Koferi za putovanja – efikasno pakovanje

Rezervisali ste unapred putovanje i približava se dan polaska na dugo očekivani put. Došlo je i vreme da se pakuju koferi. Međutim, nemate nikakvu ideju kako da spakujete sve što vam je potrebno i što ste planirali da ponesete na putovanje. Ne brinite, dajemo vam korisne i praktične savete kako da što efikasnije spakujete stvari u kofer.

Napravite spisak stvari koje nosite

Prva i osnovna stavka kod pakovanja je da napravite spisak svih planiranih stvari i garderobe koju smatrate da je potrebno poneti. Spisak napravite prema unapred smišljenim kombinacijama za oblačenje za svaki dan tokom putovanja. Razmislite o aktivnostima koje ćete obavljati na putovanju i razvrstajte stvari prema njima.  

Na osnovu ovog spiska izvadite stavri iz ormana i grupišite ih na jedno mesto gde vam je praktično da sagledate sve stvari. Ovim grupisanjem stvari ćete verovatno uvideti da imate one koje su suvišne i koje možete da eliminišete.

Urolajte i umotajte odeću u koferu

Umesto da na standardan način slažete i pakujete odeću, kao što to činite u vašem kućnom ormanu, bolje je da za pakovanje kofera urolate odeću u obliku valjka.  Možda vam ovo zvuči čudno, ali rolanjem odeće ćete uštedeti prostor u koferu i imati više mesta za pakovanje svega što ste planirali da ponesete sa sobom na putovanje.  Ovim načinom pakovanja ćete izbeći stvaranje nabora i gužvanje garderobe koja će po dolasku na destinaciju biti spremna za upotrebu.

Takođe, pored rolanja, odeću možete da umotate jednu u drugu. Umotajte odeću tako što ćete manje stvari i tanju garderobu umotati u veće i punije stvari. Na ovaj način ćete imati više odevnih kombinacija tokom boravka na određenoj destinaciji.

Redosled pakovanja stvari

Spakujte se mudro i napravite dovoljno prostora za sve planirane stvari sa spiska. Da biste to učinili, potrebno je pakovati stvari po određenom redosledu. U tom smislu prvo se pakuju  kabaste i velike stvari. Da bi se uštedelo na prostoru, na dno kofera se prvo stavljaju obuća, glomazne jakne, farmerke, džemperi, torbe, itd. Tek onda dolazi ostatak garderobe i sitnice za put.

Iskoristite unutrašnjost cipela i torbica

Zašto ne biste upotrebili za pakovanje i cipele koje nosite sa sobom? Pitate se kako. Jednostavno – u unutrašnjost cipela stavite one stvari koje tu po svojoj veličini mogu da stanu. To su čarape, sitne stvari i manji predmeti. Iz higijenskih razloga, sve stvari prethodno umotajte u neku kesu.

Isto učinite i sa ručnim torbicama ako ih nosite na put. U njih spakujete putne sitnice kao što je nakit, kupaći ako idete na letovanje ili rukavice ako idete na zimovanje, itd.  

Rasporedite stvari po manjim pakovanjima

Pošto ste sa napravljenog spiska klasifikovali stvari prema upotrebi i različitim aktivnostima, pre pakovanja u kofer, stavite ih u posebne kese, torbice ili nesesere.

Kao što vam je poznato sredstva za ličnu higijenu, kao što su četkica za zube, šampon, pena za brijanje, itd, se pakuju u posebno napravljene nesesere za tu svrhu.

Cipele možete da uvijete u kese kako ne bi prljale ostatk garderobe u koferu. Iskoristite male kese ili torbice za nakit kako biste grupisali nakit na jedno mesto i kasnije mogli lakše da ga nađete u koferu.  

Upotrebite male plastične kutije ili platnene kese za sitne stvari ili detalje. U jednu stavite lekove, u drugu posudu ubacite naočare za sunce. Kese sa zip mehanizmom mogu da posluže za pakovanje punjača za telefon i ostale gedžete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *