Putovanje u Istanbul: Najbolja mesta koja ne smete zaobići

Turska je jedna od najpopularnijih destinacija, koja se sigurno nalazi na listi svakog ljubitelja putovanja. Na raskrsnici između Evrope i Azije, Istanbul poseduje dugu istoriju i nudi spektakularna mesta koja su doživljaj za sebe. Ovaj grad je spoj moderne i drevne arhitekture, pa nudi brojna mesta i kulturne atrakcije koje su jedinstvene u svetu.

Spremite se za istraživanje živopisnih gradskih bazara, uživanje u ispijanju tradicionalnog čaja i divljenje svetski poznatim građevinama. Ovo su samo su neki od nezaboravnih trenutaka koje možete doživeti u ovom gradu. Ako se pirate koliko vremena je potrebno za obilazak, Istanbul 5 noćenja je sasvim dovoljno da uživate u gradu i posetite neka od kultnih mesta.

Obiđite čuvenu palatu Dolmabahče

Smeštena na obali na ivici čuvenog Bosforskog moreuza, Palata Dolmabahče je veličanstvena građevina koja se sastoji od 16 zasebnih zgrada. Ova raskošna palata je puna umetničkih dela i istorijskih artefakata, a u njoj se nalazi najveća kolekcija kristalnih lustera na svetu.

Ova impozantna zgrada je bila poslednje utočište Osmanskog carstva u Turskoj i najveća palata u zemlji. Njen enterijer je ekstravagantno uređen, a za plafon je utrošeno više od 14 tona zlata. Impresivan boemski kristalni luster u Svečanoj sali, na primer, predstavlja najveći takav luster na svetu. Luksuz se proteže dalje, duž kristalnog stepeništa, dok su korišćeni materijali poput mramornog mermera, porfirija i mermera od oniksa u dekoraciji. 

Osim toga, palata ima značajnu izložbu ulja na platnu evropskih i turskih umetnika. Pristup palati je omogućen samo uz pratnju vodiča, koji će vas voditi kroz prelepu Medhal dvoranu, kancelarije i spavaću sobu Kemala Ataturka, gde je proveo svoje poslednje godine.

Proverite šta je tako spektakularno u poseti Aja Sofije, koja je najposećenija lokacija u Istanbulu

Aja Sofija predstavlja verovatno najimpresivniji primer vizantijske arhitekture. Prvobitno katedrala, kasnije džamija, danas je muzej i predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija u zemlji. Kompleksni mozaici i freske unutar ovog veličanstvenog objekta su zaista neverovatni.

Aja Sofija ima spektakučarnu arhitekturu koji svakako ne treba zaobići. Ova ogromna građevina obiluje zanimljivim elementima, a čim stupite unutar nje, okruženi ste impresivnom zbirkom mozaika i mermernih stubova. 

Kada je izgrađena, ona je bila najveća katedrala na svetu, a tu titulu je držala hiljadu godina, sve dok nije izgrađena Seviljska katedrala. Tokom svoje bogate istorije, služila je kao grčko pravoslavna katedrala, zatim kao rimokatolička crkva i kao džamija. U 20. veku predsednik Kemal Ataturk je transformisao ovu građevinu u Muzej Aja Sofija. 

Skidanje tepiha je otkrilo prelepe mermerne podove prvi put nakon vekova. Unutar nje se nalazi mnogo zanimljivih stvari kao što je navodno natprirodni Stub Želja, Mermerna Vrata i čuvena Caricina loža. Bez sumnje, Aja Sofija je jedan od najposećenijih muzeja u Turskoj.

Prošetajte poznatim Grand Bazarom u Istanbulu

Veliki bazar u Istanbulu, poznat kao Grand Bazar, je jedan od najstarijih i najvećih na svetu. Sa 64 ulice, preko 4000 prodavnica, restorana i banaka, ovaj bazar je gotovo kao sopstveni mali grad. On se često smatra za jedan od prvih tržnih centara ikada nastalih. 

Zidovi bazara ukrašeni su prelepim detaljima, a stubovi se protežu na sve strane. Prodavnice unutar bazar pokrivaju apsolutno sve što vam je potrebno, sa posebnim sekcijama za zlato, tepihe, kožne proizvode i mnogo više. 

Cehavir Bedestan,koji je smešten u samom centru čuva antikvitete iz davnih vremena. Grand bazar svakodnevno poseti do 400.000 posetilaca, a brojka vam već sama govori o njegovoj popularnosti. Ovaj bazar je srce gradskog trgovačkog života, ali obilazak je poseban doživljaj, koji uključuje i cenkanje oko cene proizvoda. 

Uživajte u pogledu sa Galata toranja

Galata toranj predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija ne samo u Istanbulu, već i u celoj Turskoj. Poznat i kao Galata Kulesi na turskom, ovaj impozantni spomenik ponosno stoji na horizontu Istanbula kao jedna od najstarijih i najviših kula u celom gradu. 

Sastoji se od devet spratova, koji dostižu visinu od čak 67 metara, nudeći izvanredan panoramski pogled na grad. U samoj kuli nalazi se restoran i kafić koji su dostupni putem lifta smeštenog unutar zgrade, a tu je i prodavnica suvenira. Ipak, imajte na umu da je Galata toranj veoma popularno mesto među turistima, pa dođite ranije ili budite spremni da čekate u redu.

Posetite Sultan Ahmedovu džamiju u Istanbulu

Sultan Ahmedova džamija, poznata i kao Plava džamija, nalazi se direktno preko puta Aja Sofije. Ukoliko se nađete u Istanbulu, ovo je jedno od nezaobilaznih mesta. Izgrađena je od strane sultana Ahmeda kao izraz osmanske moći. 

Nadimak Plava džamija je dobila zbog preko 20.000 plavih pločica koje krase njenu unutrašnjost. Više od 200 vitraža osvetljava unutrašnjost svojim jedinstvenim motivima. Mihrab ili oltar u džamiji, je izrađen od posebnog mermera, koji je posebno rezbaren za ove svrhe. Sa spoljašnje strane, džamija ima niz kupola i šest visokih minareta. Impresivno dvorište će vam pružiti vam pravi osećaj veličine ove građevine.

Iako je i dalje aktivno mesto za molitvu, džamija je takođe i atrakcija za posetioce. Međutim, tokom šest molitvenih vremena tokom dana, džamija se zatvara za turiste. Zato, obratite pažnju na vreme kada želite da je posetite i divite se njenom spektakularnom unutrašnjem uređenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *