Društvene igre nisu samo za decu – vratite se u detinjstvo i uživajte sa svojom porodicom

Najlepši trenuci sa porodicom su oni koji vas okupljaju i čine vas srećnim i zadovoljnim. To je posebna vrsta energije koja ispunjava prostoriju smehom, radošću, a ponekad i ljutnjom ukoliko gubite. Sećanje na detinjstvo upravo se vezuje za ove najdragocenije momente, pa što ih sada ne biste preneli i na svoju porodicu. 

Društvene igre su tako koncipirane da okupljaju više igrača, a svaka poseduje posebnu tematiku ili problem koji treba rešiti. Neke od njih su relaksirajuće, neke takmičarske i strategijske, ali svakoj od njih je zajedničko druženje i dobra zabava. 

Vaše dete kroz igru ispoljava emocije –sreću i ponos kada pobeđuje, ali i tugu kada gubi, uči se razvoju motorike i sposobnosti pamćenja, ali i životnim lekcijama da je u redu ponekad biti drugi i mogućnosti da čestita boljem od sebe. 

Postoje različite društvene igre koje utiču na razvoj raznih sposobnosti – mentalnih ( preko šaha, različitih igara memorije, domina ), strateških ( kao što su „Riziko“ i „Monopol“ ), različitih misterija ( kao što je „Cluedo“ ), do neprevaziđenih „Ne ljuti se, čoveče“, tombole i drugih igara, koje će pomoći u razvoju dečije mašte i njihove kreativnosti.

Kako društvene igre utiču na razvoj deteta?

Deca, igrajući se, uče se mnogim pravilima ponašanja, koja će im pomoći boljoj samokontroli i socijalizaciji u društvu.

Tako se uz pomoć društvenih igara deca prvenstveno uče pravilima, po kojima se određena igra realizuje. U ovom slučaju, dete sluša pravila igre, usvaja ih i pamti. Na taj način, dete se indirektno uči da poštuje određene norme i bude disciplinovano. 

Ukoliko postoji više igrača, dete uči da čeka svoj red igranja. To je odlična vežba za učenje strpljenja i poštovanja ostalih učesnika. 

U zavisnosti od tipa društvene igre, dete se kroz zabavu uči i razvoju koncentracije, pažnje i pamćenja, što pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti deteta. 

Igre koje zahtevaju razvoj određene strategije ili taktike mogu biti veoma zanimljive. Ove igre pokazuju koliko je vaše dete snalažljivo i sposobno da donosi samostalne odluke. 

Kod svake društvene igre postoji pobednik i oni koji nisu pobedili. Igranjem, dete uči da je normalno ponekad izgubiti i iznalazi načine da prevaziđe svoju emociju nezadovoljstva. Prihvatanje realnog stanja stvari je odlična osobina koja će mu pomoći u interakciji i zdravoj komunikaciji sa svojim drugarima. Takođe, igre nas uče i upornošću i motivaciji za učestvovanjem i pobedom. 

Koje igračke su omiljene među mlađom populacijom?

U zavisnosti od uzrasta, ali i pola, menjaju se interesovanja mališana za pojedine igračke. Igračke za decu razlikuju se po veličini, materijalu od kojih su izrađeni, nameni i svrsi, ali ipak postoje određene koje su univerzalne i neprevaziđene. Za dečake to su zasigurno automobili i druga vozila, koja su prisutna tokom njihovog odrastanja od najranijih dana. Kada dete malo poraste, uz automobilčiće stižu i akcioni junaci i roboti koji pomažu da se spasi naša planeta od različitih neprijatelja. Zahvaljujući razvijenoj dečijoj mašti, njihov svet je veoma zanimljiv i inspirativan. 

Devojčice, za razliku od dečaka, od najranijih dana pokazuju više empatije i brigu, pa su lutkice beba i barbika njihove najomiljenije igračke. Uz različite setove kuhinja, skuvaće vam kafu ili ponuditi kolač, a onda staviti stetoskop i pomoći vam da ozdravite. Njihova svetranost se primećuje od ranog detinjstva, a igračke su tu da oblikuju njihove sposobnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *