ispod kreveta. Ako ste pripadnica manjine koja sve nepotrebno poklanja/baca i živi uređenim životom, onda vam predlažemo šetnju do najbliže pijace gde ih možete pazariti za par stotina dinara.

Zašto?

Zato što je naš predlog za današnje bavljenje kreativnim uradi sam poslom ideja koja nam je pala napamet dok smo na Pinterestu gledali kakav izbor obuće za ovo leto valja načiniti. Ljudi su predlagali sportske papuče, sandale, espadrile, mokasine i naravno japanke. Sve je nekako delovalo déjà vu i palo nam je napamet da eksperimentišemo i osmislimo papuče kakvih nema na Pinterestu. Nema razloga da ovog leta ne nosite papuče koje ste sami napravili.

Šta vam je potrebno od materijala?

Spisak je kratak i jasan:

-japanke

-belo uže

pištolj za topli lepak

-igla i konac.

Postupak po koracima

 1. Za svaku papuču potreban vam je konopac dužine 180 centimetara. Presavijte ga na pola.
 2. Zatim ga presavijte još jednom, opet na pola.
 3. Na vrhu napravite petlju, a nakon toga desnu nit konopca prebaciti preko leve. Ukoliko ste sasvim sigurno da niste pogrešili, prebacite desnu nit preko leve još jednom.
 4. Vreme je da desne niti provučemo kroz napravljenu petlju.

5.-7. Povucite nategnute niti i napravite čvor – srećna okolnost je da je konopac od takvog materijala koji ostavlja prostora za prilagođavanje i manipulisanje kako bi čvor završio baš tamo gde nama treba.

 1. Vežite još dva čvora, na svakom skupu konopaca. Sada imamo ukupno tri vezana čvora, od kojih se dva nalaze neposredno jedan pored drugog, dok je treći udaljen nekih desetak centimetara.
 2. Presavijte uže na pola.
 3. Prikačite prvi od dva čvora na vrh konopca koji povezuje čvorove. Ostaviti otprilike 3 centimetra pri vrhu, da bi smo kasnije napravili petlju. Uzmite iglu, uvucite konac, i zašijte svaki čvor na njegovo mesto.

Pravi je trenutak da se rešite kaiščića na vašim japankama. I počnimo da brojimo korake ponovo od jedan, motivacije radi.

 1. Za svaku japanku odsecite kanap dužine oko 25 centimetara. Sve krajeve konopca oblepite lepljivom trakom, kako bi ga zaštitili od habanja. Jedan kraj provucite kroz rupicu na đonu vaše nekadašnje papuče.
 2. Provučeni kraj zakačiti za malopre napravljenu petlju.
 3. Zatim ga vratiti nazad kroz istu rupu, za šta će verovatno biti neophodno koristiti makaze kao pomagalo.
 4. Krajeve vrpce kanapa zalepite sve zajedno, pa ih provucite kroz preostale dve rupe, Sada možete da vidite kako izgleda kada su spojeni svi završeci kanapa koji koristimo.
 5. Na kraju svih završetaka kanapa neophodno je vezati jednostruki čvor. Da bi šavovi postali zapečaćeni potrebno je koristiti omiljenu alatku svakog “uradi sam” majstora – pistol za topli lepak, i ulepiti ih.
 6. Krajeve je neophodno podrezati, i to prilično jer vam je potrebno da stanu u rupu na đonu japanke.
 7. Rupicu ispunite toplim lepkom i smestite čvor unutra. Ne štedite lepak, već ga iskoristite I kako bi zalepili konopac sa donje strane, i tako zapečatili situaciju.

Sve u svemu, prilično cool. Naš izbor je bio jednobojni konopac, a vi naravno birajte i u drugim bojama ili šarene, ili između konopca stavite konac neke jarke boje, zašto da ne. Uživajte u svojim novim japankama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *