Toplotne pumpe – isplativo i efikasno grejanje

Velika ušteda, komforno grejanje i efikasno hlađenje doma doprineli su da toplotne pumpe postanu sve traženije na tržištu. A to nimalo ne čudi.

Energija koju toplotne pumpe potroše čini da se isporuči čak pet puta više toplotne energije zato su ovi sistemi za grejanje doma sveprisutniji u srpskim domovima. Na prvom mestu su potrebe vlasnika stana ili poslovnog prostora gde bi trebalo ugraditi ove sisteme za grejanje, a u skladu sa mogućnostima koji sistem treba ugraditi, razlikuju se tri modela toplotnih pumpi.

Toplotne pumpe koje funkcionišu po principu:

  • Voda-voda;
  • Vazduh-voda;
  • Zemlja-voda.

Osim što omogućavaju grejanje, toplotne pumpe mogu u letnjim mesecima poslužiti za rashlađivanje doma ili poslovnog prostora, a takođe štede energiju i novac i omogućavaju zaštitu životne sredine. Ne iznenađuje podatak što sve razvijene zemlje Evrope smatraju toplote pumpe ekološkim i najpoželjnijim vidom grejanja.

Da li se isplati grejati se pomoću toplotnih pumpi?

Uglavnom se uvek napominje da su početni troškovi ugradnje toplotnih pumpi nešto viši, ali treba znati da će ova ugradnja više koštati nego da ugrade centralno grejanje. Ali, ako gledate dugoročno ovaj način grejanja se višestruko isplati. Dovoljno je da prođe 3 godine da biste shvatili koliko ste pametnu investiciju napravili, zato nemojte da se dvoumite. Toplotne pumpe se i te kako isplate!

Toplotne pumpe voda – voda

Opštu pometnju i potpuno drugačiji sistem grejanja pojavio se na tržištu onoga trenutka kada su proizvedene toplotne pumpe koje na efikasan i veoma produktivan način omogućavaju grejanje stambenih i poslovnih prostora. Ekološki su efikasne, jer upotrebljavaju energiju nastalu iz prirodnih izvora, a 1/5 energije dobija se iz električne energije. Zvuči primamljivo i čini se da ćete uštedeti na troškovima tokom grejne sezone, zar ne?

Za napajanje toplotnih pumpi koriste se različiti prirodni izvori energije, pa tako mogu da se koriste voda, zemlja ili vazduh kao izvor energije. Kada je reč o pumpama koje funkcionišu po principu voda-voda, treba napomenuti da one svoju energiju crpe iz vode, ali i kroz vodu energiju šalju u unutrađnjost prostorije.

Kako funkcionišu toplotne pumpe voda-voda?

Svoju energije ove tplotne pumpe crpe iz podzemnih voda, a onda je prenose u vodu pomoću koje se zagreva stambeni, poslovni ili neki drugi prostor. One se takođe mogu koristiti leti i za rashlađivanje prostorija, tako da je njihova prednost energetska efikasnost i leti i zimi.

Još jedan način rada ovih pumpi moguć je i preko centralnog grejanja, jer se toplotne pumpe mogu povezati na centralne sisteme za grejanje, bilo da se grejete na ugalj ili na drva. Takođe, treba napomenuti da podzemna voda koje ove pumpe crpe mora imati konstatntnu temperaturu tokom cele godine, a ona bi trebalo da bude oko 15 stepeni.

Ovi sistemi grejanja koristie 1kW električne energije kako bi stvorili 4 kW toplotne energije, a to znači da se višestruko štedi nego što je to slučaj sa drugim sistemima grejanja. Važno je napomenuti da sistemi za grejanje kao što su toplotne pumpe u svakom delu kuće, stana ili kancelarije obezbeđuju istu temperaturu, tako da ne brinite.

Iskustva korisnika su vrlo pozitivna i ukoliko se odlučite za ovaj tip grejanja,  sigurno ćete se ove zime kvalitetno ogrejati i sigurno ćete se tokom leta rashladiti zahvaljujući toplotnim pumpama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *