Šta vam je potrebno za prijavu na Work & Travel program

Work and Travel program predstavlja jedan od najjednostavnijih načina za putovanje i rad u Americi, predviđen prvenstveno za studente. Organizuje se tokom letnjeg raspusta i okuplja veliki broj učesnika iz različitih zemalja. Uz mogućnost putovanja, učenja jezika i dobre zarade, Work and Travel program stekao je veliku popularnost u našoj zemlji.
Procedura za prijavljivanje i odlazak na Work and Travel traje određen vremenski period i zahteva aplikacionu dokumentaciju i izbor učesnika. Krajnji rezultat je odobravanje vize i odlazak na ovo lepo i korisno putovanje za svakog pojedinca u daleku Ameriku.


Prvi koraci procedure apliciranja na Work and Travel program

Pre nego što odlučite da aplicirate na Work and Travel program, budite sigurni da je ono što zaista želite putovanje i rad u Americi. Nije loše da pročitate neke osnovne procedure prijavljivanja i čekanja na vizu. Osnovni i ključni korak jeste unapred se najaviti agenciji, zakazati razgovor bilo pozivom ili imejlom. Kontakti su uvek dostupni na internet stranicama. Budite spremni na poziv za prvi razgovor, pa se u skladu sa tim I pripremite. Važno je da znate da ćete biti testirani na znanje engleskog jezika, kao i malo propitani o ličnim preferencijama u vezi sa željenim poslom, ili poslovima koje ćete obavljati. Nakon izabrane pozicije sledi potpisivanje ugovora u agenciji i uplata prve rate od oko 200 dolara.

Dalji koraci procedure apliciranja na Work and Travel program

Procedura dalje teče u zavisnosti kada ste se prijavili na Work and Travel program, jer se kandidati pozivaju po redosledu. Nakon što se potpiše ugovor za Work and Travel, popunjava se aplikacioni dokument, koji je dostupan i na internet sajtovima. Sledi “online” sastanak za potencijalnim poslodavcem u Americi, ili predstavnikom agencije, što je ključni korak za dobijanje posla. Nakon potvrde da odgovarate za dati posao, dobijate “DS formular”, kao osnovni input za intervju u Ambasadi. Uglavnom se vrše besplatne obuke engleskog jezika, što olakšava dobijanje vize.

U svakom trenutku procedure možete se konsultovati sa agencijom oko poslova, smeštaja i prevoza. Nakon intervjua za vizu u Ambasadi, sledi kupovina karte, orijentacija za pravila programa, i let za Ameriku. Uz ovu proceduru, organizuju se i pripreme engleskog jezika, konstruktivni saveti opštih pravila i snalaženja u Americi i slično. Dalju proceduru čine vaša fenomenalna iskustva. Ipak, važno je da znate da čim dođete na odredište, dobijate Social Security Number (SSN) da biste mogli legalno da radite. Takođe, zdravstveno ste osigurani sa plaćanjem cene programa i o tome brine sponzor iz SAD-a.

Dokumenta potrebna za Work and Travel program

Da biste aplicirali za Work and Travel program potrebno je da imate određena dokumenta. Pre svega, za potpisivanje ugovora obavezan je validan pasoš i indeks, a uvek je poželjno imati i ličnu kartu, jer se podrazumeva da nosite sa sobom svuda. Pored toga, preuzmite aplikaciju sa sajta agencije, ili je popunite u agenciji. Dokumentacija će varirati u zavisnosti od zahteva sponzora, ali obavezno je da imate uverenje sa fakulteta da ste redovan student, i to originalan primerak i prevod na engleski jezik. Biografija, odnosno CV je takođe potrebna, kao i preporuka nekog prethodnog poslodavca, profesora sa fakulteta i slično. Dve fotografije manjih dimenzija, prema standardima Američke vize donose se uz navedena dokumenta.

Uverenje da niste osuđivani i da se ne vodi krivični postupak, kako originali, tako i zvanični prevodi na engleskom jeziku dostavljaju se agenciji. Sva ova dokumenta potrebna su da biste uspešno konkurisali na Work and Travel program. Dodatni papiri zahtevaju se prilikom razgovora za vizu u Američkoj ambasadi, koja se dobija sa oznakom J1 vize, sa obavezom vraćanja u zemlju nakon isteka najviše četiri meseca. Prethodno je obavezno da dobijete i potvrdu o zaposlenju kao osnov dobijanja vize. Uglavnom su to dokumenta sa kojim se susrećete, uz uvažavanje činjenice da svaki ima neku svoju oznaku.

Work and Travel program omogućava sticanje mnogih neponovljivih iskustava, kako poslovnih, tako i u smislu putovanja, upoznavanja zemlje i kulture. Da biste uspešno aplicirali, razmotrite potrebnu dokumentaciju na vreme, jer je redosled kandidata vrlo bitan za sveukupan uspeh na konkursu i odlazak u Ameriku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *