Šta treba znati pri kupovini ogrlice?

Ogrlice su uvek bile jedan od najpopularnijih komada nakita i nose se još od kamenog doba. Srećom, danas imamo malo više izbora nego pre 40 000 godina, tako da postoje stilovi koji odgovaraju svakom ukusu.

Ako razmišljate o kupovini nove ogrlice, bilo za sebe bilo za nekoga drugog, postoji nekoliko stvari koje bi bilo poželjno razmotriti.

Od kojih materijala se ogrli prave?

Dostupno je nekoliko različitih materijala za ogrlice. Naravno, kada se oblačite za određenu priliku, od vrste odeće zavisi koju ogrlicu ćete odabrati, ali postoji nekoliko drugih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine.

Ako imate osetljivu kožu ili ako je poznato da imate kontaktni dermatitis, neki metali će biti bolji za vas od drugih, pa se potrudite da se klonite svega što sadrži visok sadržaj bakra, poput ružičastog zlata. Neke vrste sterling srebra izrađene su od bakra, pa to obavezno proverite ako gledate ogrlicu od srebra.

Idealno je visoko karatno zlato, dok pozlaćeni nakit često sadrži nikal koji kod ljudi sa osetljivom kožom može izazvati reakcije. I platina i titan su hipoalergeni, pa pripazite i na njih.

Naravno, malo je verovatno da ćete naći ogrlicu koja je 100% srebrna ili zlatna, jer oba metala su legirana drugim supstancama. Zlato pomešano sa paladijumom naziva se belo zlato, a s obzirom na to da je samo srebro premekano da bi se samostalno izrađivalo u nakitu, meša se sa nizom drugih materijala da bi se dobilo srebro.

Što se tiče trajnosti, predmeti od čistog zlata ili srebra trajaće duže od njihovih pozlaćenih ekvivalenata, ali ako se na pravi način održavaju pozlaćeni predmeti mogu izgledati sjajno neko vreme. Ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko godina možete nosite pozlaćeni nakit, jer to zavisi od debljine obloge i od toga koliko često se predmet nosi, ali pravilno održavanje može nakitu pomoći da duže ostane nosivo.

Između zlata i srebra, zlato je izdržljivije jer više je verovatno da će srebro da potamni. Međutim, da bi srebro zadržalo sjaj, neophodno je redovno poliranje.

Koji stil ogrlice izabrati?

Kada odredite kakav želite materijal, može da počne i onaj zabavniji deo kupovine, a to je izbor stila. Dostupno je toliko različitih stilova tako da ćete sigurno pronaći onaj stil ogrlice koja će vam savršeno odgovarati.

Među prvim razlikama su one koje se prave između lanaca i privesaka. Gotovo sve ogrlice su sačinjene od karika različitih veličina koje su sve povezane u jedan dugački lanac, ali privezak ogrlice imaju vrlo tanke lančiće sa predmetom u centru. U međuvremenu, lančane ogrlice su obično jednake širine.

Kada su u pitanju različite vrste ogrlica postoji nekoliko ključnih kategorija. „Bucmaste“ ogrlice su obično krupne. Međutim, razlikuju se po tome što su krupne u celini i ne variraju u širini.

Privezak ogrlice imaju ukras u samom centru lanca, koji će pasti bilo gde, od centra vrata do vašeg pupka, u zavisnosti od dužine lanca. Svaka ogrlica ima različito pričvršćivanje, ali privezak ogrlice nemaju standardnu kopču, već imaju šipku koja se fiksira pored priveska, a ne iza vrata.

Takođe, neki privesci su pričvršćeni za jedno određeno mesto na lancu, dok cse drugi lanac jednostavno može zakačiti kroz kariku. Koju god da izaberete ogrlicu sigurno nećete pogrešiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *