Kako se pripremiti za kozmeticku operaciju

čisto lice i crven karmin

Odluka da se podvrgnemo kozmetičkoj operaciji nije nešto do čega možemo i smemo da dođemo spontano. Ona je obično produkt naše percepcije toga kako želimo da izgledamo i uticaja društva i opštih estetskih kriterijuma. Ona takođe može imati funkciju oslobađanja od nečega što narušava naše samopouzdanje, ali i motivisana pojedinim zdravstvenim razlozima. U trenutku kada do ove važne odluke dođemo, od krucijalnog je značaja dobra priprema za kozmetičku operaciju. Navodimo nekoliko koraka koje je neophodno preduzeti na ovom putu.

Projekcija rezultata koje očekujemo

Kada donesemo odluku da se podvrgnemo estetskoj hirurgiji ili nekom od neinvazivnih estetskih zahvata ne bi li smo promenili neku karakteristiku na svom licu ili telu, važno je da budemo svesni kako ta promena može izgledati na nama. Česti su slučajevi razočarenja nad rezultatima zahvata. Zbog toga je važno detaljno se posavetovati sa estetskim hirurgom, jer ukoliko na primer, želimo operaciju nosa, neko sa bogatim iskustvom u ovoj oblasti može pouzdanije od nas znati da li željeni oblik nosa odgovara ostalim karakteristikama našeg lica. Pored toga, mnoge estetske klinike počele su da praktikuju 3d i 4d modelovanje, gde se pravi detaljna projekcija željene izmene baš na našem licu, tako da se prostor za greške u mnogome smanjio.

Mentalna priprema

Podvrgavanje estetskoj operaciji podrazumeva promene koje neće biti vidljive samo nama, već i ljudima oko nas. Važno je unapred se pripremiti na činjenicu da će ljudi primećivati našu promenu i postavljati pitanja. Takođe, i pored svih projekcija rezultata, može se desiti da posle operacije ne izgledamo baš onako kako smo očekivali, i potrebno je biti spreman na privikavanje na novi lični opis u slučaju rigoroznijih izmena. Pored toga, proces oporavka posle nekih zahvata može biti dug i bitna je ne samo mentalna spremnost na to, već i kvalitetna organizacija vremena, posebno radnog vremena, u situacijama kad proces oporavka može da zahteva da uzmemo slobodne dane na poslu.

Odabir klinike

Kada smo prebrodili mentalnu pripremu za operaciju, važno je pristupiti odabiru najbolje poliklinike za estetski zahvat koji želimo da se sprovede nad nama. Ona poliklinika kojoj vredi pokloniti poverenje treba da radi koristeći najsavremenije tehnologije i znanja i zapošljava pozdane i iskusne stručnjake.

Kako raste broj poliklinika na tržištu krucijalno je informisati se, i raspitati se o tuđim iskustvima. Postoje klinike koje, na primer, za pojedine estetske korekcije ne koriste invazivne zahvate i korekcije poput korekcije nosa obavljaju neoperativnim putem. To podrazumeva brži proces oporavka, kraće intervencije i svakako je bolji izbor od invazivnih operacija.

Konsultacije sa lekarom – šta ga pitati

Kada odaberemo pouzdanu kliniku i lekara, važno je konsultovati se sa njim. Jedno od pitanja koje treba da postavite tiče se stručnosti tima sa kojim će lekar raditi i učestalosti obavljanja procedure koju vi želite u njihovoj klinici. Ovo je bitno kako bismo se uverili da poverenje poklanjamo uhodanom timu koji se susreo sa svim mogućim proceduralnim problemima do sada.

Važno je i konsultovati lekara oko vrste anestezije koju ćete primiti pre operacije, kao i o tome šta sve treba da pripremite za operaciju, šta da obučete i koje supstance da (ne) unosite u sebe. Ključno je i precizno se informisati o dužini oporavka nakon zahvata.

Finansijske pripreme za operaciju

Novac je faktor koji se ne sme zanemariti kod razmatranja kozmetičke operacije. Estetska hirurgija najčešće ne potpada pod naše zdravstveno osiguranje, a ovi procesi u privatnim poliklinikama mogu biti skupi. Zato je važno informisati se o tačnoj ceni zahvata koji želimo, i finansijski isplanirati ovaj izdatak.

Pored toga, od dužine operativnog procesa može zavisiti i to hoćemo li odmah biti u mogućnosti da se vratimo na posao, ili, na primer, uzmemo neplaćeno odsustvo, za koje se moramo finansijski pripremiti.

Tak kada se uverimo da smo obavili sve neophodne korake, da smo u potpunosti upoznati sa procedurom, njenim potencijalnim rezultatima, dužinom operativne procedure, procesom oporavka i pouzdanosti odabrane klinike, možemo sa sigurnošću pristupiti kozmetičkim zahvatima. Impulsivno donete odluke, nepromišljenost i nedovoljna informisanost često nas mogu dovesti do razočarenja nad finalnim rezultatima operacije i dodatno sniziti naše samopouzdanje, a ponekad i dovesti u zdravstvene rizike. Zato ne žurite i uverite se da pravite korak koji vas vodi ka boljitku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *