Koliko je tehnologija pomogla u bezbednosti nas i naših domova?

Dom je porstor koji treba da odiše toplinom, sigurnošću i ljubavlju. I zbog toga svi mi težimo da na što bolji način uredimo svoj životni prostor. Na žalost, nije retkost da upravo domovi budu meta pljačkaša. Ovakvi nemili događaji ne samo da nas mogu dovesti do gubitka vrednih stvari, već i do nastanka osećaja straha i nesigurnosti svih ukućana.

Da ne biste došli u ovakvu situaciju, budite korak ispred iskusnih provalnika! Obezbedite svoj dom na najsavremeniji način. Ovi savremeni sigurnosni sistemi omogućavaju da pomoću mobilnog telefona imate informacije o vašem domu. Iz tog razloga u nastavku ćemo vam predstaviti moderne sisteme zaštite doma koji su se pokazali kao najbolji saveznici u borbi protiv provalnika.

Video nadzor – budite informisani u svakom trenutku ko se nalazi u blizini vašeg doma

Video nadzor jedan je od najčešćih tipova sigurnosnih sistema kako za stambeni, tako i za poslovni prostor. Naime, prema izveštajima policije, stopa obijenih stanova koji imaju video nadzor je gotovo dvostruko manja u odnosu na stanove koji nemaju ugrađen ovaj sigurnosni sistem. 

Ugradnja video nadzora ima višestruku ulogu u zaštiti vašeg prostora. Pre svega, kada provalnici uoče da je stan pod video nadozorom, postoji velika šansa da ni ne pokušaju provalu. Jer, cilj svakog iskusnog provalnika jeste da što neprimetnije obije prostor i još neprimetnije izađe sa vašim dragocenostima. Međutim, video nadzor će snimiti trenutak obijanja, a sam snimak može poslužiti za identifikaciju provalnika. Samim tim, provalnici će verovatno potražiti „lakšu metu“ koja nije na ovaj način obezbeđena. 

Modernim sistemima video nadzora danas možete upravljati pomoću svog mobilnog telefona. Nakon ugradnje video nadzora možete instalirati aplikaciju na svom mobilnom i na taj način u svakom trenutku možete se povezati sa video nadzorom. Naravno, kao i stariji sistemi, i ovi tipovi video nadzora omogućavaju snimanje i čuvanje snimaka.

Postoji više različitih tipova kamera koje se mogu postaviti na ulazu, ali i u sam prostor. Stručnjaci savetuju da na ulazu u vaš dom stavite kameru koja je jasno uočljiva. Upravo ovakvi modeli imaju ulogu da odbiju provalnika. Sa druge strane, za prostorije je bolje da odaberete diskretnije modele. Pre svega, verujemo da ne želite da narušavate estetiku prostora, pa su samim tim manje uočljive kamere bolja opcija. Takođe, važno je da odaberete kameru sa dovoljno velikim „vidnim poljem“. Naime, danas mnoge savremene kamere snimaju po principu 360 stepeni, pa mogu pokriti veliku površinu. Ovakve kamere su idealne za ulaze u zgradu, ili vaš stan jer ne postoji šansa da potencijalni provalnik neće biti zabeležen na snimku. Pored toga, savremene kamere se odlikuju odličnom rezolucijom, pa je i prepoznavanje lica provlanika, kao i pojedinih detalja postalo jednostavno.

Alarmni sistemi

Pored video nadzora, ugradnja alarmnih sistema je još jedna od nezaobilaznih stvari ukoliko želite da obezbedite svoj dom. Alarmi se sastoje iz kontrolne table i senzora. Senzori imaju važnu ulogu u detekciji promena poput obijanja ili bilo kakvih fizičkih oštećenja vrata, prozora, itd. Nakon detekcije,senzori šalju signal kontrolnoj tabli, a nakon prijema tog signala, aktivira se zvučni signal. Ovi sigurnosni sistemi su se pokazali kao veoma efikasni u borbi protiv provalnika. Naime, zvuk alarma može da uplaši provalnika i da zbog toga odustane od provale. Sa druge strane, aktivaciju alarama mogu čuti i komšije, pa samim tim provalnik može biti uhvaćen na delu. Iz tog razloga ugradnja alarmnih sistema može sprečiti provalu. Ono što je najvažnije, alarmni sistemi mogu biti povezani sa policijskim stanicama. Samim tim, čim dođe do aktivacije alarma, signal će doći i do policijske stanice i patrola će u što kraćem roku doći na lice mesta. Ukoliko do provale dođe, policija može uhvatiti provalnka pre nego što napusti vaš dom.

Kada je u pitanju ugradnja alarmnih sistema, danas postoji veliki izbor modela koji se mogu ugrađivati na različite načine. Međutim, osnovna podela alarmnih sistema prema načinu komunikacije između senzora i kontrolne table je na digitalne i žičane. Žičani alarmi zahtevaju da senzori i kontrolna tabla budu povezani kablovima, što zahteva bušenje zidova i narušavanje izgleda zidova. Međutim, savremeniji, digitalni alarmi, ne zahtevaju takvu vrstu ugradnje, ali su skuplji u odnosu na žičane. Kada je u pitanju ugrdnja senzora, stručnjaci preporučuju da ih postavite svuda gde postoji mogućnost da provalnici uđu u vaš dom: ulazna vrata, prozori, vrata od terase, podrumi, itd. Takođe, preporuka je i da senzore instalirate i na neke važne i dragocene predmete kao što su npr. sefovi, skupocenosti, itd.

Najsavremeniji alarmni sistemi nude mogućnost i da na vaš telefon stižu obaveštenja. Odnosno, sa ugradnjom alarma možete instalirati aplikaciju koja će vas obaveštavati o aktivaciji senzora. Na taj način, čak i u slučaju da alarmni sistem nije povezan sa policijskom stanicom, možete na vreme odreagovati.

Senzori – za potpunu bezbednost vašeg doma

Senzori su uređaji koji mogu detektovati različite promene u prostoru kao što su pokreti, mehanička oštećenja, dim, visoka temperatura, vlaga, itd. Upravo se zbog ovih osobina danas senzori nalaze na različitim aparatima koji imaju važnu ulogu u bezbednosti doma. Razvoj savremene tehnologije doveo je do razvoja i različitih sistema senozora. Pa tako danas imamo senzore veoma malih dimenzija, ali koji mogu detektovati određene promene u dosta većem radijusu u odnosu na starije modele.

Jedan od najvećih strahova većine jeste da li su ugasili sve uređaje poput pegle i šporeta pre izlaska iz kuće. Na sreću, danas postoje „pametne utičnice“ koje se gase same nakon određenog vremena. Naime, ovakve utičnice poseduju specifične senzore koji detektuju da li je neki uređaj uključen u nju. Instalacijom posebne aplikacije na mobilnom telefonu vi možete proveriti da li je neki uređaj uključen u utičnicu, ali da omogućavate, odnosno onemogućavate protok struje kroz utičnicu. Takođe, ukoliko dođe do električnog kvara uređaja, senzor će to prepoznati i obavestiti vas. Pored ovakvih senzora, danas se često u domove ugrađuju i senzori za dim, ali i oni koji mogu detektovati poplavu. Kao i u slučaju senzora na utičnicama, i ovi modeli mogu poslati informaciju na vaš telefon ukoliko je došlo do poplave ili požara. Takođe, i senzori pokreta mogu biti veoma korisni kada je u pitanju bezbednost doma. Tako na primer, sijalice sa senzorima pokreta mogu detektovati svaki pokret u okolini i upaliti sijalicu. Na taj način možete oterati potencijalnog provalnika, jer su male šanse da će želeti da povaljuje u vaš dom dok je osvetljen. Iz tog razloga provalnici često „dejstvuju“ tamo gde je neosvetljeno, gde postoji manja šansa da će biti uočeni.

Sigurnosne brave i vrata za potpunu bezbednost doma

Pored savremenih vidova sigurnosni sistema koji imaju ulogu da posredno odbiju provalnika od vašeg doma, kvalitetna sigurnosna vrata i brave imaju važnu ulogu u fizičkom sprečavanju obijanja.

Naime, kvalitetna sigurnosna vrata su dovoljno otporna na mehanička oštećenja kao što je obijanje vrata pajserom ili primena fizičke sile da se vrata otvore. Za razliku od klasičnih drvenih vrata, ovi modeli su najčešće napravljeni od kombinacije više različitih materijala. Tako na primer, ukoliko volite drvo i drvene elemente, spoljašnji sloj vrata može biti napravljen od drveta. Međutim, ovakva masivna vrata bi mogla da imaju unutrašnje elemente napravljene od čelika i gvožđa. Upravo ovi materijali su odgovorni da otpornost na mehanička oštećenja. Naravno, treba imati na umu da su ovakva vrata dosta skuplja u odnosu na obična drvena. Međutim, uzimajući u obzir kakvu bezbednost pružaju, ali i toplotnu i zvučnu izolaciju, kao i dugovečnost, onda je cena prihvatljiva.

Nezaobilazni deo svakih vrata su i brave. Međutim, brave na ulaznim vratima bi trebalo da budu dosta pouzdanije i otpornije na obijanja u odnosu na one koje se nalaze na unutrašnjim vratima. Naime, najpoznatije brave su cilindrične brave koje se sastoje iz sistema malih sekirica koje se pomeraju prilikom zaključavanja i otključavanja. Međutim, ovakav tip brave je i najlakše obiti. Iskusni provalnici roku od pola minuta mogu obiti ovakvu bravu. Zato, ukoliko želite veću bezbednost svog prostora, odaberite brave koje će zadati više muke provalnicima. Takve su na primer H brave koje se sastoje iz komplikovanijeg sistema brave, ali čeličnih šipki. Zaključavanjem brave i šipke se pomeraju i ulaze u žljebove na zidovma i podu, pa se na taj način onemogućava jednostavno obijanje. Takođe, pouzdani sistemi su i tzv. sistemi sa više tačaka zaključavanja koji onemogućavaju provalniku da uz pomoć jednostavnog alata obija. Savremena tehnologija je omogućila da se i sistemi zaključavanja modernizuju. Pa tako danas možete otključavati domove pomoću otisaka prstiju, posebnih kamera koje prepoznaju vaše zenice, ali i pomoću vaših telefona. Ovakvi moderni sistemi smanjuju na minimum otključavanje vrata bez vašeg odobrenja. Naime, digitalne brave se mogu otključavati unošenjem koda na aplikaciji na mobilnom telefonu. Međutim, za svaku bravu može se odrediti administrator koji ima mogućnost da bude obavešten ko je i kada otključao bravu. Iz tog razloga ovakav tip modernih brava idealan je za poslovne, ali i stambene prostore. I što je najvažnije, administrator može odobriti pristup novim osobama tako što će im dati posebne šifre, ali isto tako može im i zabraniti mogućnost otkljulavanja.

Iako ne postoji savršen sigurnosni sistem koji će moći u potpunosti da obezbedi sigurnost vaših prostorija, sigurnosni sistemi su dobri saveznici u očuvanju bezbednosti vašeg doma. Ono što je sigurno, kombinovanjem više različitih tipova sigurnosnih sistema, smanjićete šansu za obijanjem. Još ukoliko se opredelite za ugradnju savremenih modela koji su komplikovani za većinu provalnika, vaša sigurnost će biti sigurno na najvišem nivou. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *