Šta treba videti u Beogradu?

Ne postoji grad u Evropi sa toliko bogatom istorijom i sa tolikim brojem znamenitosti koje treba posetiti. Pregršt je mogućnosti u prestonici Srbije za one koji vole istoriju, kulturu, opuštanje u prirodi. Sve ovo i još mnogo toga nudi Beograd.

Obilazak grada

Ukolko želite da posetite većinu znamenitosti ovog velelepnog grada, morate znati da su mnoge od  njih na udaljenim lokacijama i da bi za takvu avanturu trebalo da odvojite više  dana. Obilazak možete sami da organizujete, ali najjednostavnije i najsadržajnije je razgledanje grada preko agencija koje to profesionalno rade. Na taj način, pored obilaska, dobijate i mnoštvo informacija o lokalitetu koji posećujete. Postoji više mogućnosti za razgledanje, kao što su vožnja otvorenim turističkim autobusom i vožnja brodom, koja obuhvata razgledanje sa reka. Od nedavno postoji mogućnost posmatranja grada i iz helikoptera.

Kalemegdan i Beogradska tvrđava

Najveći beogradski park je Kalemegdan, koji je istovremeno i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks. Iznad ušća Save u Dunav prostiru se zidine Beogradske tvrđave, koja je sazidana kako bi se osmatralo da li dolaze neprijateljske vojske. Ovaj deo grada obiluje brojnim znamenitostima, tako da je za njegov obilazak potrebno izdvojiti čitav dan ili bar sat-dva kako bi bar malo prošetali i sagledali njegovu lepotu i veličinu.

Zoološki vrt

Omiljeno mesto mališana, ali i starijih je svakako zoo vrt. Beogradski zoološki vrt je prvi u Srbiji, a može se pohvaliti velikim brojem životinjskih vrsta, pa čak nekim veoma retkim koje malo ko u svetu ima. Obavezna je destinacija svake đačke ekskurzije i iskustvo koje ostavlja najveći utisak kod dece.

Hram Svetog Save

Najveći pravoslavni hram je upravo hram Svetog Save na Vračaru. Ovo je i najveći hram na Balkanu. Sazidan je na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save. On je jedno od glavnih obeležja  i asocijacija na Beograd, nešto što se ne sme propustiti.

Košutnjak

Košutnjak je ime park-šume, gradskog izletišta. Veliki broj Beograđana ovde dolazi da provede vreme u prirodi, daleko od gradske gužve. Ovde su smešteni i sportsko-rekreativni centar, kao i filmski grad, kompleks opremljen za proizvodnju filmova. Tu je i ski staza, a u podnožju brda čuvena Hajdučka česma.

Ada Ciganlija

Sinonim za Adu Ciganliju je Beogradsko more. Omiljeno beogradsko kupalište privlači dnevno i do 100 000 posetilaca. Pored kupanja postoji mogućnost i za druge vidove rekreacije. Prirodno je stanište za mnoge životinje i biljke. Umetnici ovde dolaze da stvaraju svoja dela. Idealno je mesto  za održavanje raznih takmičenja i kulturnih dešavanja.

Avala

Avala je planina nadomak Beograda. Proglašena je zaštićenim prirodnim dobrom. Na njoj raste veliki broj biljnih vrsta, a neke su veoma retke. Ova planina je najpoznatija po Avalskom tornju i spomeniku Neznanom junaku.

Smeštaj

O znamenitostima i lepotama Beograda priča se po celom svetu. Srpska prestonica je poslednjih godina sve češća destinacija turistima iz inostranstva. Osim ponude obilaska grada i njegove okoline, dobre gastronomske ponude, veliki je i raznovrstan smeštajni kapacitet. Ljudima koji dolaze sa strane idealni za boravak su apartmani Beograd, kao i mnogi hoteli i hosteli. Rečju, Beograd ima sve uslove da zadovolji i najprobirljivije turističke sladokusce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *