Iznajmljujete automobil u Grčkoj? Evo kako da izbegnete kazne

Ukoliko ste svoje letovanje u Grčkoj ove godine isplanirali tako što ćete se osloniti na agencije za iznajmljivanje automobila, postoji par stavki o kojima morate posebno da vodite računa. Evo šta bi moralo da znate. 

 

Koja dokumenta su vam potrebna ako vozite iznajmljeni automobil

Za sve vozače koji dolaze iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, a koji planiraju da koriste uslugu iznajmljivanja auta, jedan od najvažnijih dokumenata je međunarodna, kao i vaša nacionalna vozačka dozvola. Od leta 2018. godine Grci su usvojili zakon koji podrazumeva značajno pooštrenje kazni (koje podrazumevaju i oduzimanje, tj. zaplenu vozila). Obzirom da se kažnjava kako vozač, tako i rent a car agencija, većina agencija vas uopšte neće uzeti u obzor za klijenta ukoliko sa sobom nemate navedena dokumenta. 

Veoma je važno da i sami budete upoznati sa ovim pravilom jer postoje i agencije koje ne smatraju da bi trebalo da obaveste klijente o ovom pravilniku, već u ugovoru koji se potpisuje imaju klauzulu da će kompletne troškove u slučaju kažnjavanja preuzeti na sebe klijent, tj. vozač koji je iznajmio automobil. Ovo znači, da bi u slučaju kažnjavanja, vozač, odnosno vi, bili prinuđeni da pokrijete troškove ne samo svoje sopstvene kazne, već i kazne koju bi rent a car agencija trebalo da plati. 

Međunarodna vozačka dozvola dobija se za nepunih pola sata i njena cena je između 20 i 25 dolara. 

Za vožnju iznajmljenih automobila trebaće vam još par dokumenata, a to su: pasoš ili drugi dokumet koji se vodi kao identifikacioni, ali i vaša kreditna kartica koja agenciji služi kao garancija da ćete sve eventualne troškove nadoknaditi agenciji u kojoj iznajmljujete autoombil. 

 

Osiguranje automobila

Kako ne bi došlo do eventualnih neprijatnosti koje možete imati kada vratite automobil koji ste prethodno iznajmili, generalni savet je da dobro pročitate ugovor i proučite koje su to klauzule po čijem osnovu bi agencija mogla da insistira na nekim dodatnim troškovima, kao i da fotografišete automobil pre nego što preuzmete ključeve kako ne bi došlo do situacije da agencija traži da platite za oštećenje koje je već bilo prisutni pre nego što ste i sami seli u iznajmljeni automobil. 

Takođe, bilo bi dobro i da porazgovarate sa agentom pre nego što iznajmite određeni automobil gde biste to voleli da koristite auto, koliko ljudi ćete prevoziti i slično kako bi vam taj agent mogao pomoći da odaberete onaj model koji će vam najbolje poslužiti za određena putovanja. 

 

Kazne za parkiranje

Dok je poznato da većina zemalja ne toleriše nepropisno parkiranje, u Grčkoj je ovaj propis prilično pooštren, pa tako za jednu kaznu, osim minimalnih 40-80 eura za plaćanje takse, možete imati i dodatnu neprijatnost u vidu skidanja tablica po koje ćete morati da odete, kao i dodatne troškove koje vam može naplatiti sama agencija ukoliko dođe do kažnjavanja. 

 

Vodite računa o znakovima (kao i znakovima kojih nema)

Najveća muka vozača su prikriveni ili saobraćajni znaci kojih nema i zato se preporučuje da naročit oprez imate kada prelazite manje raskrsnice. Dok je većina saobraćajnih znakova širom Evrope vrlo slična, čest je slučaj da neki znakovi nisu dovoljno vidljivi ili da su uklonjeni i nisu vraćeni na lokaciju. Iz tog razloga, budite posebno obazrivi i vozite pravilno čak i (pogotovo) ukoliko su u pitanju putevi od manjeg značaja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *