Istorija Grčke – samo jedan od razloga zašto treba postetiti ovu divnu zemlju

Da li imate neku svoju zemlju iz snova? Iako je mnogima san da otputuju na Kubu, Havaje, Maltu ili Ibicu, ima i onih kojima su grčka ostrva glavno odmaralište. Lepote ove antičke zemlje čini se kao da još uvek nisu dovoljno istražene, a zahvaljujući svojoj tradiciji i kulturi, mnogo toga se može videti u Grčkoj. Priče o bogovima, brojnim lokalitetima zapadne civilizacije, predvine plaže, beg od svakodnevice samo su neki od razloga zašto bi trebalo posetiti ovu istorijski bogatu zemlju. Grčko kopno obiluje mnogim istorijskim lokalitetima, a određena mesta nikako ne smete propustiti. Bez obzira da li ste na put krenuli automobilom, autobusom ili ste odlučili da stignete organizovanim kombi prevozom do Grčke, ona  turistima ima mnogo toga da pokaže. A ne čudi zašto se putnici namernici odmah po obilasku najznačajnihjih grčkih mesta zaljube u nju i ne propuštaju priike da joj se opet vrate.

Najznačajnije arheloško nalaziše na svetu – Akropolj

Utvrđenje sagrađeno još u 5. Veku pre rođenja Isusa Hrista i dan danas predstavlja najznačajniji istorijski lokalitet ne samo u Evropi, već i u svetu. Upravo ovo atinsko utvrđenje podseća na vreme stvaranja demokratije, otpočinjanja naučnih istraživanja, ali i stvaranje prvog pozorišta. Kolevka filozofa, msto gde je istorija dobijala novu formu, umetničku danas se obavezno mora videti. Svojom lepotom posebnu pažnju na Akropolju privlače značajni spomenici, tako da smo sigurni da vas oduševiti Partenon ili hram Atene Nike ili sama ulazna kapija koja se izdiže na samom ulasku u Akropolj.

grcka kombi prevoz

Bilo da idete preko turitičke agencije ili ste ređili da u sopstvenoj režiji obiđete najznačajnija grčka mesta, bez obzira da li ste izabrali lokalnog vodiča ili imate svog koji ide uz kombi prevoz, Grčka vas neće ostaviti ravnodušnim.

Lavlja kapija, dom kralja Agamemnona – moćna Mikena

O Trojanskom ratu ne treba govoriti, skoro svi znaju da je Grke u ovaj rat poveo kralj Agamemnon, ali retko ko zna da je njegov dom bio upravo u Mikeni. Slavni pesnik antičkog doba za Mikenu je rekao da predstavlja savez zemalja prinčeva, a upravo njena dominacija potvrđena je kasnije prilikom arheoloških iskopvanja. Zlatna posmrtna maska, grob kralja i blago u njemu dokaz su ovog moćnog grčkog arhipelaga.

Da je Mikena upravo bila glavno središte jedne bogate kulture i civilizacije svedoče brojne Homerove legende, a u njima se može saznati i da je veza sa Kiprom i Sirijom održavana baš uz pomoć ovog grada. Možete li da poverujee u ove legende? Ako baš i niste sigurni, onda vam savetujemo da se obavezno odlučite za izled do Mikene, a uz pomoć usluga koje pruža kombi prevoz, Grčka će vam se činiti mnogo bližom i pristupačnijom.

Najvažniji amblem Mikene je Lavlja kapija. Na njoj se nalaze dve lava koji su okrenuti jedan ka drugome. Lica im nisu sačuvana do danas, ali se veruje da su upravooni predstavljali duhovnu zaštitu grada. Poreklo zidina grada smatra se da je od samih bogova, a u tu priču veruju i sami Grci. Sjaj Mikene počeo je da se gasi onoga trenutka kada je istočni Mediteran zahvatila kriza.

Ova dva istorijska lokaliteta samo su delić lepota koje se mogu videti u Grčkoj, zato ako se odlučite da otputujete put ove drevne antičke države i ako izaberete kombi prevoz, Grčka i njeni stanovnici pobrinuće se da se osećate kao kod kuće.

Bilo gde da putujete, važno je informisati se o destinaciji kako bi bili spremni i znali šta možete da očekujete. Putovanje čini čoveka bogatijim i mudrijim zato neka putovanje bude vaš životna karata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *