3 saveta za jednostavnu kupovinu ranca za vrtić

Da li su i vama potrebni rančevi za vrtić ovih dana? I da li ste uopšte znali da je najveća greška da uradite nešto što su ranijih godina najčešće i radili, a to je uzimanje prvog ranca na koji se naiđe, a koji je eto tako dečiji? Određenog dezena i boje.

Ranac je nešto sa čim se deca susreću vrlo rano, počinju da ih nose već u najranijem detinjstvu do vrtića i natrag, a to se onda proteže sve do srednje škole, preko nje, pa neko nastavi da ih nosi i kasnije. Međutim, od vrtića do kraja osnovne škole način na koji se ranac bira može da bude presudan za zdrav razvoj deteta.
Ranac za vrtić ne služi da se u njemu nosi nešto što je veoma teško, uglavnom su to neke sobne čizmice, papuče, maramice, neka presvalaka i eventualno flašica sa vodom. Ali i najmanji teret za dete tog uzrasta predstavlja ozbiljan teret. Upravo iz tog razloga je bitno da se rančevi za vrtić biraju i kupuju veoma pažljivo, a evo tri najvažnija saveta u vezi sa tim.

Koliko je veličina ranca za vrtić bitna?

Kada govorimo o veličini ranca za vrtić dolazimo do jedne najčešće greške, a to je da roditelji često kupuju veće, rančeve koji će poslužiti i za predškolsko kako bi uštedeli u svom budžetu, jer realno, period u vrtiću brzo prođe. Međutim, rančevi za vrtić su znatno manji u odnosu na one koji su potrebni za predškolsko, u koje se pakuje već pribor, određena oprema, sveske… Sama veličina se određuje prema uzrastu, visini i težini deteta. Ako je ranac prevelik, onda će i detetu biti mnogo teže da ga nosi, zbog čega će on isključivo predstavljati dodatni teret koji negativno utiče na zdravlje. Samim tim je lako uvideti da se kao jedina isplativa ušteda ovde vidi dobar odabir koji ne škodi zdravom razvoju. Zato veličinu uvek prilagodite samom detetu.


Bezbednost ranca tokom razvoja

Da bi rančevi za vrtić bili u ovom smislu kvalitetni i dobri, da ne ometaju dete ni u jednom trenutku niti segmentu, moraju da imaju široke naramenice, anatomska leđa, tj. postavljena leđa ranca, te dodatne kaiševe koji služe da se teret koji se nosi osigura i ravnomerno rasporedi. Ovim svoje dete spašavate od toga da mu je teret usmeren više na jedno rame, zbog čega bi se to rame pod teretom spuštalo. Sprečavate da ga teret vuče napred ili nazad, što utiče na nepravilan razboj kičmenog stuba. Uz ova ojačanja dete može pravilno, uspravno da hoda, bez ikakvog ometanja pod teretom koji se u rancu nalazi. Jer, još jednom da ponovimo, koliko god teret u rancu bio za odrasle nešto što se ne oseća, za decu je ogroman.

Da li se izabrani rančevi za decu lako održavaju?

Gde je dete tu je i gomila fleka, spuštanja ranca na zemlju, u pesak, blato, prosipanja hrane i pića. Zato je bitno da materijali od kojh se rančevi za vrtić prave budu lako održivi, da se sa njih fleke lako uklanjaju i da se brzo suše, kako bi odmah mogli i da se koriste iznova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *