Bešamel sos: majka svih sosova

Svaka sofisticirana kuhinja na svetu počiva na tri osnovna sosa. Iz Francuske, naravno, dolaze bešamel, velute i espagnole. Ali, za nas je sada najvažniji prvi – bešamel sos, još poznat i kao beli sos. 

A da li ste znali da ga Velšani zovu „majkom svih sosova“? Evo zašto.

Od Italije do Francuske, preko Velsa

Kao i mnoga jela, i bešamel sos ima zanimljivu istoriju. Postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu. Neki tvrde da je bešamel nastao u Italiji, u renesansi, i da je originalno nosio naziv „salsa colla“ ili lepljivi sos. Prema jednoj od verzija, ovaj sos je u Francusku doneo Katarina Mediči, italijanska princeza koja se udala za francuskog kralja Anrija II.

Drugi izvori sugerišu da je sos dobio ime po Luj de Bešamelu, markizu de Nointelu, finansijeru kralja Luja XIV. Luj je želeo da osmisli novi način pripreme suvog bakalara, a njegova kreacija je bila toliko oduševljena da je sos dobio njegovo ime.

S druge strane, Velšani tvrde da je bešamel sos njihov originalni proizvod, kojeg su nazvali „majkom svih sosova“ zbog svoje svestranosti. Bez obzira na to koja je verzija tačna, danas je bešamel jedan od najvažnijih soseva na svetu.

Majstorstvo u pripremi bešamela

Bešamel sos je napravljen od mleka, putera i brašna, što ga čini neutralnom bazom koja se može prilagoditi različitim ukusima. Puter i brašno se prže na blagoj vatri kako bi se formirao roux, gusta pasta koja daje sosu njegovu kremastu strukturu.

Ključni trenutak je dodavanje mleka. Mleko se dodaje postepeno, uz stalno mešanje da se izbegnu grudvice. Tada se dodaju so, biber i muskatni oraščić, mada se ukus može prilagoditi dodavanjem drugih začina.

Bešamel se koristi u mnogim jela, uključujući lazanje, musaku, i mnoge gratinirane varijante. Takođe je osnova za druge soseve, kao što je mornarski sos ili sos od sira, što dodatno potvrđuje njegovu titulu „mame svih sosova“.

Biti majstor u pripremi bešamela zahteva praksu. Važno je znati kada je vreme za dodavanje mleka, i kako da se meša sos da ne bi nastale grudvice. Ipak, kada jednom savladate ovu veštinu, otvaraju se brojne mogućnosti za eksperimentisanje.

Ukratko, bešamel sos je suštinski element svetske kuhinje. Bez obzira da li ga smatrate „majkom svih soseva“, ili samo jednim od tri glavna francuska soseva, bešamel će ostati nezaobilazan deo kulinarske umetnosti.

Bešamel: Čarobni dodatak vašim jelima

Naravno, ne možemo pričati o bešamelu a da ne spomenemo neke od čuvenih jela koja su nezamisliva bez njega. Francuski kroketi, lazanje, kanaloni, kokinje… Bešamel je tajni sastojak koji ova jela čini kremastim i bogatim.

Takođe, bešamel je esencijalni deo mnogih varijacija makaroni sa sirom, gde se meša sa različitim vrstama sireva da se dobije savršena kremasta tekstura. Ovaj sos je u stanju da običnu pastu pretvori u neodoljivo jelo.

Nisu samo testenine koje se oslanjaju na ovaj sos. Bešamel je ključan za pripremu tradicionalnih francuskih jela kao što su quiche i graten. Bez ovog krema, mnoga od ovih jela ne bi imala svoju karakterističnu bogatu i kremastu teksturu.

Sve u svemu, bešamel sos je kulinarski alat sa beskrajnim mogućnostima. Bez obzira da li ste strastveni kuvar ili početnik u kuhinji, uvek se isplati da imate ovaj recept u svom arsenalu. I da, Velšani su u pravu – bešamel jeste „mama svih soseva“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *