Vodič kroz vrste sanitarija za kupatilo

Opremate kupatilo i potrebna vam je pomoć u odabiru najboljih vrsta sanitarija. Treba postignuti da kupatilo bude estetski lepo, ali i funkcionalno. To možete postići jedino dobrim odabirom svakog elementa koji ćete postaviti u tako mali prostor. Pri uredjenju najviše se vodi računa za pločice za kupatilo, jer se prema njima vrši i izbor sanitarija.

Kada ili tuš kabina?

Izbor pre svega zavisi od raspoloživog prostora koji imate. Teško je odustati od svojih želja ali je ponekad i to potrebno da prostor ne bi bio prenatrpan. Za manja kupatila tuš kabina je mnogo bolji izbor a u okviru ove kategorije imate razne vrste: hidromasažne, duboke, tuš paravane, tuš stene… mogućnosti su ogromne.

I među kadama postoje podele na akrilne, čelične, pravougaone, poluugaone, hidromasažne pa ako imate prostora i volite kupke ovo su vam opcije.

Wc šolje

Konkretan izbor wc šolje zavisi od vrste odvoda koji imate u kupatilu. Ako potpuno renovirate stan i kupatilo ili ga planirate, imate mogućnosti da sa vodoinstalaterom dogovorite ove detalje pa možete birati keramičke ili porcelanske samostalne, monoblok i konzolne wc šolje.

Samostalne wc šolje su klasične wc šolje kod kojih je vodokotlić fizički odvojen i najčešće se nalazi na zidu iza. Ove podne wc šolje se nazivaju još i „ simplon“ pa ako primetite ovu oznaku znajte da one imaju odvod u podu.

Druga vrsta „simplon“ wc šolja je monoblok, mada proizvode se i sa odvodom u zidu samo ređe. Ona ima vodokotlić spojen sa wc šoljom tj nalazi se iza nje. Nije potrebno da odvod bude previše odmaknut od zida, ali treba povesti računa o potrebnim dimenzijama. Ovim izborom se oslobađa zid iznad wc šolje i kupatilo deluje prostranije.

Najsavremeniji model su konzolne wc šolje. One se montiraju na zid a pošto im je odvod u zidu nazivaju se  „baltik“. One su praktične, olakšavaju čišćenje jer je prostor ispod wc šolje slobodan, a vodokotlić je sakriven iza montažnog dela zida.

Bidei

Zbog sve manjih kupatila sve se ređe ostavlja mesto na kojem se bidei mogu montirati. Ako imate prostora onda neka izbor bude model koji je u skladu sa wc šoljom. Ako nemate prostora postoje i opcije wc šolja koje u sebi imaju funkciju ispiranja kao i bidei pa je to odlična alternativa.

Umivaonici

Ovde ćete imati veliku dilemu jer u okviru svake vrste ima toliko variijacija da izbor nije lak. Postoje one sa stubom, polustubom ili konzolne. Zidni lavaboi se montiraju na zid i sifon je kod njih vidljiv. Ako imate malo kupatilo a radite potpuno renoviranje, isplanirajte ugaoni lavabo jer zauzima najmanje mesta. Ugradni umivaonici su ugrađeni u ormariće kojih ima raznih vrsta, modela, boja i dezena. Nadgradni lavaboi (umivaonici) su najsavremenija vrsta i oni se postavljaju na ormarić ili neko postolje. Karakteristični su jer nemaju otvore za slavinu i daju moderan izgled vašem kupatilu.

Opcije su brojne. Odluka zavisi od toga šta se može ugraditi prema razmeštaju odvoda ali i toga koliko novca ste u mogućnosti da izdvojite. Kakve god imali želje, dobar plan će učiniti da nove sanitarije budu dobro razmeštene, skladno izabrane, da imaju svoju funkciju a da ne pretrpavaju prostor. Tada će svaki rezultat biti i estetski lep.

Ukoliko želite da reneovirate kupatilo i potrebna vam je sanitarija savetujemo da posetite sajt Alvos salona za keramiku i sanitarije gde možete pronaći sve što vam je potrebno za kupatilo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *