Saveti za temeljno čišćene tepiha

Postoji nekoliko načina za temeljno čišćenja uz korišćenje sredstava koja se često nalaze u bilo kojem domaćinstvu.

Prvi savet je da se trudite da unosite manje prljavštine tako što ćete ostaviti cipele na adekvatnom mestu, što je posebno potrebno zimi i po kišnom vremenu. Drugi savete jeste da kada isprobavate nove metode čišćenja tepha, to prvo činite na manjoj površini.

Jednostavno čistite tepihe najmanje jednom nedeljno

Što duže boravite na tepihu, češće ga morate usisavati jer se u njima brzo mogu nakupljati sitne i grube čestice, što može oštetiti tkaninu. Takođe, je potrebno očistiti područja u blizini radijatora i oko drugih površina koje je teže očistiti bar jednom mesečno ili svaka dva meseca. Nekoliko meseci samo četkajte nove tepihe, a prave persijske tepihe potrebno je usisavati sa manje snage usisavanja, jer se njihova vlakna mogu oštetiti.

Kako ukloniti miris i očistiti izlivenu tečnost?

Najveći problem je prosipanje tečnosti ili hrane po tepihu. U tom slučaju, tepih treba odmah očistiti kako se ne bi presušio i oštetio, ili upio nepotrebne mirise. 

Neprijatnim mirisima pomažu prašak za pecivo nanesen na mrlju, ili mešavina sirćeta i tople vode koja se nanese na krpu i stavi na mrlju. Pokušajte očistiti zaprljani deo tepiha hladnom vodom, i ostavite da se osuši. Ako prolijete šolju kafe ili vina, koristite mineralnu vodu ili tonik. Ppored toga, kako bi brzo uklonili mrlju, možete koristiti kuhinjsku so, koju ćete odmah prosuti na mrlju. Pored soli, tečnost upija i sodu bikarbonu. Alternativno, so možete koristiti da brzo očistite ili osvežite svoj tepih tako što ćete vlažnu so posuti po tepihu, ostaviti je da deluje neko vreme i usisati.

Isprobajte sredstva za čišćenje na maloj površini tepiha

Očistite mrlje spolja i ka sredini, takođe ih natopite umesto da ih samo razmažete i upijete. Pre upotrebe deterdženta, isplati se isprobati nekoliko praktičnih trikova koji će vam pomoći da uklonite sve nastale fleke. Naravno, od mrlje zavisi koliko će one biti efikasne. Ako vam se žvaka zalepila za tepih, stavite na nju vrećicu sa ledenom kockom, a zatim je odlepite.

Nakon masnih ili drugih mrlja, odmah pospite prašak ili sodu bikarbonu i ostavite najmanje pola sata, ili  ako možete, čitavu noć. Prah će omekšati mrlje i apsorbovati neugodan miris. Zatim prah usisajte. Da biste uklonili ostale mrlje, koristite četkicu i odgovarajuće sredstvo za čišćenje i istrljajte tepih.

Pročitajte uputstva pre upotrebe šampona

Šampon za tepihe takođe je vrlo popularno sredstvo za čišćenje tepiha. Na tržištu ih je mnogo, pa pročitajte uputstva pre upotrebe. U nekoliko slučajeva mora se razblažiti vodom. Upotrebite dovoljno šampona za prekrivanje fleke. Ne vlažite tepihe previše, jer ćete tako povećati vreme sušenja.

Šta je bolje – puder ili šampon?

To zavisi od mrlja koje su se pojavile na tepihu, mada ljudi radije koriste različite pudere nego vlažno čišćenje, za šta je potrebno više vremena kako bi se tepih osušio. 

Olakšajte čišćenje uz pomoć tepih servisa

Za brže i efikasnije čišćenje, preporuka je da očistite tepihe po sunčanom vremenu. Manje tepihe uvek možete oprati u veš mašini. Međutim, ukoliko niste u situaciji da čekate lepo i toplo vreme, ili nemate gde da osušite vaš tepih, idealno rešenje je pozvati i raspitati se za cene tepih servisa. Svaki tepih sevis  svojoj službi zapošljava i obučava ljude za profesionalno održavanje i čićenje tepiha. 

Pored toga, što će vaš tepih izlgedati kao nov, vi se ne morate mučiti orgnaizacijom ne baš tako lakog posla. Zaposleni u tepih serivisu će sve vaše tepihe preuzeti na vašem kućnom pragu, srediti ih, očistiti uporne i teške mrlje, osušiti i vratiti vam na istu adresu. Vaše je da ponovo uživate u mekanom, mirišljavom tepihu, sve do sledećeg pranja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *