Koje su veštine potrebne liderima nove generacije?

Digitalno doba je izmenilo mnogo toga, pa čak i to kakav jedan lider mora da bude ako želi da bude na čelu poslovnog tima koji ide ka uspesima i kvalitetnom poslovanju. Zato se sve više ulaže u sam razvoj lidera koji podjednako podrazumeva razvoj ličnosti u profesionalnom, ali i u ličnom smislu. Došlo se do tačke gde se poslovanje i rad ne posmatraju isključivo kao poseban deo života, već je potrebno da jedan lider zajedno sa svojim zaposlenima posao gledao kao nešto svoje i na taj način ga obavlja, a ne kao obavezu koju valja otaljati i za to primiti platu.

Kompleksnost poslovanja u savremenom dobu zahteva određene osobine lidera kako bi sve funkcionisalo ispravno i kvalitetno u svakom momentu. Ali ne samo to, već i da bi u kriznim situacijama moglo da se dođe do najboljeg i najefikasnijeg rešenja, jer je sasvim normalno i očekivano u svakom poslu doživljavati neke sasvim nove situacije koje zahtevaju reakcije koje do tada nisu bile potrebne. I baš zbog toga razvoj u svakom smislu zarad postizanja potrebnih osobina lidera čini da se svaka novonaastala situacija i svaki radni zadatak može uspešno i kvalitetno obaviti.

Koje su najvažnije osobine lidera koje bi trebalo da poseduju?

Osnovno za shvatiti jeste da je i lider, bilo to velikog ili malog preduzeća, kompanije sa malim brojem zaposlenih ili lider gigantske korporacije, čovek od krvi i mesa, zaposleni kao i svaki drugi, sa svojim obavezama i radnim zadacima. Osobine lidera nisu ništa drugačije nego potrebne osobine svakog zaposlenog kako bi rad bio kvalitetan. Zato lidere treba shvatiti jedino na taj način, a ne kao nadređene koji unose strah među kolektiv.

Iz svega ovoga se izvlači zaključak da je najpotrebninja osobina lidera komunikativnost i jasna komunikacija. komunikativnost podrazumeva otvorenost prema svakom zaposlenom, aktivno slušanje obe strane, ulaganje u dobre međuljudske i kolegijalne odnose, s jedne strane i davanje jasnih, konkretnih uputa i zadataka s druge strane. Na to bi se mogla nadovezati i fleksibilnost, kao važna osobina. Tvrdoglavost u savremenom poslovnom svetu nije dobra osobina, zbog čega se fleksibilnost, u potrebnim granicama, uvek zahteva od svakog lidera, jer ona potiče od razumevanja i shvatanja svakog rada, radnog zadatka i svakog zaposlenog.

Osobine lidera koje su, takođe, veoma značajne u okviru svakog poslovanja jesu marljivost i strpljivost. Strpljenje je odlika lidera nove generacije, budući da se njegovi rezultati ne očitavaju kroz guranje zaposlenih da urade posao, niti da posao bude što pre gotov, već da motivišu zaposlene na rad i da dobiju kvalitetan proizvod, uslugu ili ono o čemu je već reč. A onda je tu i marljivost, kao najpotrebnija osobina lidera, jer marljiv lider ima osnov da motiviše radnika, da ga pokrene na rad i da mu „vetar“ u leđa dajući ono najpotrebnije, a to je lični primer. 

Čvrsto samopuzdanje kao osobina lidera

Za kraj ono suštinski važno, a to je da mogu sve dobre osobine lidera biti sabrane u jednoj osobi, ali ako sve one nisu potkrepljene zdravim i jakim samopuzdanjem, onda tu nije reč o lideru nove generacije koji je sposoban da nauči i vodi određeni tim iz pobede u pobedu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *