Deca, auto sedišta i bezbednost u saobraćaju 

Bezbednost u saobraćaju je izuzetno važna za sve nas. Svakodnevno se apeluje na sve učesnike u saobraćaju da vode računa o bezbednosti. Malo nepažnje je potrebno da dodje do nesreće i povredjivanja. U vožnji zavisimo i od drugih učesnika na čije ponašanje ne možemo da utičemo. Ali na svoje možemo! Posebno kada su u pitanju naši najmiliji – deca možemo učiniti sve što je do nas da povećamo uslove bezbednosti i ne ugrozimo živote. 

Prvo o čemu treba voditi računa je da vaš automobil bude ispravan, da ga redovno servisirate, a ne samo kada morate da ispunite uslove za tehnički pregled automobila i da poseduje moderne sisteme zaštite i sigurnosti (air bag sistem, abs sistem, dečiju bravu,…) koji garantuju bezbednost u saobraćaju. 

 

Zatim, sledeći važan element bezbednosti u saobraćaju je vezivanje pojasa. Vezivanje pojasa treba da bude automatska radnja za sve koji se voze. Napominjemo da je po našem zakonu predvidjeno obavezno vezivanje i na zadnjem sedištu u automobilu. Odmah nakon sedanja u automobil obavezno vežite sigurnosni pojas  – to je preduslov za paljenje automobila i za kretanje. 

 

Auto sedista za decu

Pored obaveznog vezivanja nas samih, izuzetno je bitno i da se deca voze vezana u sedištima koja su za njih predvidjena. Dečija auto sedista su posebno projektovana i dizajnirana sedišta koja služe da povećaju bezbedenost dece tokom vožnje. Pored upoznavanja sa različitim vrstama sedišta za decu u ovom tekstu ćete pročitati i važna upustva za pravilno postavljenje sedišta u automobile. 

 

Kako odabrati pravo auto sedište za vaše dete

Pre kupovine auto-sedišta za dete potrebno je da se malo informišete jer na tržištu pored različitih proizvodjača postoje i različite vrste sedišta. Glavni faktor koji utiče na odabir sedišta je uzrast odnosno težina deteta. Već od samog rodjenja dete treba da se vozi u auto-sedištu. 

 

Sedišta za odojčad (do druge godine starosti) se postavljaju u suprotnom smeru (tako da gledaju u zadnje staklo automobila) i koriste se dok dete nedostigne odredjenu težinu. Ova vrsta sedišta u vidu sedalica su posebno dizajnirana da štite vrat i kičmu deteta ako slučajno dodje do sudara. Ovakva sedišta su često deo kolica 3 u 1 koja su multifunkcionalna i moguće je ih korisititi u različitim prilikama. Takodje i u modelima kolica 2 u 1 jedan od elemenata može biti auto sediste koje poseduje sve potrebne bezbedonosne karakteristike. 

 

Deca uzrasta do četiri godine se takodje voze u auto-sedištima koja su postavljena suprotno od smera vožnje ali i u sedištima koji su postavljena u smeru vožnje ali imaju pet tačaka vezivanja.

 

Kada dete predje težinu koja je propisana za sedište za vezivanje sa pet tačaka, a to je obično nakon napunjene bar četiri godine prelazi se na buster sedište (sedišta koja dodaju visinu). Ovakva sedišta omogućavaju da dete bude pravilno vezano iako još uvek nema dovoljnu visinu da bude vezano samostalno na propisan način. Buster sedišta mogu biti različitih dezena sa likovima omiljenih dečijih junaka. 

 

Nakon napunjenih osam godina dete može samostalno sedeti bez bustera jer je dovoljno veliko da može propisno i sigurno da bude vezano. Propisno i sigurno vezivanje podrazumeva da rameni deo pojasa ne prelazi preko lica i vrata već preko grudi, a donji deo stoji na butinama a ne na stomaku.  

 

Napominjemo i da tek nakon navršenih dvanaest godina dete može da sedi na prednjem sedištu, do tada mora sedeti na zadnjem. 

 

Ispravno postavljanje dečijih auto-sedišta

Pravilno postavljanje dečijeg sedišta u automobilu je izuzetno bitno. Nepravilno postavljeno sedište može ugroziti život vašeg deteta. Procedura postavljanja auto-sedišta može da varira u zavisnosti od karakteristika vašeg automobila i specifičnosti samog auto-sedišta u zavisnosti od proizvodjača.  

 

Najčešće se dečija auto-sedišta postavljaju na dva način istovremeno – uz pomoć pojaseva automobila i pomoću ISOFIX sistema. Pre postavljanja sedišta veoma je važno da pročitate uputstvo proizvodjača, ali i uputstvo za korišćenje vašeg vozila jer je moguće da postoje neka ograničenja za odredjeni tip vozila za postavljanje dečijih sedišta. Uputstvo proizvodja mora biti na jeziku zemlje u kojoj se prodaje a na plastici sedišta se mora nalaziti i slikovni prikaz pravilne putanje postavljanja pojasa.  Ako je u pitanju auto sediste koje se postavlja u suprotnom smeru od kretanja vozila način vezivanja pojasa je označen plavom bojom, a ako je u pitanju sedište koje se postavlja u smeru kretanja vozila onda je obojeno crvenom bojom. S obzirom da postoje sedišta koja se mogu postavljati i u smeru kretanja i suprotno bitno je znati ove znake i onda pravilno vezati sedište u zavisnosti od situacije postavljanja sedišta. 

 

Preporuka je da se auto sediste postavlja na zadnjem sedištu jer je to najsigurnje mesto za vožnju dece. Prilikom provlačenja pojasa kroz proreze vodite računa da pojac ostane ravan, neuvrnut i da pojas zategnete što više da bi se auto sediste što više utisnulo u sedište automobila. Neki modeli automobila imaju i dodatnu kopču na koju se pričvršćuje dečije auto sediste. Ispod auto-sedišta nemojte podmetati ništa i vodite računa da se sedište ne pomera više od dva cm u bilo kom pravcu kada ga postavite i zategnete sve pojaseve. 

 

Ako nekim slučajem ne znate ili niste sigurni kako se postavlja sedište u vaš automobil slobodno pitajte nekog i potražite savet. Nemojte dozvolite da zbog vaše sujete vozite dete nebezbedno. 

 

 

  •  

 

Ispravno postavljanje deteta u auto sediste

Pored pravilno postavljenog sedišta važno je i ispravno da stavite dete u sedište. Evo nekoliko bitnih saveta kojih se treba pridržavati da bi vožnja bila sigurnija i vaše dete bezbednije:

– pojasevi na sedištu treba da budu zategnuti. Vodite računa da ne budu previše zategnuti jer i to može ugroziti bezbednost.

– pojasevi treba da budu bez ikakvih zavrta i čvorova

– pojas preko ramena treba da se zakopčava u visini ramena. Vodite računa da ne bude ni ispod, a pogotovo ne iznad

– kopča na grudima treba da bude u visini pazuha detata

– ledja deteta treba da naležu na sedište bez krivljenja

– skinite detetu glomaznu odeću i nepotrebne slojeve pre nego što ga vežete.

 

Bezbedna vožnja dece u automobilu

Pored pravilno postavljenog sedišta važno je i:

– voditi računa pre svega o težini i visini deteta a ne o godinama kada se prelazi u narednu kategoriju sedišta

– prilikom prebacivanja dečijeg sedišta u drugi automobil proveriti uputstvo za taj automobil

– obavezno uvek koristite sedište kada vozite dete u automobilu ( i za kratke relacije, na parkingu,..)

– zadnje sedište je najbezbednije mesto za decu

 

Za bezbednost dece prilikom vožnje u automobilu pored ovih sigurnostih elemenata, važna je i vaša vožnja. Vodite računa da vozite pažljivo, da ste odmorni i koncentrisani na vožnju. Jedno od osnovnih pravila je i da poštujete saobraćajne znake i pravila. Takodje, ne korisite mobilni telefon, budite vezani, ne okrećite se često unazad da gledate dete i neprekoračujte dozvoljenu brzinu. Svojim bezbednim ponašanjem u saobraćaju dajte primer svojoj deci.  

 

Uštedite uz kolica 3 u 1

S obzirom da auto-sedišta za decu nisu jeftina, nemojte da vam to bude izgovor za nepoštovanje bezbedonosnih pravila i ugrožavanje života. Ne zaboravite da život deteta nema cenu i da je bolje izdvojiti koji dinar više za sigurnije i kvalitetnije sedište koje garantuje veću bezbednost.  Korišćenje kolica 2 u 1 ili kolica 3 u 1 može biti dobro rešenje. Ako vam finansije ne dozvoljavaju da kupite auto sediste korišćenjem ovih kolica ćete omogućiti bezbednu vožnju svom detetu a nećete dodatno opteretiti porodični budžet. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *