Zašto žene vole, a muškarci ne vole da nose burmu?

Jedan od simbola bračne zajednice između muškarca i žene jeste i venčani prsten ili burma. U našoj narodnoj tradiciji se burma stavlja na domali prst desne ruke. Naravno da postoje narodi koji imaju i drugačije običaje tokom venčanja, pa burmu tek venčani supružnici stavljaju na isti taj prst, ali na levoj ruci. Interesantan je razlog zbog koga se upravo na taj prst stavlja venčani prsten. Naime, Stari Grci, od kojih smo mi najverovatnije i preuzeli taj običaj, su bili sigurni da vena, koja je direktno povezana sa srcem, prolazi upravo kroz taj prst. A u nekim drugim narodima postoje drugačija verovanja, ali su svakako burme jedan od simbola bračnog života.

Međutim, ne tako retko se događa da i muškarci i žene izbegavaju ovaj običaj, te da vrlo brzo posle zvaničnog venčanja i prestanu da nose burme ili ih nose samo u određenim prilikama.

Naravno da to ne važi za sve parove, ali svakako ima onih, kod kojih je prisutna i takva situacija. Najbolji uvid u odnos prema nošenju burme imaju u zlatarama gde mladenci dolaze da izaberu svoj venčani prsten. Kakva su njihova iskustva, pitali smo u Zlatari Tanasković u Beogradu.

Zašto žene vole da nose burmu?

U prirodi je pripadnica nežnijeg pola da teže ka „vezivanju“ sa jednom osobom, pa u tom smislu se žene mnogo češće odlučuju na brak, nego muškarci. Čak je zabeleženo da mnoge dame ranije stupaju u bračnu zajednicu, jer se smatraju zrelijim u psihičkom smislu, nego pripadnici jačeg pola. Međutim, od slučaja do slučaja situacija može biti i obrnuta.

Ipak se mora priznati da se vrlo retko može naći žena, koja baš izbegava da nosi burmu. Čak naprotiv, za njih je to simbol pripadnosti jednom muškarcu i neretko sa ponosom ističu činjenicu da su udate. Svakako da ima i drugačijih primera, ali su oni ipak ređi, barem kada su u pitanju pripadnice nežnijeg pola.

Mada, najpre u toku bračnih svađa, a obično na početku bračnog života, se mnoge žene odlučuju da skidajući burmu povrede muža. Podrazumeva se da ima i onih žena, koje odlučuju da ne nose burmu, jer su svesne da čine preljubu, pa na taj način pokušavaju da „operu“ sebe od nelagodnosti koju takva situacija u većini slučajeva izaziva.

Zašto muškarci obično ne vole da nose burmu?

Nekako se češće pominje nenošenje burme vezano za muškarce, ali nije dobro uopštavati i na osnovu toga donositi zaključke. Činjenica je da ima i mnogo muškaraca koji sa ponosom ističu da su u braku, ali je isto tako činjenica i da ima mnogo onih koji to skrivaju.

Razlozi zbog kojih se odlučuju na nenošenje burme su brojni, a obično to čine oni muškarci, koji ipak nisu zreli za brak. Neki od njih skidaju burmu pre ulaska u omiljeni klub ili restoran, ne želeći da damama sa kojima će doći u dodir daju do znanja da su u braku.

Naravno da nije potencijalna ili stvarna preljuba jedini razlog što muškarci ne nose burme. Postoje i nešto drugačiji, a ujedno krajnje realni i logični razlozi, koji su vezani prvenstveno za posao, kojim se muškarac bavi. Tako osim lekara, koji operišu pacijente, kao i zubara, na primer, obično burme ne nose ni muzičari, jer im smetaju prilikom sviranja.

Činjenica da je muškarac u braku ili žena ne može biti promenjena nenošenjem ili nošenjem burme, tako da je potpuno svejedno da li će je bračni partner redovno nositi ili sa vremena na vreme skidati sa svog prsta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *