Šta sve treba znati prilikom opremanja restorana

Oduvek ste želeli da imate svoj restoran,opremljen kao u Vašoj mašti,sa udobnim foteljicama,velikim stolivima,vrhunskim jelima,profesionalnim osobljem,najkvalitetnijim vinom,prijatnim ambijentom, i dobrom muzikom. Sada kada ste na korak do ostvarenja svoje želje,još jednom dobro razmislite o svemu što će Vam biti potrebno kako bi restoran najbolje funkcionisao-čime biste privlačili goste,kako želite da opremite enterijer, koja je vrsta hrane koju ćete posluživati i koja je ciljna grupa ljudi koju želite da privučete. A onda pređite na rešavanje svih stavki.

Budite najbolji u svom poslu i radite ga s ljubavlju,jer ćete tako doći do najboljih rezultata i zadovoljnih mušterija koje će Vaš restoran dodati na svoju listu mesta na koja će se uvek iznova i iznova vraćati. U slučaju da želite da otvorite restoran ali i dalje niste sigurni kakav želite on da bude,evo nekih predloga za Vas, a Vi odlučite u čemu biste se najpre pronašli i koji od njih je adekvatan za prostor u kom ćete ga otvoriti ili prema tome za kakvim restoranom se javila potreba na Vašoj lokaciji.

Opremanje etno restorana

Ko ne bi želeo bar na par sati da se vrati u ono vreme kada je sve bilo jednostavnije,sporije i mirnije? Etno restorani su prava prilika za takav doživljaj. Probudiće uspomene u Vama,vratiće Vas u doba kada ste bili deca,odlazili kod baka i deka na selo ili ćete možda imati utisak da ste upali u scenu nekog starog filma koji ste gledali. Restoran opremljen prirodnim materijalima,zidovi obloženi drvetom i drvenim gredama nepravilnih ivica,podovi od kamena već su dovoljni da podsete na stare kućice i kolibe. Uz to odlično dolaze i drveni stolovi i stolice ili klupe,sa teksturom i u boji drveta,bez suviše sjaja.

Preko toga dodajmo karirane stoljnjake ili one starinske bele sa izvezenim cvetovima i heklanim čipkama. Stari kredenci za odlaganje posuđa i čaša ili ostava za boce pića,dekorisana sa čuvenim heklanim miljem,uz nekoliko crvenih ili belih ruža u starinskoj staklenoj vazi. Iz kuhinje dopire divni miris tradicionalne domaće hrane spremljene po starim receptima,koju će ljubazni konobari poslužiti na drvenim obrađenim daskama umesto tanjira. A pre svega toga,dok se hrana priprema,čašici dobre domaće rakije retko ko će odoleti. Ako uz to imate i ciglama ozidan kamin,u zimskom periodu malo je onih koji će proći pored restorana i odoleti miru koju pruža pucketanje vatre iz kamina naloženog drvima.

Za ovakve enterijere se najčeće biraju tamnije boje i žuta osvetljenja,koja će upotpuniti ceo doživljaj i zračiti toplom i pozitivnom energijom. Kako biste upotpunili doživljaj i ambijent učinili jos privlačnijim ,za dekoraciju iskoristite sve što možete da pronađete od starih predmeta bačve,stari radio,stare abažure za lampe,ćilime,preslicu,vreteno,tronoške stolice,čuture,iscrtane tanjire okačite na zid,ćupove,gusle i sve drugo čega se setite. Hranu služite u posudama koje su karakteristične za tradiciju-čanak,tanjiri i lonci i druge posude od gline,a za domaće vino i vodu koristite krčage.
Starogradsku muziku uz tamburaše dodajte kao pečat na sve to.

Opremanje ekskluzivnih restorana

Glamur. Sjaj. Prefinjenost. Elegancija. Otmenost. Uvek i svuda.

Za ekskluzivne restorane nije retkost da se nalaze na mestima koja pružaju vrhunski pogled na znamenitosti mesta u kom se nalazi kao što su spomenici kulture,reke,jezera,planinski vrhovi,prostrana priroda,panoramski pogled na grad. Prostrane,velike bašte i terase sa umetničkim delima hortikulture-puno zelenila i neodoljivog,raskošnog cveća. Stolovi i stolice u baštama uglavnom su od kovanog gvožđa,sa prefinjenim belim stolnjacima,dekorisani svećama i svežim cvećem. Ulaz u ovakve restorane često karakteriše i hol ili foteljama i garniturama luksuzno opremljena prostorija,koja je jedan vid čekaonice,gde možete popiti piće dok sačekate da se oslobodi mesto za obedovanje u slučaju da nemate rezervaciju.

Ekskluzivni restorani obiluju velikim prostorom,tako da daju mogućnost i prednost glomaznim komadima stilskog ili unikatnog nameštaja. Vodite računa da razmak između stolova bude dovoljno veliki,kako bi se svakome obezbedio deo privatnosti,za koji su ovakvi restorani u obavezi i mogućnosti da priušte svojim gostima.U ponudi je ili veliki izbor nacionalnih i internacionalnih jela ili vrhunski specijaliteti koji se prave samo u tom restoranu. Ovo su mesta na kojima možete naći veliki broj kvalitetnih i skupih vina,viskija,kao i najpoznatije i najneobičnije koktele. Skulpture i fontane su redovni dekorativni materijali,dok su umetnički murali vrlo česta karakteristika zidova,kao i oslikani plafoni. Zavese okačene na različite načine upotpuniće prostor i doprineti glamuru,uneti dramatičnost i istaći luksuz.

Sve preferira da ima što više sjaja kako bi doprinelo glamuroznosti prostora. Boje koje najčešće dominiraju u enterijeru su crvena,žuta,plava,siva,bela,crna,srebrna i zlatna. Materijali-drvo,mermer,staklo,kristali,pliš,saten. Mnogobrojni veliki viseći kristalni ili stakleni lusteri sa zlatnim detaljima elegantno i prefinjeno se spuštaju sa plafona,kao i druga osvetljenja koja se nalaze svuda okolo i zajedno sa ostatkom uređenog prostora čine oazu za besprekorno uživanje. Klasična muzika oživeće ovakav prostor i pretvoriti ga u kraljevske dvorane iz bajke.

Opremanje restorana za velike proslave

Prostor iz jednog dela,bez pregrada koje će podeliti celinu ,idealne su kao namenske sale za proslave rođendana,venčanja,krštenja. Kako se neko ne bi osećao odbačenim,manje važnim ili izolovanim a pozvane je na proslavu,jednodelni restorani su odlično rešenje.U zavisnosti od kapaciteta restorana,potrebno je imati veliki broj stolica kojima nije najbitniji estetski izgled,jer se uglavnom prekrivaju belim navlakama koje se nakon korišćenja peru,a dok su na stolicama-ukrašavaju dekorativnim mašnama.

Ono što je bitno za nameštaj u ovakvim restoranima jeste sklad,udobnost i funkcionalnost. U enterijeru se koriste neutralne boje,bela,bež,krem,svetlo siva kako bi prostor delovao elegantno i kako bi se mogla koristiti raznovrsna dekoracija u zavisnosti od proslave ,potrebe i zahteva gostiju. Stolovi moraju biti veći kako bi na njih moglo da stane svo posluženje i ukoliko se radi o četvrtastim stolovima potrebno je da budu isti,odnosno da se po potrebi mogu spojiti i izgledati kao celina.

Opremanje restorana brze hrane

Brz tempo života,dovodi nas i do potrebe za restoranima brze hrane. Užurbano se krećemo,sa jedne lokacije na drugu,u pokretu završavamo obaveze i poslove i jedino šta nam preostaje jeste i da se hranimo u pokretu sa što manjim gubitnom vremena. Zato se u restoranima brze hrane uglavnom koriste moderne barske stolice i barski stolovi kako bi doprineli stvaranju utiska dinamičnosti i užurbanosti.Prostori za sedenje su uglavnom mali i zato je praktično koristiti jednostavan i klasičan nameštaj.

U svim vrstama restorana u toku opremanja glvne celine na koje treba obratiti pažnju jesu:

  • opremanje kuhinje
  • posuđe,servisi za ručavanje,escajg,čaše
  • nameštaj
  • klimatizacija
  • zidovi,podovi,plafoni
  • rasveta
  • dekoracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *