Zašto su anatomski rančevi bitni?

Sigurnost anatomskih rančeva: Vreme je da olakšate opterećenje

Kada pomerite ranac svog deteta nakon što ga baci pored ulaznih vrata, da li vam se čini kao da je u njemu kamenje, a ne školska oprema? Možda ste primetili da se vaše dete muči da stavi ranac na leđa, savijajući se napred dok ga nosi ili vam je dete skrenulo pažnju na bol ili trnjenje u ramenima.

 

Ako ste zabrinuti zbog uticaja koji dodatna težina može imati na rastuće telo vašeg deteta, vaši instinkti su ispravni. Preteški rančevi za školu mogu deci stvoriti mnogo problema, poput bolova u leđima, vratu i ramenima, kao i loše držanje.

 

Iako je ovih dana uobičajeno videti decu koja u rančevima nose teret koji čini čak četvrtinu njihove telesne težine, ortopedi i fizioterapeuti preporučuju da ranac nikako ne sme da ima težinu veću od 5% do maksimalnih 10% od težine deteta.

 

U nekim državama, ovaj problem je još davno privukao pažnju vlasti, i u tim državama su doneti zakoni koji zahtevaju da školstvo nađe rešenje kako bi se đacima olakšao teret. U Srbiji je danas svest o ovom problemu i dalje nedovoljno rasprostranjena, tako da, samo nekolicina škola ima uslove da đaci (pogotovo đaci prvaci) ne moraju da nose teret iznad propisanih granica. Dok čekamo da rešenja poput digitalnih udžbenika postanu šire rasprostranjena, postoje stvari koje možete da učinite kako biste sprečili povrede i deformitete koji mogu nastati kod vašeg deteta.

 

Neka anatomski rančevi budu vaš prvi izbor

Kada birate ranac, neka vam uvek ergonomski (anatomski rančevi) budu prvi izbor. Takođe, bitno je da birate i:

 

Anatomske rančeve koji moraju biti odgovarajuće veličine: ranac ne bi trebalo da bude širi od trupa vašeg deteta ili da visi više od 10 santimetara ispod struka

Postavljene, podesive trake za ramena kako bi se lakše raspoređivala težinu na leđima vašeg deteta bez uranjanja u ramena

Postavljena leđa ranca kako sadržaji unutar samog anatomska ranca ne bi mogli da se zabijaju u leđa vašeg deteta

Dodatne kaiševe za kopčanje na struku i grudima koji pomažu ravnomernije rasporediti težinu ruksaka po leđima vašeg deteta

Više odeljaka u anatomskom rancu za efikasnije pozicioniranje težine

Kompresione trake za stabilizaciju sadržaja

Reflektirajući materijal koji će omogućiti detetu maksimalnu bezbednost u saobraćaju na puti do škole i iz nje. 

 

Koristite anatomske rančeve ispravno

Možete proveriti da li vaše dete koristi ispravno anatomske rančeve na sledeći način:

 

Proverite da li vaše dete koristi oba kaiša kada nosi ranac; Korišćenje samo jednog kaiša preusmerava težinu na jednu stranu i izaziva bolove u mišićima i probleme sa držanjem.

Osigurajte da su naramenice dovoljno zategnute tako da se ranac postavi na leđa vašeg deteta i da mu pristaje; čak i anatomski ranac koji spada i koji nije pravilno namešten može da prouzrokovuje deformitete kičme i bol.

Ohrabrite dete da koristi pojaseve za prsa, struk i ostale kaiševe i da ih prilagodi u zavisnosti od opterećenja

 

Pametno spakujte školski pribor i knjige

Udoban anatomski ranac može izgledati kao dobra ideja, ali činjenica je da su anatomski rančevi za prvake prostrani, što znači da je verovatnije da će vaše dete biti u iskušenju da ga napuni. Pomozite svom detetu kada pakuje školski pribor i knjige da odredi šta mu je apsolutno neophodno za nošenje. Da li mu je zaista neophodno da ponese ceo komplet bojica? Da li su dodatne sveske takođe neophodne? Da li danas ima po rasporedu Svet oko nas? Sve od školskog pribora i knjiga što nije zaista bitno i neophodno za taj dan, ostavite kod kuće, u ormariću ili u učionici.

 

Naučite svoje dete da kada puni anatomski ranac da najteže predmete ostavlja pro dnu i sredini zadnjeg dela ruksaka i da koristi više odeljaka za raspodelu tereta. Pazite i da ne pretovari prednji džep i po mogućstvu da ne nosi preveliku flašu za vodu. 

 

Koji su još rančevi dobri?

Kao što so već rekli, anatomski rančevi trebalo bi da vam budu prvi izbor. Međutim, postoji još jedan tip ranca koji može pomoći vašem detetu da olakša teret. U pitanju su rančevi koji imaju točkiće. O benefitima ovakvih rančeva nema potrebe da dodatno govorimo. Međutim, ukoliko želite da nabavite baš ovakav tip ranca za vaše dete, trebalo bi dobro da razmislite o nekoliko stvari. Prvo, razmislite o tome kakav je put koji bi dete trebalo da pređe na putu do škole? Da li je pogodan za vuču ranca? Da li će dete koristiti i autobus ili će samo ići pešaka? Da li je trotoar dovoljno širok da ranac može da se vuče neometano? Ukoliko nakon promišljanja o navedenim pitanjima i dalje mislite da su rančevi koji imaju točkiće dobar izbor za školski ranac vašeg deteta, vreme je da razmislite i o uslovima koje dete ima u školi. Da li dete nosi ranac sa sobom u učionicu i da li će imati gde da ga odloži? Da li se rančevi drže u ormarićima dok su deca u školi? Može li takav ranac da stane u ormarić? Da li na putu do učionice ima stepenika? Da li dete menja učionice? Nažalost, iako su rančevi sa točkićima zgodni jer u velikoj meri smanjuju opterećenje i nošenje tereta, na sva navedena pitanja morali biste da imate odgovor da ovakav ranac zadovoljava sve uslove. Ukoliko za već dva uslova niste sigurni da će rančevi sa točkićima biti dobar izbor za vaše dete, onda je najbolje da razmislite o drugoj opciji. 

 

I za kraj, iako psiholozi preporučuju da deca sama nose svoje rančeve u školu, poslednji savet koji vam možemo dati jeste da zanemarite ovaj savet makar dok se teret koji naša deca nose ne smanji, a to je već negde od trećeg razreda škole. Iako samostalno nošenje ranca omogućava detetu da se uči samostalnosti i brizi o svojim stvarima, teret koji naša deca nose na leđima previše je velik da bi ga konstantno nosila sama. Kada god ste u prilici, olakšajte svome detetu nošenje tereta, vodite računa o savetima koje smo vam dali i gledajte da mu makar povremeno ponesete ranac jer deformiteti koji mogu da nastanu zbog prevelikog tereta mogu zaista da budu trajni i nelagodni. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *