Kako su nastala automobilska svetla

U vremenu novih tehnologija i digitalnog doba mnoge stvari se uzimaju zdravo za gotovo i to ne iznenađuje. Tehnologija rapidno i stalno napreduje, a samim tim i industrija prati razvoj i napredak tehnologije.

I automobilska industrija se suočila sa inovativnim tehnologijama. Promena oblika komponente nekada je bila pravo tehnološko dostignuće, a danas su pojedine inovacije samo korak ka mnogo složenijim i naprednijim projektima. A evo kako je to bilo u slučaju automobilskog svetla.

U početku su se proizvodile jednostavne acetilenske lampe krajem 19. veka. Danas postoje složeni LED i laserski sistemi. Međutim inženjeri ne odustaju. Konstantno poboljšavaju prednje farove kako bi pronašli najbolje rešenje, a uz to i nadmašili konkurenciju. Zato ne iznenađuje što se posebna pažnja posvećuje reklamiranju svetlosne tehnologije prilikom lansiranja novih modela automobila.

Značaj farova za bezbednost u saobraćaju

Iako se najčešće misli da je novi proizvod bolji od starog, ni stare proizvodne ne treba potceniti. Naime, kada je automobilska industrija u pitanju, to se najbolje uočava na primeru svetlosnih tehnologija. Drže se još uvek i stariji sistemi sa novom konkurencijom, ali jedno je sigurno.

Farovi imaju izuzetan značaj za sve učesnike u saobraćaju. Do zamućivanja farova dovode vremenske prilike, vetar, habanje, prašina, a sve to utiče na vožnju. Prilikom dnevne vožnje degradacija osvetljenja nije mnogo primetna, ali se noću i te kako vidi. Tek tada zapravo vozači shvate da je vreme za poliranje farova.

Šta uraditi pre kretanja?

Bez obzira da li ste vozač sa dugogodišnjim iskustvom ili ste skoro dobili vozačku dozvolu, neophodno je da učinite sve kako biste obezbedili što sigurniju vožnju. Ako su uslovi smanjene vidljivosti, pokušajte da izbegnete polazak na put. Ako to nije moguće, onda vaša svetla imaju ključnu ulogu.

Pre kretanja proverite jesu li farovi čisti i da li rade. Pošto se nikada sa sigurnošću ne zna kakvo vas vreme čeka na putu, najbolje bi bilo da na vreme brinete o čistoći farova, posebno ako putujete noću. Ako vam poliranje farova nije bilo na listi prioriteta do sada, onda bi trebalo da se zapitate ili pak da probate samostalno da ih očistite.

Savet za samostalno čišćenje farova

Da li i vas nerviraju požuteli zamućeni farovi na automobilu? Osim što ružno izgledaju, požuteli farovi mogu biti i opasni. Kroz mutno staklo se probija manje svetla, a samim tim se i put slabije osvetljava. Sve ovo može da dovede do ozbiljnih problema tokom vožnje, pogotovu u uslovima smanjene vidljivosti.

Srećom, postoji jedan trik pomoću kojeg možete samostalno očistiti i tako osvežiti farove na svom automobilu. Reč je o poliranju farova pomoću paste za zube. A evo i šta je sve potrebno da biste samostalno očistili farove.

Da biste vratili stari sjaj svojim farovima potrebno je da kupite pastu za zube koja sadrži abrazivne sastojke i četkicu. Uz to, trebalo bi da pripremite vodu i vosak. Postupak je sledeći. Prvo na površinu fara nanesite tanak sloj paste za zube. Četkicom za zube očistite površinu, a zatim obrišite ostatke paste. Da bi vam farovi ostali duže čisti, prekrijte ih tankim slojem voska. Zatim vosak dobro utrljajte i sa čišćenjem ste završili.

Veoma jednostavno, zar ne?

Ne znamo koliko će ovo biti delotvorno i dugotrajno, ali vredi pokušati. Ukoliko niste sigurni kako ćete se snaći prilikom čišćenja ili niste zadovoljni rezultatom možda je najbolje da to ne radite sami ovim internet trikovima zato što je ipak bezbednost u saobraćaju u pitanju. Onda je najbolje da se obratite profesionalcima. Prepustite poliranje farova stručnim ljudima i sigurno se nećete pokajati.

Comments

  1. Interesantno. Ja farove cistim pastom za zube – trik koji sam pokupio odavno i nikada me nije izneverio. 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *