Upotreba ribljeg ulja kod dece

Tokom prvih meseci života, ali i nakon prve godine, deci se kroz majčino mleko i pažljivo biranu ishranu, obezbeđuju brojni vitamini, minerali i uopšte hranljive materije koje su od presudne važnosti za zdrav i normalan razvoj kako u fizičkom, tako i u psihičkom pogledu. Međutim, i pored kvalitetne ishrane, za podizanje imuniteta i opšteg zdravlja postoje određene materije koje je teško nadoknaditi na taj način, kao što su recimo omega-3 masne kiseline, pa se kao terapija uključuju suplementi, tj. dodaci ishrani. Riblje ulje je najčešće u upotrebi kod dece iz brojnih razloga koji govore o njegovoj delotvornosti na pravilan razvoj deteta.

Riblje ulje za decu

Evo na šta sve utiče riblje ulje: bogato je brojnim hranljivim materijama koje utiču na koncentraciju i bolje pamćenje, razvoj kognitivnih i mentalnih funkcija, na sprečavanje nastajanja brojnih kožnih bolesti, povoljno utiče na vitalne organe, ali i jača kosti. Samim tim, riblje ulje utiče na stvaranje stabilnog i jakog imunog sistema koje je spreman uvek da odgovori zaštitinički kada dolazi period virusa i čestih prehlada. Riblje ulje je veoma zdravo, posebno kada je uzeto od određenih vrsta ribe koje su poslednje, odnosno na dnu lanca ishrane, budući da se hrane algama, pa su i najzdravije. To su ribe poput tune, lososa, skuše, haringe. Omega-3 masne kiseline koje dolaze iz ribe, posebno EPA i DHA, zadužene su za pravilan razvoj i dobar uticaj na celokupan organizam.

Jedini problem koji se može javiti kada je konzumacija ribljeg ulja u pitanju jeste često neprijatan miris, ali i njegov ukus, što kod dece ume da izazove odbojnost i nepristajanje na konzumaciju. Ukoliko se tako nešto i vama događa, ali ako želite još nešto bolje za svoje dete, a to svi žele, onda ima još jedno rešenje – ulje krila.

Krilovo ulje

Kril nije vrsta ribe, ali živi u morskoj vodi i daje ulje koje je još zdravije od ribljeg, a samim tim i poželjnije za upotrebu kod dece. U 100 ml ulja, krilovo ulje ima za skoro 5000 mg više omega-3 masnih kiselina nego riblje ulje, pa je samim tim efikasnije. Kril je vrsta raka koji živi u vodama Antarktika, što garantuje da odrasta i živi u potpuno zdravoj sredini, bez zagađenosti i toksina koji bi uticali na kvalitet i učinkovitost, ali i bezbednost korišćenja ulja. Osim toga, kril je vrsta sitnog raka koji po prirordi svoje veličine ne može da primi u organizam toksine iz spoljašnje sredine, što je još jedna garancija njegovog kvaliteta i sigurnosti.

Kako riblje, tako i krilovo ulje utiče na jačanje kostiju, zglobova, utiče na bolju koncentraciju i pamćenje i na razvoj kognitivnih funkcija. Preventivno deluje na alergije, dijabetes, ali i na kardiovaskularne bolesti, kako u detinjstvu, tako i u odraslom periodu pojedinca. Ono šta krilovo ulje razlikuje od ribljeg ulja, u najvećoj meri, jeste mnogo prijatniji miris i lepši ukus, pa je ulje krila lakše za korišćenje kod dece, jer ne dolazi do odbijanja usled nedopadanja ukusa i mirisa. Krilovo ulje sadrži i astanksantin, koji kao prirodan sastojak predstavlja jak antioksidans potreban organizam, ali i holin koji je značajan za prenos signala u nervnom sistemu, kao i za pravilno funkcionisanje jetre i mišića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *