Adaptacija stana – dugoročna investicija za vaš komfor

Adaptacija stanova predstavlja mukotrpan i dug posao, ali krajnji cilj je vaše uživanje u potuno renoviranom, funkcionalnom i čistom domu. Za ostvarenje ovakvih želja vredi imati malo strpljenja, zar ne?

Ukoliko ste kupili stan kome treba kompletno renoviranje ili želite modernizovati svoj postojeći stan, potrebno je uzeti u obzir kvadraturu celokupnog prostora i napraviti plan rasporeda prostorija u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti i broja članova vaše porodice. Uz kompletno ili delimično menjanje izgleda enterijera, adaptacija stana podrazumeva i popravku ili zamenu električnih i vodovodnih instalacija i druge građevinske radove. Ukoliko niste vični planiranju i uređenju prostora, uvek možete kontaktirati profesionalna lica, koja vam mogu pomoći i ponuditi vam odgovarajuća rešenja, uz procenu radova i finansijski limit koji ste vi odredili. Jedna od takvih firmi koja se bavi adaptacijom stanova jeste Jug enterijer iz Beograda. Evo koje informacije smo dobili od njihovog stručnog tima.

Početni koraci prilikom adaptacije stanova – najteži i najbučniji

Prvi korak prilikom renoviranja je demontaža, tj. uklanjanje šuta. U zavisnosti da li uređujete čitav prostor ili samo određene prostorije, ovaj faza podrazumeva skidanje i razbijanje starih pločica u kuhinji, kupatilu ili hodniku, uklanjanje dotrajalih sanitarija, starog parketa i laminata, kao i vrata. 

Mnogo prašine i buke vam ne ginu, pa se potrudite da bez velikog stresa „izgurate“ pomenute radove. Obezbedite kamion za utovar šuta, kako ne biste pravili nered u hodniku i ulazu zgrade i obavezno pismenim putem obavestite vaše komšije o aktuelnim radovima.

Čim se završi sa fazom uklanjanja šuta, kreće se sa ugradnjom i postavljanjem vodovodnih cevi i električnih instalacija. Ovo su veoma bitni poslovi, a radi vaše sigurnosti, nemojte štedeti na materijalu i birajte samo najbolje. Stručni majstori će se pobrinuti da sve bude urađeno kako treba. 

Ugradnja nove stolarije podrazumeva zamenu prozora i vrata, ukoliko je neophodno. Ako su vaši prozori i vrata dotrajali i slabo dihtuju, možete ih zameniti novim pvc ili aluminijumskim modelima i na taj način smanjiti utrošak električne energije tokom zime. 

Sledeće faze pri adaptaciji stanova – spuštanje plafona, postavljanje pločica i parketa i stepenica za potkrovlje

Ukoliko ste planirali više prostorija u vašem stanu, dobrim projektovanjem možete to i da postignete – ugradnjom pregradnih zidova i spuštanjem plafona. Gipsanim radovima vaš stan će dobiti osnovnu formu i već će se nazirati njegov nov izgled.

Za vaše kupatilo i kuhinju odaberite pločice prema boji svojih kupatilskih sanitarija i kuhinjskih elemenata ili se igrajte sa bojama i dezenima, koji će uneti novo osveženje u vaš životni prostor. Pločice možete staviti i u vaš hodnik, jer su najpogodnije za održavanje.

Nakon ugradnje pločica, slede molerski radovi, tj. gletovanje i krečenje. Prilikom izbora boja zidova, gledajte da se ona slaže sa vašim nameštajem u datoj prostoriji. 

Dobro urađeni podovi otvoriće vaše prostorije i uneti dozu luksuza. Ponuda je zaista raznovrsna, a u zavisnosti od vašeg budžeta možete birati između parketa, brodskog poda ili laminata različitih vrsta i dezena. 

Ukoliko u vašem stanu imate potkrovlje, možda nije loše da razmislite i o njegovom uređenju. Kao glavna stavka predstavljaju ugradnja  stepenica za potkrovlje. Morate unapred da razmislite da u ponudi imate spenište koje je pravljeno od različitih materijala, pa je na vreme potrebno da se konsultujete sa profesionalcima oko njihovog izbora.

Završna i najlepša faza adaptiranja – na korak do ispunjenja vaših snova

Završni korak pri adaptaciji stanova podrazumeva postavljanje rasvete po sobama, montiranje sanitarija u kupatilu i kuhinjskih elemenata. Ukoliko ste kupili nove komade nameštaja, napravite takav raspored da vama pruža udobnost i funkcionalnost. Sitnim detaljima, kao što su tepisi, zavese, slike i ukrasni predmeti, pružićete vašem novom stambenom prostoru lični pečat i komfor. Sada najzad možete uživati sa svojom porodicom u sigurnosti i lepoti svog novog doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.