Važnost posete ginekološke ordinacije

Menstrualne tegobe kao što su bol, nepravilnost, akne i hormonska neravnoteža mogu zapravo ukazivati na reproduktivni poremećaj. Mnoge uobičajene bolesti mogu se otkriti redovnim pregledima u ginekološkim ordinacijama.

Ginekološki pregled možda nije nešto što većina žena voli, ali se njegova važnost teško može osporiti. Put do ginekologa može pomoći u otkrivanju uobičajenih bolesti kod žena, ali i onih najtežih.

Zapaljenska bolest karlice

Zapaljenska bolest karlice je infekcija koja se može proširiti iz grlića materice u matericu, jajnike i jajovode. To je vodeći uzrok neplodnosti koji se može sprečiti redovnim pregledima u ginekološkoj ordinaciji. Ovo je obično česta, ali veoma ozbiljna, nuspojava seksualno prenosivih bolesti hlamidije i gonoreje, ali i drugi izvori infekcije mogu dovesti do zapaljenske bolesti karlice.

Rano otkrivanje i lečenje seksualno prenosivih bolesti je ključno za prevenciju. Žene koje imaju ovu bolest često ne pokazuju simptome, što je samo jedan od razloga za zakazivanje redovnih ginekoloških pregleda jer većina žena treba da poseti ginekologa najmanje jednom godišnje.

Polne bradavice

Genitalne bradavice su rezultat infekcije humanim papiloma virusom (HPV), koju doktor može otkriti iz PAPA testa. U slučaju HPV-a, koji može dovesti do genitalnih bradavica ili raka, prevencija može biti jednostavna. Tokom svog života, jedna od četiri žene će dobiti genitalne bradavice.

Rak grlića materice

Za razliku od nekih vrsta raka, rak grlića materice nije rezultat genetike, već virusne infekcije.

Međutim, ukoliko rane dijagnostičke mere kao što su kolpokopski pregled i Papa test otkriju na vreme rane znake bolesti ili HPV, procene izlečenja su i više nego povoljne. Stoga, poseta ginekološke ordinacije jednom u 365 dana i nije tako skupa niti oduzima vreme.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest hormonski poremećaj kod žena reproduktivnog doba. Kao što i samo ime kaže, većina žena sa PCOS dati simptome uvećanih jajnika prekrivene cistama. Dugotrajne komplikacije poremećaja uključuju dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

Znaci PCOS su među najčešćim problemima u zdravlju žena, a to su dugotrajna ili preskočena menstruacija, akne, neplodnost i gojaznost. Iako simptomi mogu ostati podnošljivi, žene koje doživljavaju ove znake više puta godišnje treba da se obrate ginekologu što je pre moguće. Ne samo da su oni mogući indikatori bolesti, već i svaka ginekološka ordinacija može lako da tretira većinu ovih problema brzo i lako.

Prvi pregled

Ukoliko je ovo vaš prvi pregled, potrebno je da se samo malo pripremite i informišete o tome šta vas čeka u ginekološkoj ordnaciji koju ćete posetiti. Kao prvo, pripremite odgovore n pitanja vezana za istoriju kao što su datumi poslednje menstruacije, vreme trajanja ciklusa kao i redovnost javljanja.

Isto tako, vaš ginekolog vas može pitati o seksulanim odnosima kao i kada je bio vaš prvi put. Nakon pitanj, uslediće pregled. Ukoliko je lepo vreme, najbolje je da ordinaciju posetite u suknji. Doktor će vam objasniti kako da se namestite na stolu za pregled. Pregled je iako malo neprijatan, često jednostavan.

Obuhvata palpatorni pregled i pregled pomoću spekuluma koju služi za bolji pregled unutrašnjosti vagine. Doktor takođe može uzeti i briseve koji su potrebni da se utvrdi stanje i zdravlje cerviksa materice. Takođe može uraditi i Papa test i kolposkopski pregled, koji će dati tačan uvid u stanje reproduktivnih organa. Nakon toga, pregled je završen.

Polne bolesti mogu izazvati urođene mane, rak i čak smrt. Ako vas finansije sprečavaju da posetite ginekološku ordinaciju, potražite pomoć javnog zdravlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *